Kobieta, zdrowie, uroda » Dziecko

Gotowanie z dziećmi to znacznie więcej niż tylko przygotowanie posiłku

Wspólne gotowanie i pieczenie z dzieckiem przynosi wiele korzyści. Dzieci mają okazję odkrywać nowe produkty i smaki, a rodzice w przystępnej formie przekazać kilka zasad prawidłowego żywienia. Dodatkowo jest to doskonała zabawa, uczy współdziałania i pracy zespołowej.

Kampania „Zboże smakuje i inspiruje” zachęca wszystkie mamy do wspólnego pieczenia i gotowania razem z dziećmi, a także włączenia produktów zbożowych do codziennej, zbilansowanej diety.

Większość Polek ma świadomość, że wspólne gotowanie wpływa pozytywnie na wzajemne relacje z dzieckiem, a także, że jest to świetny sposób na oderwanie maluchów od komputera, tabletu czy telewizora. Dzieci uwielbiają tworzyć coś kreatywnego wspólnie ze swoimi rodzicami, a w kuchni jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.  

Gotowanie razem z dziećmi to doskonały sposób na naukę w najlepszej i ulubionej przez dzieci formie – poprzez zabawę. Nasze pociechy mogą czynnie zaangażować się w życie rodzinne i uczestniczyć w przygotowaniu posiłku. Produkty zbożowe są do tego idealne – wspólne pieczenie ciast, przygotowywanie potraw z makaronów, robienie kanapek czy wspólne jedzenie płatków na śniadanie to świetna zabawa dla całej rodziny przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.

 

Produkty zbożowe zajmują trzecie miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia, zaraz za aktywnością fizyczną, owocami i warzywami, opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Oznacza to, że powinniśmy sięgać po nie tak często, jak to tylko możliwe. Makarony, kasze, mąka, płatki czy pieczywo są źródłem węglowodanów złożonych, witamin z grupy B i składników mineralnych. Produkty ze zbóż są także cennym źródłem błonnika, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit.

 

W diecie dzieci istotny jest umiejętny dobór produktów oraz odpowiednia liczba posiłków w ciągu dnia, również tych ze zbóż. Szczególnie dla dzieci w wieku przedszkolnym bardzo ważna jest różnorodność produktów uwzględnianych w jadłospisie. Spożycie urozmaiconych gatunków pieczywa, produktów mącznych, kasz, makaronów, płatków oraz  innych przetworów zbożowych uzupełnia dietę  w węglowodany złożone, składniki mineralne i witaminy. Musimy pamiętać, że właściwy sposób odżywiania jest jednym z podstawowych czynników warunkujących prawidłowy rozwój fizyczny, umysłowy i społeczny dzieci, co przekłada się także na nawyki żywieniowe w późniejszym, dorosłym życiu.  To właśnie rodzice  własnym przykładem oraz tworzeniem pozytywnego klimatu dla zdrowych posiłków uczą dzieci co jest dobre, a nawet co jest smaczne - tłumaczy  dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek. 

 

„Zboże smakuje i inspiruje” to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków. Blog kampanii dostępny jest na stronie kfpz.pl

Program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II”  finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.

 

Zbożowe inspiracje Ani Jelonek:

 

OMLET Z OWOCAMI DLA CAŁEJ RODZINY
(1-2 porcje)

 

Składanki:

 

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • kawałeczek masła do posmarowania patelni

 

Dodatki:

 

  • 1/2 szklanki malin, poziomek lub porzeczek
  • bazylia

 

Alternatywna propozycja podania:

 

  • szybki sos jogurtowy z gorzką czekoladą: 50 g czekolady + 200 g jogurtu greckiego
  • miód lipowy (1 łyżka)
  • szklanka soku pomarańczowego

 

Przygotowanie:

 

  • Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier. Białka ubić na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, następnie zmniejszyć obroty na średnie i stopniowo dodawać wymieszane żółtka, cały czas ubijając (przez około pół minuty). Zmniejszyć obroty na minimalne i stopniowo dodawać przesianą mąkę.
  • Od razu zacząć nagrzewać patelnię (z nieprzywierającą powłoką) o średnicy 18 - 20 cm na średnim ogniu przez około pół minuty. Na widelec nabrać kawałek masła i szybko posmarować nim dno i boki patelni. Wyłożyć masę, zmniejszyć ogień na średnio-mały i smażyć omlet (bez przykrycia) przez około 3-4 minuty, aż zacznie cichutko "skwierczeć".
  • Przełożyć omlet na drugą stronę (najlepiej za pomocą dwóch łopatek). Smażyć z drugiej strony przez około 2 minuty. Przełożyć na talerz, polać sosem jogurtowym (przepis poniżej) i posypać dowolnymi owocami lub dodać miodu. Podawać ze szklanką soku.  

 

Sos jogurtowy z czekoladą:

 

  • Do rondelka włożyć połamaną na kosteczki gorzką czekoladę, podgrzewać na malutkim ogniu cały czas mieszając, odstawić z ognia i stopniowo dodawać jogurt grecki cały czas mieszając.

 

 

Zbożowe inspiracje Piotra Ceranowicza:

 

 

PEŁNOZIARNISTA BABKA DROŻDŻOWA

Składanki:

·         500g mąki pszennej pełnoziarnistej

·         25g świeżych drożdży

·         75g cukru

·         5 żółtek

·         1 laska wanilii

·         szczypta soli

·         250 ml letniego mleka

·         100 g miękkiego masła

·         100 g rodzynek

·         skórka otarta z 2 pomarańczy

·         50 g kandyzowanej skórki pomarańczy

Przygotowanie:

·         Na początku przygotowujemy zaczyn (biga). Drożdże rozcieramy z 2 łyżeczkami cukru i dodajemy 3 łyżki mąki oraz 50 ml mleka i mieszamy. Przykrywamy miseczkę z zaczynem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce

·         Po godzinie przechodzimy do wyrabiania finalnego ciasta. Do misy miksera stacjonarnego lub do dużej miski , jeśli będziemy wyrabiać ciasto ręcznie, przekładamy zaczyn i rozrabiamy go pozostałym mlekiem . Dodajemy żółtka, cukier, ziarenka wyskrobane z wanilii, skórkę otartą z pomarańczy, pozostałą mąkę oraz sól ale tak by nie dotykała bezpośrednio zaczynu. Wyrabiamy ciasto około 20 minut by było elastyczne.

·         Gdy ciasto ma jednorodną konsystencje dodajemy po kawałeczku miękkie masło i wyrabiamy dalej aż masło całkowicie się wchłonie.

·         Na samym końcu dodajemy rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy.

·         Ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i posypanej mąką i ostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

·         Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe nakłuwając drewnianym patyczkiem, sprawdzając czy wyciągnięty patyczek jest już suchy.

 

 

 

Kontakt dla mediów:

 

Dagmara Mazurek

Partner of Promotion

e-mail: d.mazurek@partnersi.com.pl

tel. (022) 858 74 58 w. 95

 

Marta Gryglewicz

Partner of Promotion

e-mail: m.gryglewicz@partnersi.com.pl

tel. (022) 858 74 58 w. 83

 

Joanna Tomaszewska

Krajowa Federacja Producentów Zbóż

e-mail: biuro@kfpz.pl

tel. 667 958 199667 958 199

 

O Krajowej Federacji Producentów Zbóż:

 

Krajowa Federacja Producentów Zbóż jest apolityczną, samofinansującą się organizacją rolniczą, reprezentującą interesy polskich producentów zbóż.

 

Od 2003 r. walczy o prawa ekonomiczne, socjalne i kulturowe swoich członków. Wśród działań strategicznych można wymienić: organizowanie kooperacji branżowej pomiędzy zrzeszonymi w Federacji, wymianę doświadczeń agrotechnicznych i rynkowych, a także zwiększenie możliwości alternatywnego zagospodarowania zbóż oraz eksportu.

 

Członkami Federacji są:

1.        Rolnicze Zrzeszenia i Stowarzyszenia Branżowe,

2.        Spółki prawa handlowego,

3.        Rolnicze Spółdzielnie,

4.        Grupy Producenckie wszelkich form prawnych,

5.        Gospodarstwa rodzinne.

Call
Send SMS
Call from mobile
Add to Skype
You'll need Skype CreditFree via Skype


Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Partner of Promotion

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »