Dom » Wnętrza

Jak zaplanować sezonowe porządkowanie i sprzątanie ogrodu oraz wnętrza… i zarabiać?

Według badań, dla aż 80% Polaków sprzątanie jest ważne, a rok do roku wzrasta liczba osób zlecających te prace firmom czy osobom oferującym tego typu usługi. Potwierdzają to dane OLX, największego serwisu ogłoszeniowego w Polsce. Obecnie jest tam ponad 6,5 tysiąca ogłoszeń z ofertą sprzątania.

Ale jest też druga strona medalu - na sprzątaniu można zarabiać. Potrzebny jest tylko konsekwentnie realizowany plan.

Sprzątanie - zarabianie

Dlaczego zlecamy sprzątanie? Według badania firmy Batmaid z 2022 roku, 36% Polaków przyznaje, że nie lubi sprzątać, a kolejne ponad 33% deklaruje, że nie ma na to czasu. Pokazuje to, jak bardzo z jednej strony istotna jest dla nas kwestia sprzątania, z drugiej zaś - cenimy sobie wolny czas i nie chcemy go poświęcać na porządki. Ale sprzątanie - również to zlecane - może być okazją do tego, aby podreperować domowy budżet. Może się okazać, że w trakcie porządków odkryjemy w naszym najbliższym otoczeniu przedmioty, które mają dużą wartość kolekcjonerską i znajdą się osoby, które będą chciały zapłacić za nie spore pieniądze. I nie muszą być to przedwojenne serwisy. Kupujący gotowi są zapłacić spore pieniądze, np. za banknoty z czasów PRL, czy znaczki pocztowe. Ale zainteresowaniem kupujących cieszą się również przedmioty codziennego użytku, pochodzące „z drugiej ręki". Jak podaje OLX, najpopularniejszą kategorią wśród osób poszukujących używanych przedmiotów, jest elektronika - w maju tego roku jeden użytkownik wysłał średnio o 5 proc. więcej odpowiedzi na ogłoszenia tego typu niż w tym samym okresie w roku ubiegłym.

Usług z zakresu sprzątania często szukamy wiosnę, gdy potrzebujemy odświeżyć nasze szafy. To doskonała okazja, aby również przy okazji rozpocząć swoją przygodę z re-commerce, w tym przypadku rozumianym jako odsprzedaż używanych wcześniej przedmiotów. A to wszystko można zrobić w ramach jednego portalu, właśnie na OLX.

Od czego zacząć i do czego zatrudnić specjalistów?

Planowanie porządków zwykle zaczynamy od sporządzenia listy zadań. Ważne jest, abyśmy zdecydowali, które pomieszczenia w naszym domu lub mieszkaniu wymagają szczególnej uwagi, a jakie prace porządkowe są konieczne w ogrodzie. Na liście na pewno powinny się znaleźć: mycie okien i parapetów, mycie płytek łazienkowych i kuchennych oraz sprzętów, pranie dywanów i tapicerek. Ale planując sprzątnie można uwzględnić również porządkowanie strychu, lub piwnicy. I wielokrotnie to tam możemy trafić na prawdziwe perełki, które można wprowadzić do ponownego obiegu. A o tym, że warto, świadczą dane OLX, z których wynika, że ogłoszenia dotyczące produktów z drugiej ręki, związanych z domem i ogrodem, kupujący przeglądali chętniej niż w zeszłym roku (+2 proc. r/r).

Zlecania porządków fachowcom,  którzy posiadają odpowiednie środki czystości, narzędzia i doświadczenie to niewątpliwie duże ułatwienie.  Dzięki temu prace wykonane będą szybciej i skuteczniej, a my będziemy mieć pewność, że nasze mieszkanie lub ogród są w pełni przygotowane na nadchodzący sezon. Warto jednak poświęcić chwilę na znalezienie dobrego podwykonawcy, zwłaszcza jeśli chcemy część niepotrzebnych rzeczy odsprzedać. Fachowiec może być dla nas w tym przypadku dużym wsparciem, ponieważ kierując się swoimi doświadczeniami, może nam zasugerować, które z przedmiotów warto ponownie puścić w obieg.

Wykonawca odpowiedni do naszych potrzeb

Wyszukiwanie podwykonawcy daje wiele korzyści, na przykład możliwość porównania cen usług. Na OLX mamy możliwość bezpośredniego kontaktu z wykonawcą poprzez czat, sms lub rozmowę telefoniczną. Pozwoli nam to zweryfikować, czy będziemy zainteresowani usługami danej firmy lub osoby prywatnej. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając takiego usługodawcę?

Zakres usług - zwróćmy uwagę na to, jakie usługi oferuje firma sprzątająca, czy obejmują one wszystkie potrzebne prace, jakie chcesz zlecić.

Ceny - porównajmy ceny oferowane przez różne firmy, aby wybrać te, które oferują najlepsze warunki cenowe i jakościowe.

Wyposażenie i środki czystości - upewnijmy się, że firma sprzątająca posiada odpowiednie wyposażenie i środki czystości, które umożliwią skuteczne i dokładne sprzątanie.

Terminowość - wybierajmy firmy, które dotrzymują ustalonych terminów i są elastyczne w przypadku ewentualnych zmian.

Certyfikaty i licencje - warto upewnić się, czy firma sprzątająca posiada odpowiednie certyfikaty i licencje, które potwierdzają jej kwalifikacje i umiejętności.

Komunikacja - wybierajmy firmy, które szybko  reagują na zapytania  klientów.

MondayGrou