Kultura, sztuka » Kultura

Galeria ETNIK w Radości

Na kulturalnej i etnograficznej mapie Polski pojawiło się atrakcyjne i niepowtarzalne miejsce. Bowiem ETNO-ART.PL Galeria i Pracownia Edukacyjna ETNIK prowadzi bezpośrednią i internetową sprzedaż unikalnej polskiej, europejskiej i pozaeuropejskiej sztuki ludowej.

Ponadto w Galerii znajdziemy ludowe rękodzieło i rzemiosło, książki o tematyce związanej z etnografią, zioła, wyroby ekologiczne, zabawki ludowe, biżuterię, płyty z muzyką ludową i etniczną.

W Galerii ETNIK organizowane są aukcje i sprzedażne wystawy dzieł twórców ludowych, a także warsztaty edukacyjne dla dzieci i dorosłych. Galeria zajmuje się również organizowaniem imprez plenerowych - jarmarków, kiermaszów, koncertów zespołów ludowych, folkowych i teatralnych.

Inne formy aktywności Galerii ETNIK to szeroko pojęta promocja ekologii, edukacja i szkolenia, sprzedaż wyrobów ekologicznych, sprzedaż i promocja wyrobów „etno-art” (wytwory artystów profesjonalnych i nieprofesjonalnych nawiązujących do „tradycji korzeni”, sztuki rodzimej, folkloru, ludowego rzemiosła i rękodzieła ) oraz owocna współpraca z rozmaitymi organizacjami i instytucjami kulturalnymi.

Gwarancją atrakcyjności miejsca są właściciele Galerii ETNIK. Prowadzą ją dr Jan Witold Suliga (etnograf, antropolog kultury, wieloletni dyrektor Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie) oraz Aleksandra Suliga (geograf, likwidator Fundacji Wspierania Muzeum Etnograficznego). Jan Witold Suliga sprawuje nadzór organizacyjny, merytoryczny i programowy nad Galerią, natomiast Aleksandra Suliga zajmuje się bezpośrednią realizacją zamówień i usług, kontaktami z dostawcami i usługodawcami. Galeria ETNIK znajduje się w ich prywatnym domu w Radości pod Warszawą (linia Otwocka).

Adres Galerii: 04-836 Warszawa, ul. Radłowska 6
Telefon: + 48 22 615 5344; +48 602 696 882; +48 601 704 113