Dom » Budownictwo

Energooszczędny dom dla każdego

Z roku na rok na całym świecie rośnie zapotrzebowanie na energię elektryczną. Szacuje się, że do roku 2050 wzrośnie ono aż dwukrotnie. Mimo, że najbardziej energochłonny jest przemysł to budynki mieszkalne pochłaniają aż 21 proc. zużywanej energii.

Najwięcej energii zużywają systemy wentylacji, ogrzewanie a także oświetlenie i urządzenia elektryczne. Rozwiązania dostarczane przez Schneider Electric dla budynków mieszkalnych pozwalają na oszczędności rzędu 40 proc.

W 2009 roku pod Pszczyną w woj. śląskim wybudowany został energooszczędny Indywidualny Dom TypOwy, w którego powstanie zaangażowany był Schneider Electric.

- Decyzja o udziale w tym projekcie była dla nas oczywista od samego początku. Nasze działania skupiają się głównie na promocji energooszczędności i ekologiczności, a Indywidulany Dom TypOwy jest tego świetną wizytówką – mówi Michał Ajchel, Dyrektor Działu Efektywności Energetycznej i Serwisów w Schneider Electric.

Wewnątrz budynku wykorzystano osprzęt Schneider Electric, który dostarcza prąd zaawansowanym urządzeniom i technologiom służącym oszczędności energii. Systemy takie jak: pompa ciepła, sterowanie ogrzewaniem połogowym, wentylacja z rekuperacją, czy instalacja solarna wymagają niezwodnego osprzętu o wysokiej jakości, który zapewni im ciągłość działania.

- W Indywidualnym Domu TypOwym wykorzystano osprzęt elektryczny Schneider Electric, który charakteryzuje się wysoką jakością i niezawodnością, co miało niebagatelne znaczenie przy jego wyborze. Dostarczone przez nas włączniki i wyłączniki serii M-Plan są przykładem nowoczesnego wzornictwa łączącego ciekawy design i jednocześnie prostotę. W trosce o środowisko naturalne, wszystkie serie osprzętu Schneider Electric stworzono z przyjaznych naturze substancji aktywnych – mówi Michał Ajchel, Dyrektor Działu Efektywności Energetycznej i Serwisów w Schneider Electric.

Pomysł na projekt Indywidualnego Domu TypOwego był prosty – stworzyć budynek, który będzie jednocześnie ekologiczny, ale i funkcjonalny. Architekt, Robert Konieczny zdecydował się na okrągłą budowlę, która będzie pasowała do każdej działki i którą łatwo będzie dostosować do potrzeb konkretnej rodziny. Drewniany dom w kształcie pnia drzewa przyciąga uwagę nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim funkcjonalnością i ekologicznością.

Katarzyna i Tomasz Baronowie, właściciele i inicjatorzy powstania tego niezwykłego domu, są filmowcami tworzącymi wspólnie dokumenty o architekturze. Za cel postawili sobie przekonać Polaków do energooszczędnego, ekologicznego i estetycznego budownictwa.

– Budowa domu to często życiowe wyzwanie, dlatego warto zdecydować się na nowoczesne technologie i dobre materiały, by później mieszkać w zdrowym, ciepłym i komfortowym domu, który został rozwiązany zgodnie z naszymi oczekiwaniami. Po prawie roku mieszkania w Indywidualnym Domu TypOwym mogę potwierdzić, że energooszczędne rozwiązania w nim wykorzystane sprawdzają się i powinny być brane pod uwagę przy projektowaniu budynków mieszkalnych – mówi Katarzyna Baron, współwłaścicielka IDT.

O Schneider Electric

Schneider Electric, globalna firma specjalizująca się w zarządzaniu energią elektryczną, oferuje swoim klientom w ponad 100 krajach świata zintegrowane rozwiązania w wielu różnorodnych segmentach rynku. Firma zajmuje wiodącą pozycję w dziedzinie energetyki i infrastruktury, procesów przemysłowych, systemów automatyki budynków i centrów przetwarzania danych, a także posiada silną pozycję i bogatą ofertę dla budownictwa mieszkaniowego. Koncentrując się na rozwiązaniach, które przyczyniają się do zwiększenia bezpieczeństwa, niezawodności, wydajności i efektywności energii w roku 2010 grupa uzyskała 19,6 mld Euro przychodów ze sprzedaży. Ponad 110 000 pracowników Schneider Electric aktywnie angażuje się w to, aby pomagać zarówno jednostkom, jak i organizacjom „Korzystać w pełni ze swojej energii”

www.schneider-electric.pl

Mondaypr