Technologie » Komputery

EMC Isilon: największy na świecie pojedynczy system plików do przechowywania wielkich zbiorów danych

Nowe skalowane sieciowe pamięci masowe mieszczą ponad 15 PB w jednym systemie plików na jednym woluminie, umożliwiając maksymalne wykorzystanie wielkich zbiorów danych

Warszawa, 24 maja 2011 roku, Firma EMC Corporation wprowadziła EMC Isilon IQ 108NL - nowy produkt sprzętowy z kategorii skalowanych horyzontalnie (scale-out) sieciowych pamięci masowych (NAS), który pozwala pomieścić największy na świecie pojedynczy system plików. Urządzenie 108NL, mające postać węzła o wysokości 4U, wykorzystuje napędy klasy korporacyjnej Hitachi Ultrastar o pojemności 3 TB (terabajtów) i umożliwia skalowanie wielkości pojedynczego systemu plików i pojedynczego woluminu do ponad 15 PB (petabajtów), co pozwala na maksymalne wykorzystanie koncepcji wielkich zbiorów danych. Ponadto firma EMC wprowadziła nowe oprogramowanie aplikacyjne Isilon SmartLock, które gwarantuje przechowywanie wielkich zbiorów danych w niezmienionej postaci, zapewniając integralność i ciągłość takich zbiorów od momentu utworzenia po fazę archiwizacji.

Nowy produkt z serii Isilon NL, w połączeniu z niedawno wprowadzonym systemem operacyjnym OneFS® 6.5 oraz produktami S200 i X200 klasy NAS, umożliwia przedsiębiorstwom stworzenie kompleksowej platformy pamięci masowej do zastosowań wymagających wielkich zbiorów danych, zapewniając równocześnie proste zarządzanie oraz maksymalną efektywność i elastyczność rozwiązania informatycznego.

„Przedsiębiorstwa mają do czynienia z wielkimi i szybko rosnącymi źródłami danych lub informacji, ale rzeczywisty problem leży w znalezieniu sposobów lepszej analizy i wykorzystania takiej informacji. Efektywne  wykorzystanie koncepcji «wielkich zbiorów danych» wymaga wdrożenia prostej, skalowalnej i bardzo elastycznej pamięci masowej jako trzonu centrum przetwarzania danych" - powiedział Richard Villars, wiceprezes ds. pamięci masowych i strategii informatycznych, IDC. „Rozwiązania takie jak nowe, skalowalne produkty NAS z serii Isilon zapewniają wydajność, skalowalność i prostotę wymagane do obsługi wielkich zbiorów danych oraz ich analizy w czasie rzeczywistym".

Nowy produkt Isilon IQ 108NL wykorzystuje system operacyjny Isilon OneFS oraz napędy Hitachi Ultrastar 3 TB, umożliwiając skalowanie pojedynczego systemu plików i pojedynczego woluminu do ponad 15 PB, a tym samym zapewniając optymalną efektywność przechowywania wielkich zbiorów danych i maksymalny zwrot z inwestycji. Zoic Studios, studio specjalnych efektów wizualnych
i zdobywca nagrody Emmy, używa IQ 108NL jako elementu swej kompleksowej platformy pamięci masowej Isilon, która umożliwia realizację operacji postprodukcyjnych na najwyższym światowym poziomie.

Nowe oprogramowanie Isilon SmartLock, w pełni zintegrowane z OneFS, zapewnia ochronę plików danych przed zmianą, gwarantując, że plik po zablokowaniu nie może być w żaden sposób przeniesiony ani zmieniony. SmartLock przypisuje każdemu chronionemu plikowi niepowtarzalną sygnaturę, która podlega sprawdzaniu w celu weryfikacji integralności i statusu pliku w systemie plików. W połączeniu z Isilon IQ 108NL, SmartLock zapewnia najwyższy poziom ochrony dla wielkich archiwów działających w trybie prawie online.

Dostępność

Produkt sprzętowy Isilon IQ 108NL i oprogramowanie SmartLock do przechowywania danych są dostępne od zaraz. Cena katalogowa produktu IQ 108NL wynosi 123 500 USD za każdy węzeł. Cena katalogowa produktu SmartLock wynosi 1 950 USD za węzeł.

Pełna treść informacji prasowej (w języku angielskim) dostępna na stronie: http://www.emc.com/about/news/press/2011/20110509-02.htm

Informacje o firmie EMC:

Firma EMC Corporation (NYSE: EMC) jest światowym liderem w zakresie produktów, usług i rozwiązań z dziedziny zarządzania i przechowywania informacji pomagającym organizacjom efektywnie wykorzystywać posiadane informacje na każdym etapie cyklu ich istnienia. Informacje o produktach i usługach firmy EMC można znaleźć w witrynie firmy pod adresem: www.emc.com

Dodatkowych informacji udzielają :

Anna Szymańska

Marketing Manager