Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Festiwal Zdrowia w Galerii Krakowskiej

Zawroty głowy, senność, podwyższone ciśnienie, depresja - to objawy złego samopoczucia, które w natłoku codziennych obowiązków ignorujemy. Często zapominamy, że profilaktyka oraz wczesna reakcja mają istotne znaczenie dla naszego zdrowia oraz jakości życia.

Mimo, że kwestia profilaktyki zdrowotnej w ostatnim czasie jest tematem wielokrotnie podejmowanym przez media, to wciąż mamy do niej lekceważący stosunek. Zapominamy jak ważne dla naszego zdrowia mogą okazać się regularne badania lekarskie. Jak wynika z Raportu z Narodowego Testu Zdrowia Polaków z 2010 r., Polacy nie robią podstawowych badań profilaktycznych. To także wpływa na to, że żyjemy krócej niż przeciętny Europejczyk -  mówi Ryszard Wysokiński, Dyrektor Galerii Krakowskiej.

Prozdrowotna akcja społeczna dla „zabieganych” mieszkańców Krakowa w Galerii Krakowskiej jest reakcją na trudną sytuację zdrowotną Polaków. Festiwal w dniach 18-20 marca 2011 (od godz. 11.00 do 20.00) umożliwi przeprowadzenie nieodpłatnych, profilaktycznych badań oraz skorzystanie z porad młodych lekarzy ze Stowarzyszenia IFMSA-Poland w Krakowie.

Mieszkańcy Krakowa będą mogli poddać się badaniom z wykorzystaniem specjalistycznego sprzętu m.in. na: poziom glukozy we krwi, zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie, przeprowadzić badanie na ryzyko złamania osteoporotycznego. Na pasażach galerii będą znajdować się również stoiska edukacyjne, poświęcone m.in. tematyce HIV/AIDS, rakowi szyjki macicy, transplantologii.

Festiwal Zdrowia ma również na celu przełamać strach, który wywołują badania lekarskie wśród najmłodszych. Z myślą o nich w godzinach 11.00 -16.30 przygotowany będzie Szpital Pluszowego Misia, w którym dzieci będą mogły w bezstresowy sposób zaznajomić się z działaniem aparatu rentgenowskiego oraz ultrasonografu i porozmawiać z odpowiednio przygotowanym doktorem o swoich obawach.  Dodatkowo w ramach akcji Bezpieczny Miś prowadzone będą pogadanki na tematy podstawowej pierwszej pomocy, jaką mogą udzielić mali bohaterzy, gdyby komuś w ich otoczeniu przydarzyło się coś złego. Dodatkowo Festiwalowi Zdrowia towarzyszyć będzie akcja „Magnetyczny Miś”, czyli zbiórka pluszaków dla dzieci w Uniwersyteckim Szpitalu w Krakowie.

IFMSA jest największą na świecie organizacją studencką - należą do niej studenci z 89 państw. W ramach IFMSA działa ponad 1 200 000 młodych ludzi na świecie,
a stowarzyszenie wciąż się prężnie rozwija.
IFMSA-Poland w Krakowie liczy około 160 członków, jest największym i najprężniej działającym oddziałem Stowarzyszenia. Zrzeszeni w nim studenci Wydziału Lekarskiego i kierunków medycznych Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum, odnoszą sukcesy zarówno na arenie ogólnopolskiej, jak i międzynarodowej. Wśród polskich uczelni medycznych tylko Oddział Kraków IFMSA-Poland ma swoich przedstawicieli na arenie międzynarodowej.

PR Inspiration