Firma » Finanse

Jak inwestować pieniądze i odkładać je na przyszłość?

ING Życie w ramach polisy „Sposób na Przyszłość” wprowadziło opcję „ING Perspektywa” pozwalającą na inwestowanie. Rozwiązanie dostosowuje się do etapów życia tak, aby jak najwięcej zarobić na początku, a później bezpiecznie pomnażać kapitał.

W życiu zdarzają się sytuacje, kiedy zaczynamy poważniej myśleć o finansowym zabezpieczeniu przyszłości. Pojawienie się partnera lub narodziny dziecka sprawiają, że zarówno bezpieczeństwo jak i finansowa stabilizacja stają się priorytetem. Szukając odpowiedniego rozwiązania, aby zabezpieczyć bądź zapewnić środki na edukację swoim dzieciom, kierujemy się racjonalnym podejściem do inwestowania swojego kapitału. Często oprócz odkładania pieniędzy na emeryturę, mamy też na uwadze nasze marzenia, które do tej pory musieliśmy przekładać w realizacji.

„Dzięki nowej opcji „ING Perspektywa” w części
inwestycyjnej polisy „Sposób na przyszłość”, możemy dostosować ścieżkę inwestowania pieniędzy do naszych celów. Strategia inwestycyjna funduszu oparta jest na cyklu życia. Jego koncepcja oraz sposób działania powstały z myślą o regularnym oszczędzaniu na wybrany cel. Klienci, zatem muszą tylko określić, kiedy chcą zakończyć inwestycję. „ING Perspektywa” może pomóc zarówno przy oszczędzaniu na emeryturę, jak i przy zabezpieczeniu przyszłości dzieci czy wnuków. Przykładowo określamy, że do 2050 roku chcielibyśmy odkładać pieniądze, np. na studia dzieci” – mówi Katarzyna Osińska, Product Manager z ING Życie.

Początkowo środki są inwestowane w fundusze akcji – bardziej ryzykowne, ale pozwalające na szybsze wypracowanie zysku. Z upływem czasu, gdy jesteśmy starsi i na koncie udało się zgromadzić pewną sumę, nasze pieniądze inwestowane są w bezpieczniejsze fundusze obligacji i gotówkowe. Pozwala to na efektywne zarządzanie środkami i dostosowanie strategii do celu i terminu zakończenia inwestycji.

Multi_Communications