Technologie » Internet

Europejska premiera Trend Micro™ Deep Security 8

Warszawa, 19 października 2011 r. – Podczas tegorocznej konferencji VMworld® Europe 2011 firma Trend Micro Incorporated poinformowała o europejskiej premierze Deep Security 8.

Wydarzenie to wzmacnia pozycję tej wiodącej w branży platformy bezpieczeństwa dla serwerów, zapewniającej ochronę w środowiskach fizycznych, wirtualnych i w chmurze.

Dzięki zupełnie nowej funkcji bezagentowego monitorowania integralności stworzonej specjalnie z myślą o środowiskach wirtualnych VMware vSphere®5, pozwalającej również   na sprawdzanie integralności hiperwizora oraz posiadającej szereg innych innowacji dla chmury, Deep Security 8 ułatwia wprowadzenie monitoringu spójności plików dla całego centrum danych. Rozwiązanie to pomaga firmom w osiągnięciu wyższej jakości zgodności i ochrony danych bez dodatkowych kosztów i komplikacji.

Deep Security 8

Rozwiązanie Trend Micro Deep Security osiągnęło już pozycję lidera na rynku zabezpieczeń dla serwerów i środowisk wirtualnych. Ta platforma bezpieczeństwa dla serwerów zapewnia ochronę przed złośliwym oprogramowaniem, firewall, IDES/IPS, zabezpieczenia aplikacji internetowych, monitorowanie integralności plików, kontrolę plików dziennika w jednym, zintegrowanym pakiecie. Oferuje jednocześnie następujące nowe funkcje:

Dla serwerów fizycznych:

- Automatyczne, bazujące na chmurze tworzenie białej listy zdarzeń oraz możliwość konfiguracji zaufanych zdarzeń. Rozwiązanie to upraszcza funkcjonowanie monitoringu integralności – udostępnia też technologię szerszej rzeszy klientów.

- Agentowe zabezpieczenia przed złośliwym oprogramowaniem umożliwiają firmom objęcie ochroną jaką zapewnia Deep Security serwerów fizycznych działających w oparciu o systemy operacyjne Windows i Linux.

Dla serwerów wirtualnych:

- Bezagentowe monitorowanie spójności plików (Agentless File Integrity Monitoring), oparte o urządzenie wirtualne Deep Security Virtual Appliance, które zapewnia środowiskom wirtualnym  bezagentowe zabezpieczenia przed złośliwym oprogramowaniem oraz bezagentową ochronę przed włamaniami. Dzięki temu usunięte są zakłócenia wywołane przez skanowanie integralności oraz znacznie obniżony poziom złożoności funkcjonowania rozwiązania.

- Elastyczna architektura wdrożeniowa umożliwia konfigurację maszyn wirtualnych z opcjonalnymi agentami skoordynowanymi z urządzeniem wirtualnym, zapewniając dodatkową ochronę.

- Funkcja monitoringu integralności hiperwizora korzystająca z technologii TPM/TXT firmy Intel jest jednym z pierwszych dostępnych na rynku rozwiązań monitorujących bezpieczeństwo hiperwizora.

- Obsługa VMware vSphere 5 i VMware vShield™ Manager 5 oraz VMware vShield Endpoint Security API 2, a także zgodność z wcześniejszymi produktami VMware vSpehre 4.1 i VMware vShield 1.0.

Dla desktopów wirtualnych:

- Agentowa ochrona przed złośliwym oprogramowaniem pracująca w trybie lokalnym infrastruktury wirtualnych desktopów (VDI) umożliwia ciągłą optymalną ochronę wirtualnych desktopów wychodzących z i powracających do centrum danych.

- Deep Security, bezagentowe zabezpieczenie przed złośliwym oprogramowaniem, oferuje teraz środowiskom wirtualnych desktopów opcjonalne rozwiązanie End-user Notifier, które powiadamia o zagrożeniach związanych ze złośliwym oprogramowaniem bez konieczności uruchamiania pełnego agenta.

Dla serwerów w chmurze:

- Informacje dotyczące integracji Deep Security 8 z SecureCloud 2 znajdziesz poniżej.

Dodatkowe korzyści dla użytkowników

Firmy muszą wykupić licencję jedynie dla komponentów bezpieczeństwa, których potrzebują w danej chwili dla konkretnych serwerów – dodanie kolejnego modułu odbywa się przez prostą zmianę klucza licencyjnego.

Dodatkowe korzyści dla kanałów partnerskich

Partnerzy handlowi otrzymują zróżnicowane portfolio rozwiązań dla środowisk wirtualnych oraz perspektywę zwiększonej sprzedaży.

Całkowita ochrona chmury dzięki Deep Security 8 i Trend Micro™ SecureCloud 2

Firma Trend Micro jako pierwsza zaoferowała zabezpieczenia zaprojektowane dla chmur prywatnych i publicznych dzięki wprowadzeniu na rynek pionierskiego rozwiązania dla platform infrastruktury zwirtualizowanej i w chmurze zapewnianych przez firmę VMware. Podczas gdy Deep Security zapewnia bezpieczeństwo dla aplikacji i serwerów w chmurze, SecureCloud wzmacnia działanie Deep Security dzięki szyfrowaniu i ochronie danych wykorzystywanych przez serwery i aplikacje. SecureCloud to chroniące dane w chmurze rozwiązanie do zarządzania kluczami szyfrującymi działające w oparciu o reguły, ułatwiające szyfrowanie i zabezpieczanie danych w środowiskach fizycznych, wirtualnych oraz w chmurze. W prosty sposób umożliwia ono szybsze wdrożenie chmury, znacznie redukując koszty oraz pozwala na utrzymanie wyższego poziomu zgodności. W nadchodzącej edycji programu, klienci Deep Security oraz dystrybutorzy z kanałów partnerskich będą mogli czerpać pełne korzyści płynące z integracji aplikacji z funkcjonalnościami szyfrowania i zarządzania kluczami w oparciu o reguły.

Deep Security i SecureCloud współpracują, by stworzyć platformę kontekstową reagującą na nieustannie zmienne środowisko centrum danych. Na przykład SecureCloud wykorzystuje informacje o stanie bezpieczeństwa zebrane przez Deep Security, by upewnić się, że każdy serwer proszący o dostęp do zaszyfrowanych danych posiada aktualne zabezpieczenia -  odbywa się to zanim dojdzie do udostępnienia kluczy szyfrujących. Jeśli testy integralności Deep Security wykażą, że uruchamiana maszyna wirtualna posiada nieaktualną lub nieadekwatną ochronę, lub że stała się ona obiektem ataku, SecureCloud dostosuje swoją reakcję blokując dostęp maszyny do danych poprzez odmowę udostępnienia klucza oraz powiadamiając administratora o potrzebie podjęcia środków zaradczych.

Nowości i ulepszenia

SecureCloud 2 posiada również nowe istotne ulepszenia takie jak nowy agent szyfrujący spełniający wymogi certyfikatu FIPS 140-2. Agencje rządowe oraz firmy wymagające najwyższych standardów bezpieczeństwa potrzebują produktów szyfrujących z certyfikatem FIPS (Federal Information Processing Standards - Federalne Standardy Przetwarzania Informacji). Dodatkowo, nowe punkty połączeń programu Deep Security Manager (DSM) pozwalają SecureCloud na wysyłanie zapytań do DSM, a także na zbieranie informacji o serwerach objętych jego ochroną. Administratorzy korzystający z SecureCloud mogą tworzyć reguły w oparciu o te nowe informacje, ulepszając zasady regulujące dostęp serwerów do kluczy szyfrujących. Zwiększa to ogólny poziom bezpieczeństwa oraz zapewnia dodatkowe kryteria wierzytelności oparte o dane ze środowiska Deep Security.

SecureCloud dostępny jest w wygodnej postaci hostowanego rozwiązania SaaS z dwumiesięcznym darmowym okresem próbnym lub jako instalowana aplikacja. Możliwa jest również sprzedaż za pośrednictwem dostawcy usług, która zapewnia zunifikowane rozliczenie i szybkie wdrożenie rozwiązania. Rozwiązanie SecureCloud 2 ma być dostępne pod koniec tego roku, do nabycia osobno lub wraz z Deep Security 8 w pakiecie Total Cloud Protection.

„Trend Micro i VMware kontynuują współpracę, która zapewnia naszym klientom przełomowe rozwiązania zabezpieczające. Opracowując wspólnie najnowsze ulepszenia w VMware vSphere® i VMware vShield™, Trend Micro oferuje wszechstronne zabezpieczenia dla środowisk zwirtualizowanych. Rozwiązania te zwiększają wydajność pracy, zapewniają zgodność z regulacjami oraz dając naszym klientom pewność w ich drodze do chmury” – mówi Parag Patel, Wiceprezes ds. Globalnych Aliansów Strategicznych w firmie VMware.

Firma Trend Micro jako pierwsza wprowadziła na rynek bezagentowe zabezpieczenia przed złośliwym oprogramowaniem dla środowisk VMware. Spotkało się to z pozytywną reakcją europejskich przedsiębiorstw takich jak Siemens Enterprise Communications. Firmy doceniły ułatwiony proces wdrożenia i redukcję kosztów.

W nowym studium przypadku Frank Semmler, Dyrektor Działu Solution Management Security w firmie Siemens Enterprise Communications pisze: „Celem, który przyświecał nam podczas wdrażania rozwiązań UC było zapewnienie wysokiego standardu bezpieczeństwa w rozsądnej cenie, co było nieosiągalne be odpowiedniego podejścia. Szybko zorientowaliśmy się, że jedynym dostępnym rozwiązaniem spełniającym wszystkie nasze wymagania jest Deep Security firmy Trend Micro.”

„Po tym, jak ujednoliciliśmy ofertę zabezpieczeń dla rozwiązań Unified Communications proponowanych przez Siemens Enterprise Communications, klienci mogą cieszyć się wyższym poziomem bezpieczeństwa przy znacząco niższych kosztach w porównaniu z indywidualną ochroną antywirusową, które oferowaliśmy wcześniej” – dodaje Frank Semmler.

Deep Security chroni już 150 tysięcy maszyn wirtualnych w regionie EMEA.

Mondaypr