Technologie » Internet

EMC prezentuje nowe rozwiązanie ProSphere do zarządzania rozproszoną pamięcią masową

Rozwiązanie do zarządzania zasobami pamięci masowej dla przedsiębiorstw wyznacza nowe standardy dla środowisk o wysokim poziomie wirtualizacji

Streszczenie:

·         Firma EMC zaprezentowała całkowicie nowe rozwiązanie do zarządzania pamięcią masową, opracowane z myślą o erze cloud computingu.

·         Rozwiązanie EMC ProSphere zostało przygotowane w celu umożliwienia klientom zarządzania coraz bardziej rozbudowanymi i heterogenicznymi środowiskami, przy jednoczesnej integracji technologii wirtualizacji i hybrydowych modeli przetwarzania rozproszonego.

·         Pełna integracja i obsługa najnowocześniejszych technologii EMC i VMware pozwoli użytkownikom rozwiązania ProSphere uzyskać maksymalne korzyści z inwestycji w technologie wirtualizacji i infrastruktury typu cloud.

·         W ramach umowy serwisowej użytkownicy rozwiązania EMC Control Center mogą przeprowadzić aktualizację do rozwiązania ProSphere bezpłatnie, co pozwala na bezproblemowy dostęp do wszystkich zaawansowanych funkcji przeznaczonych dla infrastruktur wirtualnych i rozproszonej pamięci masowej.

·         Najważniejszymi nowościami są: wykrywanie z pominięciem agentów, architektura federowana, kompleksowe widoki dostępne po zaledwie dwóch kliknięciach myszą, szybkie wdrażanie przy zastosowaniu mniejszej liczby urządzeń oraz zarządzanie zasadami „Smart Groups”.

Warszawa, 20 lipca 2011 roku, Firma EMC® Corporation zaprezentowała całkowicie nowe rozwiązanie do zarządzania zasobami pamięci masowej EMC ProSphereTM Storage Resource Management (SRM). Rozwiązanie ProSphere zostało opracowane od podstaw z myślą o dynamicznie zmieniających się potrzebach przedsiębiorstw migrujących do modeli przetwarzania danych o wysokim stopniu wirtualizacji i opartych na infrastrukturze typu cloud. Dzięki architekturze federowanej rozwiązanie ProSphere zapewnia kompleksowy i szczegółowy wgląd we wszystkie zasoby pamięci masowej, niezależnie od ich lokalizacji. Rozwiązanie umożliwia również zarządzanie nimi za pośrednictwem jednego panelu, jak również monitorowanie i analizowanie wydajności pamięci masowej przy pomocy hosta. Najważniejsze nowości, takie jak wykrywanie z pominięciem agentów, zarządzanie zasadami „Smart Groups” oraz ścisła integracja z najnowszymi technologiami EMC i VMware® w zakresie pamięci masowej i wirtualizacji, oferują użytkownikom ProSphere rozbudowane i nowatorskie narzędzie usprawniające zarządzanie infrastrukturami pamięci masowej następnej generacji.

Przedsiębiorstwa coraz częściej migrują do środowisk o wysokim stopniu wirtualizacji i technologii przetwarzania rozproszonego, w związku z czym dodatkowe poziomy abstrakcji, wynikające z wirtualnego udostępniania zasobów, automatycznego podziału pamięci masowej na warstwy oraz innych, technologie wirtualnej pamięci masowej dramatycznie zmieniają wymagania wobec skutecznego i wydajnego zarządzania pamięcią masową. Nowe narzędzia, wspierające wydajność pracy i funkcje zarządzania, mają kluczowe znaczenie dla administratorów odpowiedzialnych za pamięć masową, którzy chcą dotrzymać kroku dynamicznie zmieniającym się konfiguracjom infrastruktury i prawidłowo zarządzać poziomami usług. W ramach umowy serwisowej użytkownicy rozwiązania EMC Control CenterTM mogą przeprowadzić aktualizację do rozwiązania ProSphere bezpłatnie, co zagwarantuje bezproblemowy dostęp do wszystkich zaawansowanych funkcji przeznaczonych dla infrastruktur wirtualnych i rozproszonej pamięci masowej.

Rozwiązanie EMC ProSphere zostało przygotowane w celu umożliwienia klientom zarządzania coraz bardziej rozbudowanymi i heterogenicznymi środowiskami, przy jednoczesnej integracji technologii wirtualizacji i hybrydowych modeli przetwarzania rozproszonego. Architektura federowana ProSphere została opracowana pod kątem rozmiaru i skali największych centrów przetwarzania danych na świecie. Rozwiązanie instaluje i wykrywa większość środowisk przedsiębiorstw w czasie poniżej ośmiu godzin. Natomiast monitorowanie i analiza realizowana prawie w czasie rzeczywistym zapewnia aktualny i szczegółowy wgląd w poziomy usług. Rozwiązanie ProSphere pozwala przedsiębiorstwom uzyskać pełne korzyści w zakresie niższych kosztów operacyjnych i kosztów kapitału, związanych z wirtualizacją i rozproszoną pamięcią masową, poprzez zapewnienie maksymalnego poziomu produktywności, wykorzystania zasobów, wydajności i poziomu usług.

Pełna treść informacji prasowej (w języku angielskim) dostępna jest na stronie: http://www.emc.com/about/news/press/2011/20110714-01.htm

Informacje o firmie EMC:Firma EMC Corporation (NYSE: EMC) jest światowym liderem w zakresie dostarczania rozwiązań informatycznych umożliwiających przedsiębiorstwom oraz dostawcom usług internetowych i telekomunikacyjnych przekształcanie ich procesów biznesowych do modelu usługowego (IT as a Service). Fundamentem tych zmian jest przetwarzanie w chmurze. Dostarczając innowacyjne produkty i usługi firma EMC działa na rzecz upowszechnienia przetwarzania w chmurze pomagając działom informatyki przechowywać, chronić i analizować ich najcenniejsze zasoby - informacje - w bardziej elastyczny, niezawodny i ekonomiczny sposób. Więcej informacji na temat firmy EMC można znaleźć na stronie www.EMC.com.pl.

Dodatkowych informacji udzielają :

Anna SzymańskaMarketing Manager EMC PolandTel. (022) 452 31 40Email: szymanska_anna@emc.com

Joanna Dunin-KępliczManagerSolski Burson-Marstellerul. Krakowskie Przedmieście 47/5100-071 WarszawaTel. +48 501  132 395Email: jdunin-keplicz@solskibm.pl

jdunin-keplicz@solskibm.pl