Gospodarka » Przemysł

Huawei zacieśnia współpracę z polskimi instytucjami naukowymi podczas misji gospodarczej

Rozpoczęła się misja gospodarcza Prezydenta Andrzeja Dudy w Państwie Środka. Przedstawiciele polskiej administracji rządowej, środowiska naukowego oraz polskich firm wzięli udział w Polsko-Chińskim Forum Gospodarczym w Szanghaju.

23 listopada br. Prezydenta RP, Andrzej Duda przyleciał do ChRL i rozpoczął tym samym wizytę państwową. Podczas swojego pobytu w Państwe Środka prezydent będzie uczestniczył również w dwóch wydarzeniach: Polsko-Chińskim Forum Gospodarczym w Szanghaju oraz Forum Gospodarczym, towarzyszącym Szczytowi Szefów Rządów Państw Europy Środkowo-Wschodniej i Chin („16+1”) w Suzhou. Cykl spotkań będzie okazją do nawiązania bliższych relacji pomiędzy polskimi i chińskimi firmami i instytucjami, pragnącymi zacieśnić współpracę gospodarczą.

Dziś w pierwszym dniu wizyty, Prezydent otworzył Polsko-Chińskie Forum Gospodarcze, gdzie spotkał się z przedstawicielami ponad 700 polskich i chińskich firm z branży chemicznej, farmaceutycznej, lotniczej, spożywczej, górniczej, finansów i bankowości, a także ICT. Uczestnicy spotkania mówili o znaczeniu Nowego Jedwabnego Szlaku w kontekście szans dla rozwoju Chin i Polski, nowych przedsiębwzięciach i znaczeniu partnerstwa tych dwóch krajów.

Huawei jako jeden z uczestników spotkania podkreślił, że stabilny i szybki rozwój gospodarczy Polski, tworzy korzystne środowisko do handlu i inwestycji dla krajowych i zagranicznych przedsiębiorstw.

- Huawei, pracując w Polsce już 11 lat, czuje się częścią tego ambitnego, dynamicznego organizmu. Będziemy dalej wspierać strategię polskiej gospodarki i zwiększać nasze zaangażowanie, by wspólnie budować lepszą i silniejszą Polskę – powiedział Jim Lu, Prezesa Huawei Europy Środkowo-Wschodniej i Skandynawii.

Podczas forum zostało zawarte porozumienie pomiędzy Huawei i Politechniką Poznańską o współpracy przy programie partnerskim Huawei Authorized Information and Network Academy (HAINA). HAINA jest programem szkoleniowym Huawei, który umożliwia studentom dokształcenie się z dziedziny najnowszych technologii informatycznych i telekomunikacyjnych. Program realizowany jest na wielu uczelniach na świecie, a celem jest zapewnienie studentom wysokich kwalifikacji, do wykorzystania w przyszłej karierze zawodowej. W Polsce jest to już druga współpraca przy projekcie HAINA. Pierwsza została nawiązana z Politechniką Warszawską.

Forum w Szanghaju było również okazją do zacieśnienia współpracy Huawei z Poznańskim Centrum Superkomputerowo – Sieciowym (PCSS). Strony podpisały memorandum o współpracy przy tworzeniu centrum badawczo-rozwojowego i innowacyjnego, gdzie będą prowadzone badania i testy w tematyce HPC, chmur obliczeniowych, bezpieczeństwa danych, Internetu Rzeczy (IOT) oraz technologii informacyjno-komunikacyjnych.

justynaj