Dom » Wnętrza

DLE 50 w pracy dekoratora wnętrz

Praca dekoratora wnętrz w dużej mierze opiera się na wykonywaniu dokładnych pomiarów. Zamiast tradycyjnych metod pomiarowych – miarki oraz ołówka, firma Bosch proponuje zastosowanie łatwego w użyciu i dokładnego urządzenia pomiarowego – dalmierza DLE 50 Professional.

Trudno wyobrazić sobie ładne wnętrze bez starannie dobranych i idealnie pasujących do siebie elementów. Kiedy dekorator wnętrz przystępuje do pracy, musi wykonać stosowne plany pomieszczeń, na ich podstawie zaprojektować odpowiednią zabudowę, tak by poszczególne fragmenty wystroju doskonale pasowały do siebie nie tylko stylem, ale przede wszystkim wymiarami.

Niestety, tradycyjne przyrządy pomiarowe nie zawsze są w stanie sprostać temu zadaniu. Nie zawsze mamy do pomocy drugą osobę, która przytrzyma miarkę i odczyta wyniki. Często brakuje drabiny i umiejętności ekwilibrystycznych, by wspinać się na wysokości w celu zmierzenia wyżej położonych elementów. Nawet jeżeli się to uda, na fachowca czeka jeszcze odpowiednie dopasowanie wyników, a ściany nie zawsze są zgodne z projektem i nie zawsze można polegać na wartościach wyliczonych pośrednio.

Tu przychodzi z pomocą dalmierz laserowy DLE 50 Professional firmy Bosch. Urządzenie łączy łatwość obsługi z dokładnością oraz szybkością pomiarów. Dzięki zaawansowanym funkcjom nie tylko jest w stanie obliczyć odległość do 50m z dokładnością 1,5mm, ale także jest poręczne - wielkością DLE 50 Professional jest zbliżony do rozmiarów palmtopa. Niewielkie gabaryty i mały ciężar urządzenia sprawiają, że architekt wnętrz bez problemu może przenosić go w teczce z planami, razem z katalogami wnętrzarskimi lub po prostu w kieszeni marynarki. Dla osób, które w swojej pracy muszą być mobilne i dobrze zorganizowane, to bardzo duża zaleta.

W pracy dekoratora bardzo ważna jest możliwość szybkiego sprawdzenia rozmiaru powierzchni, na przykład w celu oszacowania potrzebnej ilości materiału lub zlecenia zakupu farb do pomalowania ściany. Z DLE 50 nie polega to już na mnożeniu i zapisywaniu wyników. Dalmierz posiada funkcje automatycznego obliczania powierzchni oraz kubatury - po wybraniu odpowiedniego trybu, wystarczy dokonać dwóch lub trzech pomiarów i wynik automatycznie pojawia się na dużym i czytelnym wyświetlaczu ciekłokrystalicznym.

Także podczas projektowania np. ciągu mebli kuchennych, stylista może twórczo wykorzystać możliwości urządzenia. Posiada ono bowiem opcję wykonywania pomiaru ciągłego - dalmierz pokazuje wtedy nieprzerwanie bieżącą odległość od przesuwanego mebla, co pozwala na precyzyjny wybór miejsca ich ustawienia.

Nie ulega wątpliwości, że DLE 50 Professional przydaje się nie tylko podczas pierwszych, ogólnych przymiarek. Dzięki precyzji oraz możliwości dokonywania pomiarów z różnych pozycji i od różnych powierzchni, sprawdza się podczas wymiarowania np. mebli czy też drobniejszych fragmentów dekoracji.

Podstawowe cechy dalmierza DLE50:
- Niewielki rozmiar
- Pomiar odległości do 50m z dokładnością do 15,mm
- Funkcja wyliczania powierzchni
- Funkcja wyliczania kubatury
- Pośredni pomiar wysokości
- Funkcja zmiany krawędzi urządzenia, od której rozpoczynany będzie pomiar
- Rozkładany ogranicznik, pozwalający na dotarcie do trudnodostępnych miejsc
- Trwała i wygodna obudowa pokryta okładziną softgrip

Sugerowana cena detaliczna brutto, czerwiec 2008:
- DLE 50 - 694 zł

Robert Bosch Sp. z o. o.