Technologie » Komputery

Innowacyjny atrament Xerox zmieni ekonomię komercyjnego druku atramentowego

Atrament High Fusion Ink umożliwi zadruk na powlekanych mediach offsetowych oraz otworzy nowe możliwości w zakresie druku danych zmiennych

Oszczędności wynikające z wykorzystywania technologii inkjet znikają w obliczu kosztów związanych z powleczeniem papieru przed lub po wydruku oraz zakupem dedykowanych do tej technologii mediów. Wraz z wprowadzeniem Xerox Trivor® 2400 High Fusion Inkjet Press wszystko się zmieni. Nowy atrament Xerox High Fusion umożliwi uzyskanie wysokiej jakości wydruków bezpośrednio na powlekanych mediach offsetowych na urządzeniu Xerox Trivor 2400, eliminując konieczność angażowania pośrednich procesów powleczenia papieru, stosowania primerów lub inwestowania w dodatkowe urządzenia.

Trivor 2400 High Fusion Inkjet Press pozwala rozszerzyć zakres wykorzystywanych mediów i produkować korzystne kosztowo i cenniejsze
z perspektywy marketingowej produkty typu direct mail, katalogi, magazyny czy kolorowe broszury. Atrament High Fusion Ink został opracowany tak, żeby zoptymalizować drukowanie i suszenie na powlekanych mediach offsetowych, w tym matowych, satynowych i błyszczących powierzchniach o gramaturze od 60 do 250 gsm, z prędkością 250 stóp (ponad 75 metrów) na minutę. Co więcej, atrament High Fusion Ink został zoptymalizowany do tradycyjnych offsetowych papierów powlekanych, a także szeregu innych niepowlekanych mediów.

- Prędkość, szeroki gamut kolorystyczny oraz możliwość drukowania na tradycyjnym offsetowym papierze powlekanym, bez konieczności dodatkowego powlekania, sprawiają, że Trivor 2400 High Fusion Inkjet Press jest przełomowym urządzeniem w druku produkcyjnym – komentuje David Zwang, principal consultant, Zwang & Co.

Nowy wymiar personalizacji

Belgijski dostawca usług druku, firma VPrint, szukał sposobu na wyprodukowanie wysokiej jakości spersonalizowanych przesyłek direct mail, które nie generowałyby kosztów związanych z zakupem dedykowanych do druku inkjet mediów. Rozwiązaniem okazało się użycie Trivor 2400 High Fusion Inkjet Press.

- Drukowanie bezpośrednio na offsetowych mediach powlekanych
z użyciem jedynie atramentu High Fusion Ink bez konieczności nakładania specjalnego powleczenia na podłoże umożliwiło nam stworzenie pełno kolorowej spersonalizowanej komunikacji direct mail
– mówi Thierry Ngoma, plant manager, VPrint. – Elastyczność, wyjątkowa jakość druku i prędkość jaką oferuje Trivor 2400 nie są do osiągnięcia na żadnych innym dostępnym na rynku urządzeniu.

Dostępność

Xerox Trivor 2400 High Fusion Inkjet Press, który otrzymał nagrodę PRINT 17 MUST SEE ‘EMS, będzie dostępny w sprzedaży od października.

Linkleaders