Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Fundacja WikiVid w mediach społecznościowych

Fundacja WikiVid słynąca z nowoczesnych form propagowania edukacji nieustannie rozbudowuje serwis, ale także figuruje i prowadzi aktywne działania w mediach społecznościowych.
Platforma posiada swoje konta na Facebooku, Twitterze, Instagramie, Pintereście i w Google+. WikiVid prowadzi profile, na których wchodzi w interakcje z fanami i zachęca ich do współtworzenia platformy.

Każdy serwis społecznościowy charakteryzuje się inną specyfiką. To wymaga opracowania unikalnej strategii dla każdego konta. Media społecznościowe cechują się dużą dynamiką. Często trudno przewidzieć, jaka będzie reakcja fanów na podjęte działania. Dotychczas nie zaistniała żadna nieprzyjemna sytuacja, ale cały czas trzeba wykazywać się czujnością. Zespół stara się nie pozostawić bez odpowiedzi żadnego pytania ze strony fanów. To z każdym dniem pochłania więcej czasu, ponieważ liczba fanów na profilach systematycznie rośnie co automatycznie przekłada się na większą ilość pytań. Choć obecnie portale społecznościowe są bardzo rozbudowane, to nadal posiadają pewne ograniczenia, z którymi trzeba się zmierzyć. Jednak do tego można szybko przywyknąć. Obecność platformy w mediach społecznościowych jest niezwykle ważna, ponieważ dzięki temu WikiVid może docierać do coraz większej liczby użytkowników i uważnie słuchać ich wskazówek. To dla fundacji bardzo ważne, bo platforma wideo została stworzona przede wszystkim dla ludzi.

Facebook jest serwisem, na którym działania zostały zakrojone na największą skalę. Publikowane są spontaniczne posty związane z obchodzonymi danego dnia nietypowymi świętami, ale także prowadzone są autorskie cykle. Dużą popularnością cieszy się „Czy wiesz, że...” poświęcony ciekawostkom prezentowanym w formie graficznej. Fani zgromadzeni na Facebooku mają także wpływ na treści, które trafiają na WikiVid poprzez głosowanie na jedną z dwóch osobistości, której życiorys w formie VIDs trafia na łamy serwisu. Innymi lubianymi rzeczami przez fanów są zagadki w formie wideo oraz seria „Zobacz co VIDać”, czyli filmy zmontowane z kilkusekundowych fragmentów najciekawszych VIDs, które zostały opublikowane w serwisie w danym tygodniu.

Inaczej prezentują się strategie dla innych serwisów. Na Twitterze fundacja wchodzi w interakcje z użytkownikami, rozmawiając z nimi na bieżące tematy, zachęca ich do odwiedzenia platformy, a także tworzenia i zamieszczania na niej własnych VIDs. Natomiast użytkownicy śledzący WikiVid na Instagramie mogą zobaczyć fotografie pokazujące funkcjonowanie fundacji od kuchni. Kolejne warte uwagi konto znajduje się na Pintereście, gdzie użytkownicy mogą zapoznać się ze skatalogowanymi zdjęciami odnoszącymi się do poszczególnych dziedzin nauki.

W serwisie Google+ Zamieszczane są wszystkie VIDs z autorskich kanałów fundacji, czyli „Kalendarium historyczne”, „Support” i cieszący się coraz większą popularnością kanał „Osobistości”. Ponadto każdy użytkownik Google+ będzie mógł zapoznać się z materiałami dotyczącymi platformy WikiVid, które ukazały się w mediach.

Oprócz prowadzonych działań na wyżej wymienionych portalach społecznościowych platforma sprawdza jak może wykorzystać potencjał innych serwisów jak ostatnio bijący rekordy popularności Snapchat.

WikiVid