Firma » Praca

Dlaczego warto uczyć się języka obcego?

Wymagania pracodawców rosną - dotyczy to także języków obcych. Dziś mało kto chce mieć w firmie pracownika, który nie zna chociażby jednego języka, a dwa to liczba optymalna.
Jednak warto odświeżyć sobie znajomość niemieckiego czy angielskiego nie tylko ze względu na większą liczbę ofert pracy. Oto kilka innych powodów do poszerzenia swojej wiedzy w tym zakresie.
  1. Obcy język się przydaje

I to nie tylko w pracy. Jeśli planujemy wakacje za granicą, warto znać chociaż podstawy obcego języka. Pozwoli nam to porozumieć się w takich miejscach, jak lotnisko czy sklep, nawiązać nowe znajomości, a także zyskać więcej pewności siebie.

1. Zmniejszenie ryzyka zachorowania na Alzheimera

Specjalistyczne badania wykazały, że osoby posługujące się więcej niż jednym językiem mogą odwlec w czasie chorobę Alzheimera - średnio o 5 lat! Warto więc ćwiczyć pamięć w ten sposób, gdyż to skuteczniejsze lekarstwo niż medykamenty z apteki.

1. Lepsza pamięć

Niektórzy myślą, że wiek jest przeszkodą do nauki języka, gdyż im człowiek jest starszy, tym może mniej zapamiętać. W rzeczywistości dobrą pamięć osiąga się przez ćwiczenia. Niezależnie więc od wieku podczas nauki języka obcego poprawia się nie tylko pamięć wybiórcza, odpowiadająca za przyswajanie słówek, ale także ogólna.

1. Zwiększenie podzielności uwagi

Wytrenowany mózg jest zdolny przyswoić więcej informacji i skupić się na większej ilości zadań. Ci, którzy uczą się języków obcych, łatwiej przechodzą od jednego zadania do drugiego i nie gubią się w ilości zleceń w pracy.

1. Lepsza koncentracja

Odpowiedzialne zawody, jak na przykład praca lekarza, wymagają wysokiej koncentracji. Dzięki nauce języka obcego możemy sobie ją poprawić. Na lekcjach i w czasie rozmowy mózg bowiem skupia się na tym, by używać właściwych słów i zdań, co zwiększa koncentrację na zadaniu. Znakomicie widać to w przypadku nauki dwóch i więcej języków obcych, używanych w komunikacji międzynarodowej.

1. Wzbogacenie języka (także ojczystego)

Podczas początków nauki języka obcego często nie znamy jeszcze wystarczającej ilości słów, którymi moglibyśmy wyrazić swoje myśli. Musimy zatem szukać wyrazów zastępczych lub starać się opisać to, co mamy na myśli. Dzięki temu nie tylko poszerzamy zasób obcych słów używanych na co dzień, ale także odkrywamy zupełnie nowe sposoby ubarwiania swojego ojczystego języka.

Zobacz również aktualne oferty o prace w kraju oraz za granicą. Sprawdź, które z nich wymagają znajomości języka obcego.

Kasiamer