Rozrywka i wypoczynek » Turystyka

Egzotycznie czas odpocząć…

To nie prawda, że podróże egzotyczne są drogie. Fakt, że średnia cena na jedną osobę wciąż przekracza 4,5 tyś zł, ale w sezonie 2009/2010 do Brazylii można polecieć już za niecałe 2,5 tyś zł, a do Zjednoczonych Emiratów Arabskich za nieco ponad 2,5 tyś zł.

Kierunki, które w tym roku mają szansę stać się prawdziwymi hitami to: Kuba, Dominikana, Brazylia, Kenia, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Chiny, Indonezja i Indie. Właśnie rozpoczął się okres przedsprzedaży ofert w dalekich kierunkach. Tegoroczne rabaty w przedsprzedaży sięgają nawet 30% ceny katalogowej.

Egzotyka wciąż zyskuje na wartości. Jeszcze nie tak dawno nasi rodacy lecąc na urlop np. do Brazylii musieli liczyć się z wydatkiem rzędu 8-10 tyś zł na osobę. Dziś jest to ponad 4 razy mniej. Dlaczego tak mało? Odpowiedź wydaje się prosta.

Touroperatorzy widząc zwiększone zainteresowanie kierunkami egzotycznymi budują we współpracy ze sobą loty charterowe  - A to automatycznie obniża cenę produktu co najmniej o połowę - zauważa Magdalena Krzywosińska, dyrektor ds. promocji w portalach turystycznych EasyGo.pl i Wakacje.pl  - Jeszcze w 2006 roku prawie wszystkie dostępne na naszym rynku oferty  budowane było w oparciu o drogie loty rejsowe. W 2007 wielu touroperatorów porozumiało się ze sobą i zbudowano loty charterowe z przewoźnikiem Prima Charter  - dodaje Krzywosińska.

KRAJ

5419

5051

4580

Przez kolejne miesiące, na wielu kierunkach, było więc dużo taniej. Średnia cena za jedną osobę spadła do 5,4 tyś zł. Linie Prmia Charter niestety upadły w końcu 2007 roku i touroperatorzy, w wielu przypadkach, musieli wrócić do lotów rejsowych. Udało się jednak utrzymać tendencję spadkową w cenach. Średnia kwota wydawana na jedną osobę spadła do 5 tyś zł.

Na ten sezon touroperatorzy podpisali  umowy na loty charterowe z przewoźnikiem Turkish Airlines i jest jeszcze taniej niż rok temu. Na tą chwilę jedna osoba w portalach EasyGo.pl i Wakacje.pl wybiera ofertę za średnio 4,5 tyś zł.

Te proste analizy cenowe zaczęli dostrzegać polscy turyści. - W roku 2008 mieliśmy 70 proc. więcej sprzedaży w kierunkach egzotycznych, niż w roku 2007 - podsumowuje Tomasz Domżalski, dyrektor marketingu w portalach turystycznych EasyGo.pl i Wakacje.pl. - W pierwszym półroczu 2009 roku sprzedaliśmy już 60 proc. tego co w roku ubiegłym, a sprzedaż egzotyki tak naprawdę dopiero się zaczyna. To będzie jeszcze lepszy rok - prognozuje Domżalski.

Zarówno w EasyGo.pl jak i w Wakacje.pl jest w czym wybierać. Zakładki z nagłówkiem egzotyka ma już pełne katalogi ofertowe. W obu portalach jest już blisko 130 tyś ofert.

Przeprowadziliśmy analizę katalogów ofertowych otrzymanych od touroperatorów, najczęściej dokonywanych rezerwacji w poszczególnych kierunkach i tendencję z tegorocznych zapytań. W naszej ocenie w sezonie 2009/2010 o miano TOP kierunków egzotycznych ścigać się będą Kuba, Dominikana, Brazylia, Kenia, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Chiny, Indonezja i Indie - zapowiada Magdalena Krzywosińska - Dobry stosunek ceny do jakości świadczonych usług, coraz lepsza  promocja tych kierunków, praca nad jakością produktu, którą włożyli w tym sezonie touroperatorzy i  bardzo pozytywne opinie pozostawiane powracających z tych krajów klientów na naszych stronach pozwalają nam twierdzić, że to będzie pierwsza ósemka tego sezonu.

Magdalena Krzywosińska zauważa też , że początek września to świetny okres na planowanie egzotycznych wakacji i podsumowuje atuty w 8 najważniejszych punktach:

1. Rabaty za wcześniejsze rezerwacje nawet do 30% ceny katalogowej,
  2. Ogromny, blisko 130-tysięczny katalog wyboru oferty,
  3. Stosunkowo niskie ceny w sezonie 2009/2010,
  4. Dużo szybsze, bo bezpośrednie podróże lotnicze w dalekich kierunkach, w porównaniu z pozornie tańszymi ofertami z lotnisk w zachodniej Europie,
  5.  Pewna opieka ubezpieczeniowa i rezydencka - tego nie ma w ofertach biur zachodnioeuropejskich,
  6. Promocja wcześniejszych zakupów typu first minute zawiera gwarancję niezmienności ceny,
  7. Na rynku polskim pojawiły się kolejne nowości egzotyczne - np. Kostaryka, Azory, Tanzania, Zanzibar
  8.  Każda rezerwacja premiowana obecnie jedną wycieczką fakultatywną w cenie.

KIERUNEK

DLACZEGO WARTO POLECIEĆ?

Kuba

1. Piękne karaibskie plaże, będące rajem między innymi dla wielbicieli sportów wodnych: nurkowanie,  windsurfing, kitesurfing, skimboarding. Wspaniałą rafę koralową można podziwiać u wybrzeża Kuby i należących do niej wysepek. Można tam spotkać: płaszczki, rozgwiazdy, papugoryby, rekiny i żółwie morskie.

2. Specyficzny klimat i atmosfera, który stworzył  wszech panujący komunizm (kult rewolucji widoczny jest na każdym kroku)  oraz  kubańska architektura i wyjątkowa, płynąca z serca muzyka.

3. Jedyne w swoim rodzaju: cygara, tytoń, kawa i rum (to właśnie na Kubie najlepiej smakuje Mojito).

Dominikana

1. Białe, bajeczne plaże jak przystało na jedną z najpiękniejszych i największych z wysp Antyli.

2. Fascynujący podwodny świat Morza Karaibskiego/Atlantyku oraz Park Narodowy La Caleta, położony pod wodą. Ma on głęboki na 180 metrów akwen, gdzie oprócz podziwiania kolorowych zwierząt morskich oraz przeczesywania kilometrów raf koralowych można poszperać we wraku okrętu Hickory.

3. To tu można nauczyć się tańczyć zmysłowy Merengue.

Brazylia

1. Niekończące się plaże, będące prawdziwą dumą Brazylijczyków.

2. Pulsujące życiem metropolie, gdzie nowoczesna i wyjątkowa atmosfera miesza się z nutą przeszłości. Swoją wielobarwnością każdego zachwycą wspaniałe kolonialne miasta.

3. Amazonka, czyli las tropikalny i wyjątkowa okazja, aby zobaczyć prawdziwe dzikie zwierzęta.

Kenia

1. Safari po malowniczych parkach narodowych (Masai Mara, Tsavo East, Tsavo West, Amboseli). Pierwotna przyroda, zwierzęta żyjące na bezkresnej sawannie, lasy równikowe, wyniosłe, ośnieżone szczyty górskie i spalone słońcem pustynie.

2. Bajeczne plaże nad ciepłym oceanem Indyjskim.

3. Tętniące życiem miasta, ale także malownicze wioski plemienne, w których ludzie wciąż żyją tak, jak żyli ich przodkowie zachowując niezmienne od wieków zwyczaje.

Zjednoczone Emiraty Arabskie

1. Fascynujące pustynie, sztuczne wyspy i cudowne rajskie plaże.

2. Dubaj, będący prawdziwą metropolią handlową i rajem dla robiących zakupy. We wrześniu czekają wielkie wyprzedaże towaru.

3. Wioski beduińskie, targi wielbłądów i taniec brzucha. To wszystko tylko tutaj.

Chiny

1. Magiczne świątynie i pałace, będące cząstką jednej z najstarszych cywilizacji świata.

2. Spacer po murze chińskim oraz zakazane miasto w Pekinie, do którego przez stulecia nie wolno było wkroczyć. Dziś otwiera ono swoje podwoje.

3. Błogie lenistwo na Wyspie Hainan, nazywanej chińskimi Hawajami lub aktywny wypoczynek w formie trekkingu po najwyższych pasmach górskich.

Indonezja

1. Przepiękne plaże i raj do nurkowania. Wyspa Bali jest jednym z najbardziej tajemniczych i dziewiczych miejsc, gdzie miejsca do nurkowania uznawane jest za najlepsze na świecie.

2. Oryginalny, charakterystyczny folklor, architektura (niezliczone balijskie świątynie), rzeźba (współczesne rzeźby i meble są dobrą pamiątką z Bali), malarstwo, a także muzyki i tańca.

3. Zabiegi Spa & Wellness w bardzo przystępnych cenach, a odczucia niezapomniane.

Indie

1. 125 km przepięknych plaż, w tym romantyczne, spokojniejsze plaże w południowej części Goa.

2. Imponujące pałace i świątynie oraz cuda natury. Ogromne metropolie i równie wielkie ubóstwo. Te skrajności trzeba zobaczyć na własne oczy.

3. Bollywood, starszy brat Hollywood

ap