Dom » Wnętrza

Dywany Agnella na EXPO 2015

Dywany Agnella pochodzące z inspirowanej motywami ludowymi kolekcji FOLK znajdą się na ekspozycji w polskim pawilonie na EXPO 2015 w Mediolanie podczas Tygodnia Makroregionu Polski Wschodniej.

Wszyscy, którzy odwiedzą polski pawilon w dniach 11- 17 maja będą mieli okazję zapoznać się z atrakcjami i potencjałem województwa podlaskiego. Zgodnie z tematem tegorocznej edycji EXPO, „Wyżywienie Planety, energia dla życia" 150 uczestniczących w wystawie światowej państw koncentruje się na prezentacji swoich osiągnięć w przemyśle rolno-spożywczym, ekologicznej uprawie roślin i hodowli zwierząt oraz racjonalnym wykorzystaniu przyrodniczych zasobów żywności. Podobnie jest w przypadku prezentacji Wschodniej Polski - zaakcentowane zostaną m. in. osiągnięcia regionu w branży mleczarskiej, produkcji żywności ekologicznej czy zielarstwie.

Walory województwa podlaskiego zostaną też symbolicznie pokazane za pomocą 8 elementów. Jednym z nich są folkowe dywany Agnelli - BACIARKA, HAFT, KRASA, PARZENICA, PASIAK i WIANO. Eksperci Urzędu Marszałkowskiego w Białymstoku wybrali je jako produkt  symbolizujący nowoczesny przemysł lekki i tekstylny regionu, reprezentowany przez Agnellę - największego producenta dywanów i wykładzin dywanowych w Europie Środkowo- Wschodniej. Z drugiej strony folkowa kolekcja Agnelli pokazuje potencjał transformacji ludowej tradycji na nowoczesne wzornictwo oraz czerpania z niej inspiracji przez współczesnych artystów, projektantów i producentów.

Poza dywanami Agnelli Podlasie promować będą : pokazy tańca w wykonaniu zespołu Fair Play Crew, rowerowa gra przygotowana przez Laboratorium Obrazu, designerskie przedmioty użytkowe autorstwa Małgorzaty Dmitruk i studia AZE Design, customowe rowery Adriana Łucejko, pokazy garncarstwa w wykonaniu Pawła Piechowskiego, stroje zaprojektowane przez Elwirę Horosz i kolekcja rękodzieła ludowego.

Kontakt:

Karolina Gajewska

Profundo PR

tel. (22) 692 16 08

e-mail: k.gajewska@profundo.pl

Fabryka Dywanów AGNELLA S.A.
ul. Gen. Władysława Andersa 42
15-113 Białystok

tel. +48 85 67 52 551
www.agnella.pl