Firma » Biznes

Czym jest automatyzacja marketingu?

Prowadzenie działań marketingowych w Internecie nie jest prostym zadaniem. Wymaga między innymi sprawnego wykorzystywania różnych kanałów komunikacji z klientem.

Jednocześnie pojawia się bardzo wiele rozwiązań, które mają ułatwiać takie działania.

Na czym polega marketing automation?

Kiedy stosować?

Stosowanie marketing automation poprawia skuteczność w przypadku działań marketingowych prowadzonych jednocześnie przy pomocy różnych metod, np. newslettera, mediów społecznościowych i strony www. Obecnie klienci szukają informacji o produktach na wielu płaszczyznach, na przykład przez social media. Dodatkowo coraz częściej posługują się urządzeniami mobilnymi. Taka sytuacja w zasadzie wymusiła stworzenie systemów, które pozwalają na śledzenie zachowań konsumentów i odpowiadanie na ich potrzeby na różnych platformach jednocześnie. Tego typu działanie usprawnia marketing i jednocześnie sprawia, że klient otrzymuje spersonalizowanie komunikaty, lepiej dopasowane do jego oczekiwań.

Korzyści z marketing automation

Dlaczego warto skorzystać z takiego rozwiązania? Tak naprawdę powoli staje się to koniecznością. Sprawne prowadzenie działań marketingowych w Internecie, a także opracowanie odpowiedniej strategii jest praktycznie niemożliwe bez posiadania szerokiej wiedzy na temat zachowań i działań klientów. Korzystanie z systemów automatyzacji marketingu daje dostęp do takich danych praktycznie natychmiast. Dzięki temu umożliwia błyskawiczną orientację w skuteczności działań i w razie potrzeby ich zmianę. Inwestowanie jedynie w skuteczne metody promocji przekłada się na optymalizację kosztów i większy zwrot z inwestycji w reklamę. Warto także pamiętać, że często jedynym sposobem na opracowanie naprawdę skutecznej strategii jest metoda prób i błędów, czyli testowanie wielu różnych rozwiązań, co jest znacznie ułatwione dzięki automatyzacji większości działań.

Automatyzacja marketingu umożliwia również optymalizację działania całej firmy. Pozwala na znacznie lepsze kontakty między działem marketingu i sprzedaży, które mogą sprawniej współpracować dzięki posiadanym informacjom na temat zachowań klientów.

Mypleasure