Firma » Biznes

Finansowanie startupu w najwcześniejszej fazie rozwoju

Finansowanie startupu na starcie jest realizowane głównie przez kapitał pochodzący od założyciela oraz jego rodzinni, przyjaciół i znajomych. Część z firm korzysta z dotacji. Nieliczne startupy pozyskują kapitał od aniołów biznesu i funduszy VC, a także wsparcie niefinansowe od inkubatorów.

Firmy znajdujące się na samym początku rozwoju mają ograniczone możliwości pozyskania kapitału.

Finansowanie takich firm przeprowadza się przede wszystkim w oparciu o następujące pięć źródeł:

• finansowanie startupu kapitałem posiadanym przez jego założyciela,
  • pozyskanie środków od rodziny, przyjaciół oraz znajomych założyciela startupu,
  • wsparcie niefinansowe ze strony inkubatora,
  • inwestycja w startup przeprowadzana przez anioły biznesu i fundusze Venture Capital,
  • dotacje ze środków unijnych.

Na moim blogu znajdziesz wiele artykułów, w których wyjaśniam na czym polega finansowanie startupu. Zapraszam do lektury!

Finansowanie startupu kapitałem pochodzącym od założyciela

Ze względu na wysokie ryzyko przedsięwzięcia, które znajduje się w bardzo wczesnej fazie rozwoju, najczęstszym źródłem finansowania startupu jest jego założyciel. Oprócz „wyłożenia” gotówki, założyciel startupu „wkłada” również własną pracę. W niektórych sytuacjach ten drugi „wkład” jest często ważniejszy z punktu widzenia rozwoju startupu.

Na samym początku, nie istnieje zazwyczaj jeszcze formalny podmiot biznesowy taki jak na przykład spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Bardzo często, nie istnieje nawet nazwa przyszłej firmy.

Założyciel czy założyciele dysponują najczęściej zaledwie zgrubnie opisanym pomyśle, a tylko wyjątkowo bardzo wstępnym, skróconym biznes planem. Na tym etapie rozwoju projektu, ryzyko jego niepowodzenia jest bardzo wysokie.

Pozyskanie kapitału od rodziny, przyjaciół oraz znajomych założyciela startupu

Finansowanie startupu kapitałem pochodzącym od członków rodziny założyciela oraz jego przyjaciół i znajomych to najczęstsze źródło kapitału pochodzącego od inwestorów.

Jak wspominałem powyżej, na samym początku funkcjonowania startupu, ryzyko inwestycyjne jest bardzo wysokie. Wynika to głównie z tego, że nie istnieje jeszcze pełny biznes plan wraz z wiarygodnym modelem biznesowym.

Brak materiału inwestycyjnego zawierającymi analizę projektu uniemożliwia dokonanie oceny wszystkich aspektów przedsięwzięcia. W takiej sytuacji, tylko inwestorzy znający pomysłodawcę oraz wierzący w jego umiejętności mogą zainteresować się przedstawianym przez niego projektem.

Takimi inwestorami są właśnie przyjaciele i członkowie rodziny założyciela startupu.

Niefinansowe wsparcie startupu ze strony inkubatora

Startupy w najwcześniejszej fazie rozwoju uzyskują też wsparcie ze strony inkubatorów. Takie wsparcie ma najczęściej charakter niefinansowy. Oznacza to, że inkubatory nie dostarczają firmom na start kapitału w postaci gotówki.

Ich wsparcie polega między innymi na zapewnieniu zaplecza biurowego czy dostępu do infrastruktury specjalistycznej (np. laboratorium) oraz profesjonalnej wiedzy doradców czy mentorów.

Inkubatory wspierają startupy głównie w obszarze stworzenia modelu biznesowego przedsięwzięcia. W ramach opracowania wiarygodnego modelu biznesowego, startupy pracują w inkubatorach nad stworzeniem tzw. Minimum Viable Product (MVP).

W uproszczeniu, MVP to produkt czy rozwiązanie produkt z minimalną liczbą cech, które są wystarczające, aby go wprowadzić na dany rynek i pozyskać pierwszych klientów. Głównym celem Minimum Viable Product jest pozyskanie informacji zwrotnej z rynku docelowego na temat produktu. Dzięki takim informacjom, założycielom jest łatwiej zdefiniować potrzeby i zaproponować konkretne rozwiązania.

Co to jest Minimum Viable Product (MVP) wyjaśniłem szeroko w jednym z tekstów na moim blogu.

Inwestycja aniołów biznesu i funduszy Venture Capital

Wbrew pozorom, anioły biznesu i fundusze Venture Capital nie poszukują intensywnie projektów, które znajdują się na samym początku działania. Tego typu inwestorzy inwestują najchętniej, gdy startup już stworzył wiarygodny model biznesowy i dokonał jego wstępnej weryfikacji rynkowej.

Pozyskanie finansowania od funduszy Venture Capital to stosunkowo sformalizowany proces. Pomysłodawcy powinni przygotować przede wszystkim teaser inwestycyjny, prezentację (pitch deck) oraz model finansowy.

Anioły biznesu podchodzą oceny projektów w mniej formalny sposób. W podobny sposób podchodzą do inwestycji w startup.

Inwestycjami w przedsięwzięcia, które znajdują się we wczesnych fazach rozwoju, zajmują się wyspecjalizowane fundusze Venture Capital, które określa się jako fundusze Seed Capital.

Na moim blogu wyjaśniam szerzej jak działają fundusze Seed Capital.

Finansowanie startupu dotacjami ze środków unijnych

Dotacje już od wielu lat są jedną z bardziej popularnych źródeł finansowania startupu. Ich główną wadą jest mocno zbiurokratyzowany sposób ich pozyskania oraz rozliczania w okresie kilku lat.

Ta znacząca uciążliwość w wielu przypadkach jest nie do zaakceptowania dla wielu przedsiębiorców.

W rezultacie, wielu pomysłodawców świadomie rezygnuje z wykorzystywania dotacji w rozwoju własnego startupu. Doświadczenia wskazują, że w przeszłości w wielu przypadkach, dotacje w istotny sposób spowalniały rozwój firmy oraz utrudniały pozyskanie kapitału od funduszy Venture Capital.

Autor: Mariusz Malec

Mariusz Malec prowadzi firmę doradczą Private Equity Consulting (https://www.private-equity.pl). Firma wspiera przedsiębiorców między innymi w obszarze sprzedaży firmy, jej wyceny czy pozyskiwania kapitału. Prowadzi specjalistyczny blog.

slawek