Firma » Biznes

Ekologiczna Omega we Wrocławiu

Zajmuje prawie 3 tys. m kw powierzchni i dzięki zaawansowanym technologiom ekologicznie wykorzystuje energię ze spalania gazu – we Wrocławiu powstał obiekt, w którym przedsiębiorcy będą realizować swoje innowacyjne pomysły. Autorem projektu jest PM Group.

Budynek Omega to jeden z dwóch nowo otwartych obiektów kompleksu Wrocławskiego Parku Technologicznego Innopolis. Oba oddane do użytku w październiku tego roku mają służyć przedsiębiorcom, którzy m.in. w nowoczesnych laboratoriach będą mogli realizować innowacyjne i zaawansowane technologicznie pomysły biznesowe. Według założeń, w ciągu najbliższych kilku lat z nowych obiektów skorzysta blisko 200 przedsiębiorstw, które będą prowadzić działalność naukowo-badawczą, projektową i doświadczalną.

W trzykondygnacyjnej Omedze, której kompleksowy projekt przygotowała architektoniczno-inżynierska firma PM Group, zaplanowano miejsce na biura, laboratoria i serwerownię. To, co wyróżnia Omegę od pozostałych obiektów to zlokalizowany w budynku trigeneracyjny węzeł energetyczny. Pokryje on zapotrzebowanie na ciepło, energię elektryczną i chłód dla całego kompleksu parku technologicznego. - Taki układ charakteryzuje się dużo wyższą sprawnością niż klasyczne źródła wytwarzania, a przez to minimalizuje zużycie paliw energetycznych oraz ogranicza emisję zanieczyszczeń – informuje Izabella Ruchniak kierownik projektu z PM Group. - Układy trigeneracyjne stanowią obecnie ważne ogniwo polityki zrównoważonego rozwoju. To podstawa postępu w rozwiniętych krajach świata - dodaje.

Jak podkreśla ekspert z PM Group zaprojektowanie Omegi było wymagającym i jednocześnie pionierskim zadaniem. – Podobne rozwiązania wdrażamy np. w Irlandii, gdzie tzw. zrównoważone budownictwo jest bardziej popularne – tłumaczy Izabella Ruchniak. - Jako projektant przy tego typu inwestycjach staramy się efektywnie wykorzystywać najnowocześniejsze technologie i dostępne rozwiązania techniczne – dodaje. Poza innowacyjnym i ekologicznym charakterem budynek Omegi zaprojektowany został w sposób zapewniający innym użytkownikom, zarówno budynku, jaki i sąsiednich obiektów, brak uciążliwości układu kogeneracyjnego: same urządzenia, jak i Omega posiadają wysokie parametry akustyczne. To ważne z uwagi na plany zagospodarowania powierzchni nowo otwartych obiektów pod małą działalność produkcyjną, handel i usługi, takie jak np. przedszkole, które ma być zlokalizowane w sąsiednim budynku.

W ramach kompleksu Innopolis powstał także budynek Delta. Będą w nim mieścić się laboratoria do pracy nad badaniami mikrobiologicznymi i chemicznymi oraz pomieszczenia biurowe.

Koszt budowy całego kompleksu wyniósł ponad 134 mln zł. Finansowanie projektu, który nosi nazwę „Od Wrocławskiego Parku Technologicznego do Innopolis Wrocław” pochodzi z programu Innowacyjna Gospodarka.

PM Group Polska