Gospodarka » Przemysł

Firma Dow o łupkach, branży chemicznej i wolnym handlu z USA podczas 6 edycji EKG w Katowicach

Transatlantyckie Partnerstwo w Dziedzinie Handlu i Inwestycji (TTIP), bezpieczeństwo energetyczne, konkurencyjność UE oraz potrzeba zrównoważonego wydobycia gazu łupkowego wśród najważniejszych tematów Kongresu.

Firma Dow (NYSE: DOW) jest oficjalnym partnerem 6 Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach. Howard Chase, Dyrektor Dow Europe ds. Relacji Rządowych wziął udział w sesji plenarnej pt. „Unia Europejska – USA: Partnerzy czy rywale?”, która odbyła się w dniu otwarcia Kongresu. Christoph Sikora, Dyrektor Generalny Dow na region Europy Środkowej, brał udział w panelu dyskusyjnym „Konkurencyjna chemia w Europie”, a Robert Stankiewicz, Prezes Zarządu Dow Polska, był panelistą w sesji pt. „Gaz łupkowy”.

Jako amerykańska korporacja prowadząca działalność produkcyjną i badawczą w centrach zlokalizowanych na całym świecie, Dow jest odpowiednim partnerem do rozmów na tematy związane z międzynarodowym handlem i konkurencją. Howard Chase, Dyrektor Dow Europe ds. Relacji Rządowych, rozmawiał na temat transatlantyckiej strefy wolnego handlu oraz o szansach, jakie ona stawia przed Unią Europejską i USA. „Dow w pełni popiera ambitne i szeroko zakrojone porozumienie TTIP, które oprócz znoszenia taryf handlowuch, odnosi się także m.in. do współpracy w zakresie regulacji”, powidział Chase. „Europa i Stany Zjednoczone są odwiecznymi partnerami, a negocjowane porozumienie transatlantyckie stworzy obopólnie korzystną szansę, aby umacniać relacje handlowe, wspierać inwestycje, innowacyjność, wzrost gospodarczy i tworzenie nowych miejsc pracy w wielu sektorach gospodarki, w tym także w branży chemicznej”.

Omawiając realia konkurencyjności branży chemicznej w Europie, Christoph Sikora, Dyrektor Generalny Dow na region Europy Środkowej, wskazał powody, dla których nowe inwestycje skupiają się na regionach świata posiadających przewagę kosztową nad Europą. Zwrócił też uwagę na rozwiązania legislacyjne, które mogłyby odwrócić ten trend i odbudować europejski przemysł.

„Ceny energii i surowców są w Europie znacząco wyższe niż w Stanach Zjednoczonych. Firmy w Europie płacą blisko trzy razy więcej za prąd i cztery razy więcej za gaz, w porównaniu do firm w USA. Ta sytuacja jest w dużej mierze wynikiem wysokich podatków, opłat i dotacji”, powiedział Sikora. „Jako firma chemiczna, jesteśmy bardzo zależni od dostępności surowców i cen energii. Jeżeli chcemy pozostawać konkurencyjni, często musimy decydować się na inwestowanie tam, gdzie mamy lepszy dostęp do surowców lub tańszej energii. Jeśli Unia Europejska nie skupi się na wdrażaniu bardziej konkurencyjnej polityki energetycznej, obawiamy się, że ten trend będzie się nasilać”.

Jako wiodący producent wyrobów chemicznych, Dow mocno wspiera europejskie dążenia do wypracowania nowego miksu energetycznego, opartnego również na niekonwencjonalnych źródłach energii. Robert Stankiewicz, Prezes Zarządu Dow Polska, mówił podczas Kongresu o gazie łupkowym jako o konkurencyjnym źródle energii, które może przyczynić się do rozwiązania europejskich problemów z cenami energii i bezpieczeństwem energetycznym.

„Jeśli popatrzymy na Stany Zjednoczone 20 lat temu, nikt by się nie spodziewał takiego renesansu przemysłowego, którego obecnie jesteśmy świadkami. Dzisiaj widzimy, że USA były w stanie odbudować swoją bazę przemysłową dzięki dobrze zaplanowanej polityce energetycznej, która chroni interes narodowy, oraz dzięki bezpiecznemu programowi wydobywania gazu łupkowego. Mamy nadzieję, że Europa, która obecnie zmaga się z utratą przemysłu i inwestycji na rzecz innych regionów świata, będzie w stanie wyciągnąć wnioski z amerykańskiego sukcesu i tym samym zapewnić sobie podobny dobrobyt”, powiedział Stankiewicz. „Z dużym optymizmem przyglądamy się polskim planom przyspieszenia procesu poszukiwania i wydobycia gazu łupkowego. Jako odbiorca i partner w produkcji gazu łupkowego i związanych z tym produktów w różnych częściach świata, możemy znacząco przyczynić się do bezpiecznego i zrównoważonego programu wydobycia w Polsce, wykorzystując nasze międzynarodowe doświadczenie.”

Łącznie ponad 700 wysokiej rangi prelegentów i przedstawicieli sektora publicznego brało udział w panelach dyskusyjnych, debatach i spotkaniach w ramach Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach. Więcej szczegółów na temat programu Kongresu można znaleźć tu.

O Firmie Dow

Dow (NYSE: DOW) łączy siłę nauki i technologii z „czynnikiem ludzkim”, aby z pasją wprowadzać innowacje będące podstawą cywilizacyjnego postępu. Firma, w oparciu o zasady zrównoważonego rozwoju, wzbogaca branżę chemiczną o nowatorskie rozwiązania, pomagając tym samym w rozwiązywaniu wielu światowych problemów, stanowiących największe wyzwania, takich jak zapotrzebowanie na czystą wodę, wytwarzanie i poszanowanie energii odnawialnej czy zwiększanie produkcji rolnej. Zróżnicowana i wyróżniająca się w branży oferta firmy Dow zawierająca specjalistyczne chemikalia, materiały zaawansowane, środki ochrony roślin i tworzywa sztuczne, to szeroki wybór produktów i rozwiązań technologicznych dostępnych dla klientów w około 180 krajach i sektorach szybko rozwijających się, takich jak elektronika, woda, energia, powłoki i rolnictwo. W roku 2013 firma Dow osiągnęła sprzedaż roczną na poziomie 57 mld USD i na całym świecie zatrudniała około 53 tys. pracowników. Firma oferuje ponad 6 tys. produktów wytwarzanych w 201 zakładach zlokalizowanych w 36 krajach. Określenia „Dow” lub „firma” oznaczają The Dow Chemical Company oraz jej spółki zależne konsolidowane, chyba że wyraźnie zaznaczono inaczej. Więcej informacji o firmie Dow znaleźć można na stronie www.dow.com.

Dow w Polsce

Firma Dow jest obecna na polskim rynku od 40 lat. Oferuje duży wybór tworzyw sztucznych i chemikaliów do zastosowań podstawowych i specjalnych dla szeroko pojmowanego przemysłu przetwórczego, w tym: motoryzacyjnego, petrochemicznego, opakowaniowego, konstrukcyjno-budowlanego, meblowego, przewodów i kabli, dużego AGD, uzdatniania wody i produktów rolnych. Od kiedy, w 1973 roku, firma Dow oficjalnie otworzyła swoje pierwsze przedstawicielstwo w Warszawie, jej działalność na polskim rynku znacznie się rozwinęła. Dziś Polska jest jednym z największych państw pod względem sprzedaży w regionie Europy Wschodniej. W 2013 roku firma Dow osiągnęła w Polsce obroty przekraczające pół miliarda USD, zatrudniając ponad 120 wysoko wykwalifikowanych i zmotywowanych pracowników. Oprócz biura handlowego w Warszawie, firma posiada wspierające klientów Centrum Serwisowe Systemów Poliuretanowych w Łazach (10 km od Warszawy). Po przejęciu spółki Rohm and Haas w roku 2009, firma Dow konsekwentnie umacniała pozycję na lokalnym rynku, podkreślając swoją obecność dzięki nowej fabryce materiałów elektronicznych, zbudowanej w Dzierżoniowie przez spółkę joint venture SKC-HAAS. Więcej informacji o firmie Dow w Polsce można znaleźć na stronie: http://easterneurope.dow.com/eu/pol/pl/.

GraylingPoland