Firma » Tax

Doradcy podatkowi wybierają delegatów na IV Krajowy Zjazd Doradców Podatkowych

Podczas IV Krajowego Zjazdu Doradców Podatkowych, zaplanowanego na 10-12 stycznia 2014 r., doradcy podatkowi wybiorą nowe organy KIDP. W Zjeździe wezmą dział delegaci wyłonieni przez walne zgromadzenia 16 regionalnych oddziałów KIDP.

Walne zgromadzenia wyborcze w regionalnych oddziałach KIDP i rola Krajowego Zjazdu

Krajowy Zjazd Doradców Podatkowych jest najwyższym organem Izby i reprezentacją wszystkich doradców. Odbywa się raz na cztery lata. Przygotowania do Zjazdu rozpoczynają się w regionalnych oddziałach KIDP, w których na walnych zgromadzeniach doradcy podatkowi wybierają - spośród swojego grona – delegatów. To oni w trakcie Zjazdu uchwalają program działania KIDP, mają możliwość dokonania zmian w statucie Izby, zasadach etyki zawodowej i innych przepisach prawa korporacyjnego, a także decydują o liczbie członków i składzie poszczególnych organów Izby. Takie uprawnienia posiada wyłącznie Krajowy Zjazd, dlatego ma tak duże znaczenie, a każdy doradca ma prawo wyboru swojego reprezentanta.

„Prawo do głosowania w walnych zgromadzeniach przysługuje wszystkim doradcom podatkowym z danego regionu. Podobnie jest z biernym prawem wyborczym, z tą różnicą, że delegatem nie może zostać osoba zasiadająca w komisji wyborczej lub skrutacyjnej” – wyjaśnia Leszek Sroczyński, Przewodniczący Zespołu ds. koordynacji organizacji IV Krajowego Zjazdu Doradców Podatkowych, dodając: „Pełną listę delegatów na IV Zjazd, który odbędzie się w styczniu 2014 r. w Warszawie, poznamy już 29 listopada br. Tego dnia będzie miało miejsce ostatnie walne zgromadzenie wyborcze w Podlaskim Oddziale KIDP”.

Wyzwania stojące przed IV Krajowym Zjazdem Doradców Podatkowych

Styczniowy Zjazd będzie inny od trzech poprzednich. Po raz pierwszy będzie transmitowany w Internecie i każdy doradca będzie mógł obserwować obrady. Ponadto, zawód doradcy podatkowego czekają wkrótce zmiany posłowie pracują obecnie nad II transzą deregulacji, która zakłada ułatwienie dostępu do 91 profesji, w tym doradcy podatkowego.

„Jednym z najważniejszych celów IV Zjazdu będzie określenie roli i zadań samorządu zawodowego w perspektywie najbliższych lat w związku z prawdopodobną nowelizacją ustawy o doradztwie podatkowym” – tłumaczy Tomasz Michalik, przewodniczący Krajowej Rady Doradców Podatkowych, dodając: „Jednak nie tylko perspektywa wejścia w życie ustawy deregulacyjnej, ale także inne uwarunkowania wpływające na dzisiejszą sytuację naszego zawodu sprawiają, że oczekiwania przed zbliżającym się Zjazdem są, jak zawsze, duże”.

Projekt ustawy deregulacyjnej przewiduje dereglamentację wybranych czynności doradztwa podatkowego. Oznacza to, że jeśli ustawa zostania przyjęta w obecnie proponowanym kształcie, wówczas także osoby niebędące doradcami będą mogły np. prowadzić księgi podatkowe czy sporządzać deklaracje i zeznania podatkowe. Zdaniem Tomasza Michalika pojawianie się na rynku podmiotów nieprzygotowanych do wykonywania tej roli, niezwiązanych zasadami etyki, niepodlegających obowiązkowi ubezpieczenia tworzy ryzyko dla bezpieczeństwa obrotu, zobowiązań podatników oraz nadużywanie przepisów prowadzących do obniżania wpływów Skarbu Państwa.  Jego zdaniem w średnim i dłuższym okresie nie powinno to natomiast tworzyć istotnego zagrożenia dla samych doradców podatkowych, gdyż tylko doradcy podatkowi są w stanie zagwarantować podatnikom bezpieczne usługi na najwyższym poziomie profesjonalnym.

„Sądzę, że dość szybko podatnicy zorientują się, że rzetelność i profesjonalizm w rozliczeniach dotyczących zobowiązań podatkowych są bezcenne, zasady etyki nie są tylko pięknym hasłem, ale dyrektywą codziennego działania zaś ochrona tajemnicy zawodowej i pewność właściwego ubezpieczenia od odpowiedzialności doradcy podatkowego są wartościami tworzącymi u jego klienta poczucie bezpieczeństwa. Przygoda podatnika z podmiotem, który oferuje usługi pozornie tańsze może być krótka za to burzliwa i zaskakująco kosztowna” - wyjaśnia Tomasz Michalik.

Historia samorządu zawodowego doradców podatkowych

Zawód doradcy podatkowego jest – z woli ustawodawcy – zawodem zaufania publicznego. Zasady jego wykonywania zostały uregulowane w drodze ustawy, w celu zapewnienia ochrony zarówno interesu obywatela - podatnika, jak i interesu publicznego. Zawód doradcy podatkowego pojawił się w Polsce po transformacji politycznej i gospodarczej zapoczątkowanej w 1989 roku. Już na początku lat 90-tych powstały pierwsze kancelarie podatkowe i firmy doradztwa podatkowego, jako naturalna odpowiedź na zapotrzebowanie rynku. W wyniku wysiłków organizacji działających na rzecz prawnego uregulowania profesji doradcy podatkowego 5 lipca 1996 r. uchwalono Ustawę o doradztwie podatkowym, a sześć lat później - w dniach 26-27 stycznia 2002 r. - odbył się I Krajowy Zjazd Doradców Podatkowych.

Więcej informacji na temat Krajowej Izby Doradców Podatkowych znajduje się na stronie:

konkretpr