Zdrowie » Medycyna

Dlaczego warto żyć "na surowo"?

Dlaczego warto żyć "na surowo"?
Zobacz więcej zdjęć »
Żyjąc w zgodzie z naturą żyjemy lepiej i dłużej. Rezygnacja z mięsa, pokarmów gotowanych, smażonych i pieczonych czy z żywności przetworzonej - to krok do wewnętrznej równowagi i samouzdrowienia.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Skąd czerpać wiedzę na temat "surowego" życia? Gdzie znaleźć przepisy na smaczne i zdrowe posiłki z warzyw i owoców na surowo?

Najzdrowszy sposób odżywiania.

Komórka ludzkiego ciała jest w stanie przyswoić tylko to, co naturalne. Dlatego witarianie żyją w zgodzie i harmonii z naturą. Szanują świat zwierząt i nie jedzą mięsa. W ich diecie znajdziemy jedynie surowe pokarmy pochodzenia roślinnego:
- owoce i warzywa
- pestki i nasiona
- oleje tłoczone na zimno.

Surowa dieta jest najzdrowszym sposobem odżywiania, gdyż zachowuje największą ilość:
- minerałów i witamin, które zawierają antyoksydanty
- białek
- enzymów.

Skutki obróbki termicznej pokarmu.
Dlaczego należy wykluczyć spożywanie pokarmów, które zostały poddane obróbce termicznej (gotowanie, smażenie, pieczenie)? Niestety czynności te:
- niszczą składniki odżywcze i enzymy
- powodują powstawanie groźnych związków i wolnych rodników
- sprawiają, że aminokwasy łączą się z odpornymi na enzymy wiązaniami, które uniemożliwiają ich całkowite rozbicie (takie białko jest dla ciała bezużyteczne, a czasem nawet toksyczne)
- podnoszą indeks glikemiczny produktów.

Żywność przetworzona, konserwanty, tabletki.
Należy zrezygnować także z:
- żywności przetworzonej (mrożonej, suszonej, pasteryzowanej, homogenizowanej, wędzonej czy peklowanej)
- pokarmów zawierających konserwanty i chemiczne polepszacze.

Dodatkowo nie powinniśmy stosować żadnych syntetycznych składników w postaci tabletek czy suplementów, gdyż:
- wszystko co istotne dla organizmu możemy dostarczyć wyłącznie z surowych warzyw i owoców
- zwyczajnie się one nie wchłaniają i zostają wydalane.

Odmładzanie na surowo.
Osoby, które chcą polepszyć swoje zdrowie, mogą sięgnąć po książki autorstwa Agnieszki Juncewicz i Mariusza Budrowskiego, którzy w związku z niewłaściwą dietą zaczęli mocno podupadać na zdrowiu. Poprzez sokoterapię, a następnie odstawienie pokarmów mięsnych - po kilku latach poszukiwań doszli w końcu do witarianizmu, który okazał się najlepszym sposobem na odzyskanie zdrowia i energii.

Przeczytali ponad 500 książek, zainwestowali tysiące godzin w wykłady, audiobooki, filmy dokumentalne i naukowe, a także odbyli kilkanaście kursów na całym świecie. W ramach projektu Odmładzanie na surowo dzielą się wiedzą z innymi.

"Surowe Zdrowie".
"Surowe Zdrowie" nazwać można elementarzem zdrowia, który oparty jest na doświadczeniach Agnieszki i Mariusza. Opisali w nim podstawowe czynności, jakie należy wykonywać, aby odzyskać zdrowie i pozostać zdrowym. Przede wszystkim jak najszybciej przestańmy robić to, co powoduje negatywne objawy. Dzięki książce nauczymy się jak możemy pomóc, a przede wszystkim nie przeszkadzać swojemu ciału, wykonywać jedną z podstawowych funkcji, jaką jest samouzdrawianie i powrót do homeostazy.

Czym różni się od innych?
W książce tej nie znajdziemy zbioru badań, porad lekarskich ani opisu poszczególnych chorób w ujęciu akademickim, gdyż nasze ciało odpowiednio odżywione, oczyszczone i wzmocnione uleczy się samo, więc nazywanie chorób jest zbędne. W przeciwieństwie do innych publikacji - nie napisano jej trudnym, naukowym językiem, ale przystępnym dla wszystkich.

Książka kulinarna.
Z kolei w książce kulinarnej "Na surowo" znajdziemy 100 przepisów na smaczne i zdrowe posiłki na surowo - na każdy dzień i każdą uroczystość. Autorzy od kilku lat zajadają się pokarmami roślinnymi - albo w ich naturalnej formie albo w postaci przepysznych potraw. Ich celem było przygotowanie przepisów na dania, które wyglądem i smakiem przypominają kuchnię polską - czyli to co znamy, ale w zdrowej, nieprzetworzonej termicznie wersji. Dzięki przepisom obiad będzie smakował tak jak lubimy, a nasze ciało pozostanie zdrowe.

Przestańmy niszczyć nasze pokarmy w temperaturze, w której nie są w stanie przetrwać - wówczas będą mogły one stać się naszym lekarstwem.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

agencja_pyry

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »