Rozrywka » Uroczystości

Gęsina nie tylko na Świętego Marcina

Gęsina nie tylko na Świętego Marcina
Zobacz więcej zdjęć »
Dzień Świętego Marcina już za miesiąc, w całej Europie na stołach pojawi się tradycyjna, pieczona gęś. W Polsce ten zwyczaj został nieco zapomniany. A szkoda! Firma Cedrob pragnie to zmienić i przypomnieć Polakom tę ciekawą tradycję oraz niezwykle smaczne i wartościowe mięso gęsi.

Z tego względu od listopada w polskich sklepach pojawią się produkty marki KarakuerLand, która do tej pory dostępna była tylko u naszych zachodnich sąsiadów.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

11 listopada to w Polsce nie tylko Dzień Świętego Marcina, ale przede wszystkim Dzień Niepodległości.  Warto powrócić do tradycji i celebrować to święto również w wymiarze kulinarnym. Pieczona  gęś  to wyśmienita propozycja na ten czas. Jest to danie niezwykle smaczne,  mięso bardzo wartościowe ale przede wszystkim dlatego, że tak głosi legenda.

Święty Marcin żył w Tours we Francji. Po śmierci miejscowego biskupa, to właśnie on został wybrany na następcę. Nie chciał jednak przyjąć przyznanego mu tytułu i schronił się w przyklasztornej szopie, gdzie hodowano gęsi. Ptaki wystraszyły się jego obecności i podniosły alarm, wydając tym samym miejsce schronienia nowo wybranego biskupa. Z tego też powodu święty Marcin czuł do tych ptaków wielką niechęć i kiedy był już na łożu śmierci, poprosił aby w dniu jego odejścia ubito wszystkie gęsi
z miasta. W Tours uczyniono tak jak prosił zmarły. Na pogrzeb biskupa tłumnie przybyli wierni. Wielu z nich przybyło z pieczoną gęsiną. W dniu pogrzebu świętego Marcina na stołach królowała więc pieczona gęś. I tak powstał zwyczaj, który po dziś dzień jest pamiętany w całej Europie.

Szczególnie mocno pielęgnują go nasi zachodni sąsiedzi, którzy wyjątkowo cenią polską gęsinę.
W tym roku firma Cedrob właściciel marki KarkauerLand, - wprowadza ją również na polski rynek. Polacy będą mieli możliwość spróbowania jej przy okazji listopadowego święta a także na stałe wpisanie jej w rodzinne menu, gdyż gęsina jest nie tylko smaczna ale również bardzo zdrowa.

 

 

 

 

 

 

 

Mięso gęsi jest bogate w różnego rodzaju składniki odżywcze, kwasy tłuszczowe, witaminy oraz minerały. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, liczne aminokwasy oraz pełnowartościowe białko. To tylko część z wartości odżywczych zawartych w mięsie. Gęsina KrakauerLand odznacza się również niską zawartością cholesterolu, dzięki czemu osoby mające problemy z wysokim cholesterolem mogą sobie pozwolić na jej spożywanie. Mięso jest niskokaloryczne, dlatego może stać się ważnym elementem żywienia w trakcie stosowania różnego rodzaju diet odchudzających. Podczas ekologicznego chowu zwierząt nie stosuje się również antybiotyków oraz hormonów. Dzięki temu mięso z gęsi może być polecane dzieciom, osobom starszym, a także wszystkim dbającym o wysoką jakość spożywanego mięsa. Ekologiczna metoda hodowli pozwala zaliczyć gęsinę marki KrakauerLand do produktów zdrowej żywności, która jest nie tylko smaczna, ale i bardzo wartościowa.

Hodowla gęsi odbywa się w zgodzie z naturalnymi potrzebami gęsi. Oznacza to, że gęsi hodowane dla Cedrob-u w Niepołomicach mają nieograniczony dostęp do paszy, wody oraz do pastwiska, gdzie mogą swobodnie spacerować oraz przebywać w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych. Dodatkowo przy sprzyjającej pogodzie przebywają po kilkadziesiąt minut dziennie na nasłonecznionych wybiegach, dzięki czemu nie trzeba podawać gęsiom sztucznych witamin. Żywione są naturalnymi paszami, ziarnem owsa oraz zielonkami. Łatwo przyswajalne i nietoksyczne składniki mineralne zawarte w roślinach, w tym w ziołach, którymi karmione są ptaki, wpływają pozytywnie nie tylko na kruchość, soczystość oraz walory smakowe mięsa, ale także na jego wysoką wartość odżywczą. Gęsi hodowane dla firmy Cedrob nie są w żaden sposób sztucznie dokarmiane. Dzięki zachowaniu wysokich standardów produkcji i najwyższej jakości metod hodowlanych, gęś Krakauerland jest markowym produktem ekologicznym pod szyldem firmy Cedrob.

Gęsina marki KarkaureLand firmy Cedrob S.A. będzie dostępna w sklepach firmowych, w sieciach detalicznych oraz w sieciach: Tesco, MarcPol i Polomarket. Sugerowana cena detaliczna całej gęsi mrożonej to 9,99 zł/kg.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Świeża Bazylia PR

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »