Kultura, sztuka » Kultura

Czy podziemny parking może stać się domem? Serial 'Architekt' pokazuje, że nie ma rzeczy niemożliwyc

W czasach wszechobecnej inflacji i rosnących cen mieszkań, życie w dużych miastach staje się coraz mniej przystępne. Serial ‘Architekt’ zabierze nas do jednej z najdroższych metropolii na świecie. Zwykli, pracujący ludzie, których nie stać na mieszkanie z prawdziwego zdarzenia szukają schronienia na podziemnych parkingach. Desperacja sięga zenitu, a młodzi są w stanie poświęcić wszystko, nawet zdrowie by mieć pieniądze na własne lokum. W samym sercu zdarzeń znajduje się 29-letnia praktykantka renomowanej pracowni architektonicznej, która jest w podobnej sytuacji. Gdy na horyzoncie pojawia się szansa na odmianę trudnego losu postanawia wziąć sprawy we własne ręce. W głównej roli zobaczymy Eili Harboe, która dołączyła do obsady czwartego sezonu ‘Sukcesji’. Serial ‘Architekt’ uzyskał wyróżnienie na tegorocznym festiwalu Berlinale. Widzowie Viaplay w Polsce będą mogli zobaczyć serial już od 4 maja.

Najdroższe miasto Europy

Stolica Norwegii Oslo to trzecie co do wielkości miasto w Skandynawii i jedno z najdroższych miejsc na świecie. Pomimo że norweskie społeczeństwo należy do jednych z najbogatszych, to nawet tam szalejąca inflacja i rosnące koszty życia sprawiają problemy - szczególnie młodym ludziom na początku kariery zawodowej. Nawet w tak zasobnym kraju na pozór piękna i przyjazna metropolia staje się wyobcowanym i pustym miejscem, w którym ceny nieruchomości zwalają z nóg.

Julie pracuje w renomowanej pracowni architektonicznej. Do jej obowiązków należy głównie parzenie kawy, jednak, gdy dowiaduje się o przetargu na budowę mieszkań wpada na oryginalny pomysł. Chce przygotować plan przeobrażenia podziemnych parkingów w śródmieściu na mieszkania. W tym przypadku co prawda chodzi o mieszkania bez okien, jednak kto przejmowałby się taką ‘drobnostką’ przy obecnych cenach szkła? Jej koncepcja jest zrównoważona i oszczędna, poza tym w niektórych europejskich miastach życie pod ziemią nie jest już niczym szokującym…

Nagradzana produkcja

Produkcja opowiada o poszukiwaniu własnego miejsca na ziemi oraz nietypowych rozwiązaniach, które są na wagę złota w czasach kryzysu. Nawet, gdy nie są do końca praktyczne. To przenikliwa satyra, która pokazuje intrygującą wizję kryzysu mieszkaniowego w Oslo. Rynek całkowicie zboczył z torów, a kredyt hipoteczny jest nieosiągalny dla większości młodych ludzi, takich jak Julie. Serial zdobył wyróżnienie podczas jednego z najbardziej prestiżowych festiwali filmowych w Europie i na świecie – Berlinale 2023.

- Wyróżnienie na Berlinale 2023 dowodzi, że ten serial doskonale oddziaływuje na wyobraźnię widza. ‘Architekt’ to ostra satyra, osadzona w rzeczywistości, która niewiele odbiega od naszych aktualnych problemów. Z niecierpliwością czekamy, by zaprezentować naszą nową produkcję szerokiej publiczności. Mamy nadzieję, że czas spędzony z bohaterami serialu ‘Architekt’ będzie świetną rozrywką, która przyczyni się do podjęcia dyskusji na temat ogromnego wyzwania, przed jakim staje dziś wielu młodych ludzi. – komentuje Tanya Nanette Yildiz Badendyck, Head of Drama w Viaplay Group.

Obsada i twórcy

W główną rolę w serialu ‘Architekt’ wciela się norweska aktorka Eili Harboe, znana z filmu ‘Thelma’, który zdobył nominację do nagrody dla najlepszego filmu zagranicznego Critic’s Choice 2018, oraz z produkcji ‘Fala’ nominowanej do Saturna dla najlepszego filmu zagranicznego 2016. Aktorka dołączyła również do obsady 4 sezonu serialu ‘Sukcesja’.

- Scenariusz tego serialu od razu przypadł mi do gustu. To satyra z mnóstwem dziwnych i zabawnych postaci, do których wlicza się również grana przeze mnie Julie. Imponuje mi jej ambicja i bezkompromisowość, ale bywa też impulsywna i niereformowalna. – komentuje Eili Harboe.

W obsadzie znaleźli się również Ingrid Giæver (‘Elefanten’), Alexandra Gjerpen nominowana do 'Amandy' Norweskiego Międzynarodowego Festiwalu Filmowego 2019 dla najlepszej aktorki drugoplanowej za rolę w serialu 'Upadając', Fredrik Stenberg Ditlev-Simonsen (film nagrodzony nagrodą specjalną na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Wenecji Biennale Cinema 2018 film ’22 lipca’, ‘Phoenix’) oraz Kim Falck (‘Troll’).

‘Architekt’ to debiutancka produkcja zeszłorocznych zwycięzców Viaplay Talent Awards Nory Landsrød i Kristiana Kilde. Plebiscyt ma na celu promocję młodych talentów oraz sfinansowanie zwycięskiego projektu. Reżyserią zajęła się współtwórczyni całej serii Kerren Lumer-Klabbers, a produkcją Øyvindem Lierhagenem Eriksenem i Caroline Hitland z Nordisk Film Production. Producentem wykonawczym ze strony Viaplay jest Isak Eymundsson.

Miniserial ‘Architekt’ składa się z czterech odcinków, które zostaną zaprezentowane już 4 maja, wyłącznie na platformie streamingowej Viaplay.

Malgorzata Urbas