Rozrywka i wypoczynek » Sport

Emapa partnerem Spółki PL.2012

Emapa została oficjalnym partnerem technologicznym Spółki PL.2012 i wyłącznym dostawcą map cyfrowych oraz technologii wokółmapowych, m.in. na witryny www przeznaczone dla kibiców i wszystkich zainteresowanych Mistrzostwami Europy w piłce nożnej w 2012 r.

Spółki Emapa oraz PL.2012 podpisaną niedawno umową o partnerstwie przypieczętowały wzajemną współpracę. Jej zasadniczym celem jest wzbogacenie warstw „suchych” danych dotyczących zbliżających się mistrzostw o atrakcyjne wizualizacje na interaktywnej mapie. Dzięki temu wszystkie istotne informacje związane z organizacją turnieju będą znacznie bardziej przystępne dla kibiców i wszelkich zainteresowanych osób czy podmiotów.

Już obecnie na stronie www.2012.org.pl widnieje interaktywna mapa Polski z zaznaczonymi miastami gospodarzami mistrzostw, dostarczona przez Emapę. Mapa ta jest oparta o autorską technologię Spółki – EMAPI, dzięki czemu jest z jednej strony prosta i intuicyjna w obsłudze, a z drugiej umożliwia wykonywanie szeregu zaawansowanych operacji oraz bezproblemową rozbudowę serwisu. Każdy kibic korzystając z zawartej tam najdokładniejszej mapy Polski może odszukać dowolną lokalizację, wyznaczyć trasę dojazdu do wybranego punktu, sprawdzić aktualne utrudnienia w ruchu (pozyskiwane od GDDKiA) a także odnaleźć przystanek autobusowy, wybraną restaurację czy stację benzynową na terenie całej Polski. Czytelne ikony w kształcie piłek przekierują odwiedzającego stronę do szczegółowych informacji na temat miasta gospodarza Euro 2012. W poszczególnych podzakładkach opisane są aktualności, najważniejsze inwestycje oraz zaprezentowane zdjęcia z Gdańska, Poznania, Warszawy i Wrocławia. W niedalekiej przyszłości podstrony zostaną uzupełnione o strefy kibiców.

Finały Mistrzostw Europy odbędą się w Polsce i na Ukrainie między 8 czerwca a 1 lipca 2012 roku. To trzeci raz gdy finały organizują dwa kraje. Wcześniej robiły to Belgia z Holandią w roku 2000 oraz Austria i Szwajcaria w roku 2008. W walce o tytuł mistrza Europy rozegranych zostanie 31 spotkań. Odbędą się one na ośmiu stadionach, czterech w Polsce – Gdańsk, Poznań, Warszawa, Wrocław – i czterech na Ukrainie – Donieck, Lwów, Charków i Kijów. Mecz otwarcia odbędzie się 8 czerwca w Warszawie, a finał 1 lipca w Kijowie.

Przez najbliższe kilkanaście miesięcy, jakie pozostały do inauguracji mistrzostw, mapa będzie systematycznie rozwijana i uzupełniana o nowe atrybuty – atrakcyjne przede wszystkim z punktu widzenia kibiców. Będziemy systematycznie informować o rozwoju mapy, kolejnych dodawanych funkcjach i nowych warstwach danych.

Marcin Maroszek