Technologie » Telekomunikacja

Farnell element14 wprowadza do sprzedaży komputer jednopłytkowy z mikrokontrolerem ARM

Współpraca pomiędzy Embest i Farnell element14 pozwala na opracowanie i dystrybucję wielofunkcyjnego komputera jednopłytkowego zintegrowanego z wyświetlaczem LCD i panelem dotykowym.

Firma Farnell element14 wprowadziła do sprzedaży moduł wyświetlacza EDM6070AR-01, który integruje komputer jednopłytkowy z mikrokontrolerem ARM oraz wyświetlacz z 7-calowym panelem dotykowym. Funkcję jednostki centralnej pełni mikrokontroler przemysłowy z rdzeniem ARM9 – AT91SAM9X35 firmy Atmel.

Moduł EDM6070AR-01 zawiera wszystkie niezbędne do działania komponenty komputera jednopłytkowego i jest idealny dla różnorodnych aplikacji kontrolowanych za pomocą panelu HMI (human maschine interface). Wśród takich zastosowań można wymienić między innymi przemysłowe terminale kontrolne, inteligentne przyrządy pomiarowe, urządzenia medyczne, terminale sieciowe, przyrządy do akwizycji danych i ich analizy. Moduł ma płytkę z wyświetlaczem, złącza i miejsce dla komputera jednopłytkowego Mini6935 z mikrokontrolerem ARM.

Moduł, w celu umożliwienia szybkiego i łatwego zastosowania, jest dostarczany z aplikacją demonstracyjną Smart Home umożliwiającą niezależnie ustawienie oświetlenia w każdym pomieszczeniu, inteligentnym kontrolerem klimatycznym pozwalającym użytkownikowi na kontrolę temperatury i wilgotności w całym domu oraz zawierającą odtwarzacz multimedialnym, który może posłużyć do odtwarzania strumienia audio. Oprócz tego aplikacja umożliwia zarządzanie kamerami i obserwowanie obrazu z domowego systemu dozoru.

Moduł jest gotowy do działania i oprogramowania natychmiast po włączeniu. Może łatwo i szybko stać się gotowym produktem pomagając skrócić czas do wprowadzenia wyrobu na rynek i zredukować koszt opracowania.

David Shen, Chief Technology Officer w Premier Farnell, powiedział: „Mamy przyjemność zaoferować rozwiązanie gotowe do zastosowania, pozwalające twórcom systemów embedded na łatwe zintegrowanie funkcjonalności ekranu dotykowego w ich produktach. Takie podejście skraca czas opracowania wyrobu. Moduł może znaleźć zastosowanie w produktach przemysłowych, elektronice konsumenckiej i w telekomunikacji”.

Podstawowe parametry:

Procesor ARM926EJ-S firmy Atmel

Pamięć SDRAM 128 MB DDR2

Pamięć NAND Flash 256 MB

Pamięć Flash dla danych 4 MB

24-bitowy wyświetlacz LCD TFT 7” (800×480 pikseli)

4-przewodowy panel rezystancyjny

Interfejs dla karty SD

Zasilanie +12 V/1,25 A

Płyta CD z przykładowymi aplikacjami

Moduł jest dostępny w cenie 660,77 zł z wyświetlaczem LCD 7” Farnell element14 w Europie, Newark element14 w Ameryce Północnej i element14 w Azji Pacyficznej.

Mondaypr