Gospodarka » Maszyny

Duży sukces ZANAM – LEGMET

Zmniejszenie zużycia paliwa i oraz emisji ciepła i spalin to najważniejsze atuty ładowarki kopalnianej, uznanej za najbardziej innowacyjny produkt na Światowej Wystawie Sprzętu i Maszyn dla Górnictwa MINING EXPO 2008

Na tegoroczną wystawę MINING EXPO 2008 przyjechała rekordowa liczba wystawców. Swoja ofertę zaprezentowało tam ponad 280 firm zajmujących się przemysłem wydobywczym na całym świecie.

Jednym z największych stoisk na targach była ekspozycja Dolnośląskiej Fabryki Maszyn ZANAM – LEGMET z Polkowic. To również produkt tej firmy otrzymał jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień – pierwszą nagrodę w kategorii „Nowe technologie” za ładowarkę LKP 0903 w wersji micro-hybrid. Została ona także uznana za najbardziej innowacyjny produkt tegorocznych targów.

- Jesteśmy dumni z tej nagrody, zwłaszcza, że nagrodzona ładowarka przyczyni się polepszenia warunków pracy w kopalniach, co było naszym głównym celem – mówi Andrzej Rewak, Prezes Zarządu Dolnośląskiej Fabryki Maszyn ZANAM – LEGMET Sp z o.o.. - W trakcie badań przeprowadzanych przez pracowników naszej Spółki okazało się, że maszyny pracujące pod ziemią przez około 30 % czasu pozostają na biegu jałowym. Zaproponowaliśmy więc rozwiązanie, w którym nie jest konieczna praca silnika maszyny podczas, gdy nie podejmuje ona pracy, a jednocześnie możliwe jest włączenie klimatyzacji dla jej operatora. Dzięki temu osiągnęliśmy efekt pozwalający zmniejszyć emisję spalin oraz zużycie oleju napędowego przy jednoczesnej znaczącej poprawie komfortu pracy. Cieszymy się, że nasze starania zostały docenione, zwłaszcza na tak prestiżowych targach górniczych.

- Innowacyjność w przemyśle i wdrażanie nowych rozwiązań technologicznych to czynniki, które pozwalają firmom nie tylko sprostać konkurencyjności, ale przede wszystkim rozwijać polską gospodarkę – twierdzi Mariusz Bober, prezes KGHM Ecoren. - Dlatego tak bardzo cieszy nas nagroda, jaką otrzymała spółka należąca do naszej grupy kapitałowej. Zwłaszcza, że fabrykę ZANAM – LEGMET wyróżniono na niezwykle prestiżowych międzynarodowych targach, na które przyjechały setki wystawców prezentujących nowoczesne rozwiązania w budowie urządzeń górniczych. Jesteśmy dumni z tego wyróżnienia i z innowacyjnej działalności konstruktorów ZANAM – LEGMET. Gratulujemy wszystkim osobom zaangażowanym w nagrodzony projekt i życzymy firmie wielu sukcesów na polskim i światowym rynku.

Patronat nad Światową Wystawą Górniczą MINING EXPO 2008 objął Prezydent RP - Lech Kaczyński, natomiast głównym sponsorem był KGHM Polska Miedź S.A.

Dolnośląska Fabryka Maszyn ZANAM-LEGMET Spółka z o.o. powstała 06.06.2003 roku w wyniku połączenia Dolnośląskiej Fabryki Maszyn Zanam Sp. z o.o. w Polkowicach z Zakładami Mechanicznymi Legmet Spółka z o.o. w Legnicy. Siedziba spółki znajduje się w Polkowicach a cały potencjał produkcyjny mieści się w Legnicy i Polkowicach. Dolnośląska Fabryka Maszyn ZANAM-LEGMET Spółka z o.o. znajduje się w strukturze Grupy Kapitałowej KGHM Polska Miedź S.A., właścicielem 100% akcji firmy jest KGHM Ecoren S.A.

nota bene