Firma » Finanse

EMC ogłasza rekordowe przychody i zyski w 2011 roku i IV kwartale

Rekordowe w historii firmy wyniki za kwartał i cały rok.

Firma EMC Corporation - światowy lider w dziedzinie rozwiązań infrastruktury informatycznej, ogłosiła rekordowe wyniki finansowe za IV kwartał i cały rok 2011.

W czwartym kwartale firma osiągnęła najwyższe w historii skonsolidowane przychody, zysk netto i zysk na akcję oraz rekordowe przepływy środków pieniężnych z działalności operacyjnej i przepływy wolnych środków pieniężnych. Wyniki te przekroczyły wcześniejsze prognozy firmy.

W czwartym kwartale firma uzyskała skonsolidowany przychód w wysokości 5.6 mld USD, co stanowi 14% wzrost w porównaniu z analogicznym okresem zeszłego roku. Zysk netto (liczony według zasad GAAP) przypadający na EMC wzrósł o 32 % w porównaniu do tego samego okresu w ubiegłym roku i wyniósł 832 mln USD. Rozwodniony zysk na akcję (wg GAAP) wyniósł 0.38 USD - wzrost o 31% w stosunku do 2010. Wyliczony według tradycyjnych zasad zysk netto EMC w czwartym kwartale wyniósł 1.07 mld USD, co oznacza 16% wzrost w porównaniu analogicznym okresem roku ubiegłego. Zysk za akcję liczony w sposób tradycyjny wyniósł w czwartym kwartale 0.49 USD, co oznacza wzrost o 17% w stosunku do 2010 roku.

W 2011 roku firma uzyskała skonsolidowany przychód o wartości 20.0 mld USD, co stanowi wzrost o 18% w porównaniu do roku 2010. Zysk netto (liczony wg zasad GAAP), wzrósł w porównaniu z rokiem ubiegłym o 30%, do poziomu 2.5 mld USD. Liczony według zasad GAAP średni rozwodniony zysk na akcję wyniósł 1.10 USD - wzrost o 25% w stosunku do roku ubiegłego. Zysk netto EMC za rok 2011 liczony według tradycyjnych zasad wyniósł 3.4 mld USD, co oznacza 24% wzrost w stosunku do roku 2010. Liczony według tradycyjnych zasad średni rozwodniony zysk na akcję wyniósł 1.51 USD, co oznacza wzrost o 20% w porównaniu z rokiem ubiegłym.

W IV kwartale firma osiągnęła rekordowy przepływ środków pieniężnych z działalności operacyjnej w wysokości 2.2 mld USD i wolnych środków pieniężnych 1.9 mld USD, co oznacza wzrost odpowiednio o 44% i 55% w porównaniu do roku ubiegłego. Za rok 2011 firma EMC wygenerowała przepływy środków pieniężnych z działalności operacyjnej w wysokości 5.7 mld USD oraz wolnych środków pieniężnych w wysokości 4.4 mld USD, co oznacza wzrost odpowiednio o 25% i 29%. W ujęciu kwartalnym i rocznym firma EMC uzyskała w stosunku do roku ubiegłego wyższą procentową marżę brutto i marżę operacyjną. Spółka zakończyła kwartał kwotą środków pieniężnych i inwestycji o łącznej wartości 10.8 mld USD.

„Rok 2011 był rekordowy dla firmy EMC" - powiedział Joe Tucci, prezes rady nadzorczej i dyrektor generalny EMC. „Jestem pewny, że usługi cloud computing znacząco wpływają na transformację branży informatycznej, a konieczność przechowywania dużych ilości danych (Big Data) wywrze głęboki wpływ na zmianę sposobu naszej pracy i stylu życia. Nasi klienci i partnerzy dostrzegli konieczność tych zmian - wdrażają wizję, strategię i najlepszą w swoim segmencie ofertę firmy EMC, aby w pełni wykorzystać potencjał swoich zasobów informacyjnych" - dodał.

Szczegóły znajdą Państwo na stronie (informacja prasowa w języku angielskim):

Informacje o firmie EMC:
Firma EMC Corporation (NYSE: EMC) jest światowym liderem w zakresie dostarczania rozwiązań informatycznych umożliwiających przedsiębiorstwom oraz dostawcom usług internetowych i telekomunikacyjnych przekształcanie ich procesów biznesowych do modelu usługowego (IT as a Service). Fundamentem tych zmian jest przetwarzanie w chmurze. Dostarczając innowacyjne produkty i usługi firma EMC działa na rzecz upowszechnienia przetwarzania w chmurze pomagając działom informatyki przechowywać, chronić i analizować ich najcenniejsze zasoby - informacje - w bardziej elastyczny, niezawodny i ekonomiczny sposób. Więcej informacji na temat firmy EMC można znaleźć na stronie www.EMC.com.pl.

Dodatkowych informacji udzielają :

Anna Szymańska

Marketing Manager