Firma » Biznes

Finał konkursu grantowego Grupy Raben!

Studenci Wyższej Szkoły Logistyki – Łukasz Jankowski i Marta Grętkiewicz zakwalifikowali się do ścisłego finału drugiej edycji konkursu CSR w ramach programu Wings’ Spreaders Grupy Raben. W ostatecznej rozgrywce, wraz z Aleksandrą Melińską z Politechniki Wrocławskiej, będą rywalizować o stypendium w

wysokości 15.000 zł! Finał już w sierpniu w Gądkach pod Poznaniem, w siedzibie centrali Grupy Raben na Europę.

Konkurs jako element konsekwentnie budowanej strategii CSR  jest organizowany przez Grupę Raben już po raz drugi. Ubiegłoroczna edycja konkursu (Greenovations) dotyczyła zaangażowania w działania ekologiczne. Zwyciężył Łukasz Jankowski z Wyższej Szkoły Logistyki (również tegoroczny finalista). Wyróżniono natomiast projekt Michała Mazura z WSL, który ze względów regulaminowych nie mógł brać udziału w konkursie (ukończył studia, a konkurs jest wyłącznie dla studentów), ale chciał przekazać Grupie Raben swoje pomysły.

1 kwietnia, w dzień 20-rocznicy utworzenia Grupy Raben w Polsce, ruszyła druga edycja programu stypendialnego Wings’ Spreaders. Dotyczyła ona kolejnego obszaru CSR – miejsca pracy, stąd nazwa - Humanations.

W tym roku akademickim Wing’s Spreaders obejmuje swoim zasięgiem te kraje Starego Kontynentu, na terenie których Grupa Raben ma własne oddziały, czyli: Czechy, Estonię, Holandię, Litwę, Łotwę, Niemcy, Polskę, Słowację, Ukrainę i Węgry. Nagroda - roczne stypendium - została zwiększona
o 100% i wynosi 3 750 euro (równowartość 15.000 zł).

Projekty, przygotowane w języku angielskim, można było składać do 31 maja 2011 roku. Spośród zgłoszonych pomysłów jury wybrało 3 najlepsze. Ich autorzy wykazali się znajomością niezmiernie istotnej dla kształtu przyszłego świata idei – Społecznej Odpowiedzialności Biznesu. Szczególną uwagę w projektach zwróciły ciekawe rozwiązania, których komunikat poprzez swoją atrakcyjność
i jasność przekazu buduje Świadomy Biznes, a których wdrożenie zaskakuje swoją prostotą oraz skutecznością.

„Wyłonione projekty charakteryzują się dojrzałością biznesową. Uświadomiły nam, że dotychczasowa polityka bezpieczeństwa jest nie tylko istotna z punktu widzenia interesariuszy wewnętrznych, ale również zewnętrznych. Studenci dużo uwagi poświęcili jednemu z naszych celów CSR - trosce
o zdrowie i bezpieczeństwo pracowników. Nowatorstwo myśli i nieszablonowość pomysłów są atutami finałowych projektów”  - mówi Bogna Błasiak-Niciejewska, Dyrektor Marketingu Grupy Raben, zasiadająca w jury konkursu.

„Nasi studenci ponownie dominują w konkursie - dla Wyższej Szkoły Logistyki to ogromny powód do dumy. W ubiegłym roku konkurs wygrał Łukasz Jankowski, a bardzo dobry projekt przekazał Grupie Raben Michał Mazur. W tym roku ponownie wchodząc do finału Łukasz udowodnił, że ubiegłoroczny sukces nie był przypadkiem. Ku naszej radości finalistką jest również inna studentka WSL – Marta Grętkiewicz. Gorąco trzymamy za nich kciuki w finale i cieszymy się, że obszar społecznej odpowiedzialności biznesu, który w logistyce najaktywniej rozwija Grupa Raben, tak chętnie zgłębiają nasi studenci, odnosząc jeszcze sukcesy w tak prestiżowych konkursach jak Wings’ Spreaders” – powiedział Wojciech Zalewski, Rzecznik Prasowy Wyższej Szkoły Logistyki.

W finale studenci będą proszeni o przedstawienie swoich pomysłów przed jury. Prezentacja będzie się odbywała w języku angielskim, zatem weryfikacji zostanie poddana nie tylko pomysłowość, sposób przedstawienia, ale i kluczowa aktualnie na rynku pracy – znajomość języka angielskiego.

kmatysik