Technologie » Telekomunikacja

Ericsson umożliwia operatorowi Com Hem świadczenie usług telewizji interaktywnej

Ericsson umożliwia największemu szwedzkiemu operatorowi telewizji kablowej, Com Hem, świadczenie klientom zaawansowanych usług rozrywkowych z wykorzystaniem interaktywnej platformy telewizyjnej. Nowe usługi dostępne na żądanie pozwalają telewidzom oglądać ulubione programy w dowolnym czasie.

Platforma telewizji na żądanie daje dostęp do szerokiej gamy zaawansowanych usług, takich jak wideo na żądanie, śledzenie (catch-up) i powtarzanie (start-over) programów telewizyjnych oraz muzyka na żądanie.

Zawiera także elastyczny portal interaktywny z nową usługą Com Hem o nazwie Landlord-Tenant (Właściciel-najemca). Wdrażanie nowych usług już się rozpoczęło. Do grudnia 2009 r. uzyska do nich dostęp około 500 000 abonentów.

Martin Kull, dyrektor ds. technicznych Com Hem, powiedział: „Rozwiązanie firmy Ericsson umożliwi nam świadczenie kompleksowych usług na żądanie i oferowanie widzom bogatego wyboru interaktywnych, spersonalizowanych treści telewizyjnych. Firma Ericsson połączyła i zintegrowała rozwiązania różnych producentów, od modułu pozyskiwania treści po przystawkę telewizyjną, tworząc kompletny system oparty na hybrydowej cyfrowej transmisji wideo i protokole IP".

Jan Wäreby, wiceprezes i szef działu produktów multimedialnych (Business Unit Multimedia) w firmie Ericsson, powiedział: „Projekt ten potwierdza nasze możliwości jako partnera operatorów i dostawcy znakomitych rozwiązań dla telewizji. Mamy najlepsze technologie, doświadczenie w dziedzinie integracji oraz zasoby, dzięki którym możemy pomagać operatorom we wdrażaniu złożonych systemów pozwalających świadczyć nowe usługi i osiągać wyższe przychody".

Jako główny integrator Ericsson zajmuje się projektowaniem, kompletowaniem i dostawą platformy telewizyjnej obejmującej sprzęt i oprogramowanie firmy Tandberg Television, która wchodzi w skład Gupy Ericsson. Platforma ta obejmuje moduły OpenStream Digital Services Platform, Xport Producer i EQ8096, a także produkty różnych dostawców zewnętrznych.

Ericsson kształtuje przyszłość mobilnej i szerokopasmowej komunikacji internetowej będąc liderem w dziedzinie technologii. Jako dostawca nowatorskich rozwiązań technologicznych w 140 krajach, pomaga w tworzeniu najpotężniejszych na świecie firm komunikacyjnych.

Ericsson jest wiodącym na świecie dostawcą usług i serwisów dla operatorów telekomunikacyjnych. Będąc liderem rynku technologii komórkowych 2G i 3G, dostarcza usługi komunikacyjne i zarządza sieciami, które służą ponad 195 milionom użytkowników. Portfolio firmy zawiera infrastrukturę sieci stałych i mobilnych, Internet szerokopasmowy oraz rozwiązania multimedialne dla operatorów, firm i deweloperów. Spółki Sony Ericsson i ST-Ericsson zapewniają konsumentom spersonalizowane rozwiązania mobilne.

Ericsson realizuje wizję „komunikacji dla wszystkich" poprzez innowacje, technologie i zrównoważone rozwiązania biznesowe. Firma jest obecna w 175 krajach, w 2008 roku ponad 70.000 pracowników wygenerowało dochód wysokości 27 miliardów USD (209 miliardów SEK). Założona w 1876 roku z siedzibą w Sztokholmie w Szwecji, firma Ericsson jest obecna na giełdach OMX Nordic Exchange Stockholm i NASDAQ.

Zapraszamy na twitter.com/ericsson_poland oraz youtube.com/ericssonpolska

Informacje o firmie Com Hem

Com Hem to jeden z największych operatorów telekomunikacyjnych w Szwecji, świadczący usługi telewizyjne i szerokopasmowe oraz usługi telefonii stacjonarnej. Do sieci Com Hem jest podłączonych około 40% (1,76 mln) szwedzkich gospodarstw domowych. Daje im to dostęp do najszerszej w kraju gamy wysokiej jakości kompleksowych usług telewizyjnych, szerokopasmowych telefonicznych. Firma powstała w 1983 r. Jej centrala znajduje się w Sztokholmie. Zatrudnia około 650 pracowników. Jej właścicielami są Carlyle Group i Providence Equity Partners. Więcej informacji można znaleźć pod adresem www.comhem.se.

Informacja o TANDBERG Television

Wchodząca w skład Grupy Ericsson firma TANDBERG Television oferuje technologie multimedialne oraz wiedzę i doświadczenie, które przyspieszają postęp w dziedzinie cyfrowej techniki wideo. Wyróżniane rozwiązania firmy, takie jak zaawansowane systemy kompresji, dostarczania materiałów na żądanie i dystrybucji treści, są wykorzystywane przez największych światowych nadawców, operatorów i producentów do wzbogacania odbioru programów i zwiększania atrakcyjności reklam. Dzięki szerokiej gamie zgodnych ze standardami, otwartych produktów TANDBERG Television oferuje najwyższej jakości rozwiązania do telewizji cyfrowej, telewizji HD, usług wideo na żądanie oraz IPTV. Więcej informacji można znaleźć pod adresem www.tandbergtv.com.

ap