Rozrywka » Uroczystości
Wiosenne porządki – w kuchni i na talerzu
Zimowa pogoda sprzyja podjadaniu i sięganiu po potrawy, których zadaniem jest rozgrzanie nas. Jeśli dodatkowo podjadaliście wieczorami chipsy i słodycze, to wraz z nadejściem wiosny warto wymienić je na wartościowe przekąski. Do wiosennych warzyw sezonowych, które jako pierwsze można wprowadzić do diety, zaliczamy m.in. rzodkiewkę, szparagi oraz pomidory. Doskonale sprawdzą się do przygotowania aromatycznych zup kremów. Jako przekąski polecają się owoce, będące nieocenionym źródłem witamin. Ważne jest także odpowiednie nawadnianie organizmu, dlatego warto pamiętać o wypijaniu około 2 litrów wody dziennie.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Zupa krem z białych szparagów
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 500 g białych szparagów
- 1 szczypta cukru
- 1 sztuka bulionu warzywnego Knorr
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 150 ml śmietany 18%
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 bagietka
Sposób przygotowania:
1. Obierz ziemniaki i cebulę. Następnie pokrój je w kostkę, posiekaj szczypior. Obierz szparagi i odetnij końce.
2.Wszystkie obierzyny razem ze zdrewniałymi końcami gotuj przez 5 minut w litrze wody. Na koniec do wywaru dodaj bulion na włoszczyźnie Knorr.
3.Całość przecedź.
4.W kolejnym garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj białe szparagi i ziemniaki. Całość zalej wcześniej przygotowanym wywarem. Zupę gotuj około 30 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.
5. Zupę zmiksuj w kielichu blendera, przecedź przez drobne sito. Dopraw do smaku gałką, szczyptą cukru i białym pieprzem, na koniec zapraw śmietaną.
6. Gotową zupę podawaj z kawałkiem bagietki posypanej szczypiorem.
Wiosenne porządki… w kuchni!
Koniec zimy to idealny czas na to, aby przewietrzyć swój dom i pozbyć się zbędnych rzeczy. Zaczynamy od kuchni, porządkując wszystkie szafki i przyprawy. Warto pomyśleć o miejscu na nowe przetwory. Wiosna to bowiem idealny czas na kiszenie buraków, kalafiora, marchewki, a także szparagów czy rzodkiewki. Warto pokusić się o różne kombinacje i eksperymentować z przyprawami. Takie kiszonki będą stanowić świetne dodatki do dań przez całe lato i zimę. Co więcej, możemy przyrządzić wiosenne pesto, np. z bazylii, rukoli czy czosnku niedźwiedziego, które zaczynają właśnie rosnąć. Można je potem wykorzystać w wyśmienitym Pesto speghetti!
Pesto spaghetti
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- makaron spaghetti - 400 gramów
- wegetariański parmezan - 100 gramów
- świeża bazylia - 1 pęczek
- Bulion warzywny Knorr - 1 sztuka
- orzeszki piniowe - 100 gramów
- oliwa z oliwek extra virgin - 100 mililitrów
- ząbek czosnku - 3 sztuki
Sposób przygotowania:
- Orzeszki pinii upraż na gorącej patelni, parmezan zetrzyj na tarce.
- W kielichu miksera umieść liście bazylii, czosnek, orzeszki pinii. Wlej oliwę, całość dokładnie zmiksuj.
- Makaron ugotuj w wodzie z kostką rosołową Knorr.
- Gorący makaron połącz na patelni z pesto, zamieszaj. Podawaj jeszcze ciepły.
- Wiosenny taras, balkon, a może ogród?
Przełom zimy i wiosny to czas, kiedy natura budzi się do życia, a my możemy odnowić nasze wnętrze i otoczenie. Przygotowanie ogrodu lub balkonu na wiosnę to nie tylko praca, ale także wyjątkowa przygoda. Obserwujemy, jak z ziemi wyłaniają się pierwsze pąki, a rośliny – takie jak bazylia i mięta – zaczynają rosnąć. Można je następnie wykorzystać do przyrządzenia aromatycznego makaronu ze szpinakiem i bazylią.
Makaron ze szpinakiem i bazylią
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka Przyprawy Czosnek Knorr
- 200 g szpinaku
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- bazylia (ilość według uznania)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli do smaku1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
2.Dokładnie umyj szpinak i posiekaj go.
3.Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj umyty i pokrojony szpinak. Smaż 2-3 minuty.
4.Pomidora pokrój w kostkę. Następnie dodaj do szpinaku i wlej śmietanę. Sos dopraw przyprawą czosnek Knorr. Na końcu wbij jajko i bardzo energicznie mieszaj, aby sos lekko zgęstniał. Nie pozwól jednak do jego zagotowania. Dodaj porwane liście bazylii oraz makaron. Wymieszaj i podawaj natychmiast.
Ruch to zdrowie!
Czas, by zadbać o ruch na świeżym powietrzu. Warto zacząć od krótkich wędrówek, a z każdym dniem wydłużać czas spaceru. Gdy zrobi się znacznie cieplej, postaw także na pikniki w otoczeniu natury. Idealnym uzupełnieniem takiego wypadu poza miasto będzie zabranie ze sobą przekąsek, takich jak pyszna sałatka z soczewicą.
Sałatka z soczewicą
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 400 g zielonej soczewicy
- 1 opakowanie Sosu Sałatkowego Czosnkowego Knorr
- 1 czerwona papryka
- 2 świeże ogórki
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek kolendry
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki jogurtu
- 3 łyżki ketchupu
- 1 szczypta pieprzu cayenne
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź ją i odstaw do ostygnięcia. Powinna być miękka i sypka.
2. Paprykę, cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę. Kolendrę posiekaj.
3. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny, ketchupem i pieprzem cayenne. Połącz warzywa z soczewicą i sosem. Całość dokładnie wymieszaj. Posyp posiekaną kolendrą i grzankami Knorr.
Komentarze (0)