Dom » Budownictwo

Jak zbudować tanio dom?

Bez wątpienia każda osoba budująca dom chciałaby wydać na ten cel jak najmniej, a w zamian uzyskać wysokiej jakości materiały i budynek, który będzie spełniał jej oczekiwania. Niestety, nie można tego ze sobą tak do końca połączyć. Można jednak oszczędzać na budowie. Jak?

Źródła oszczędności przy budowie domu

Trzeba w pierwszej kolejności zastanowić się, jak duży dom będzie nam potrzebny. Zasada jest prosta - im większy dom, tym więcej wydamy na jego wybudowanie i na urządzenie go w przyszłości. Dobrym sposobem na zmniejszenie całkowitych kosztów budowy domu będzie zminimalizowanie jego powierzchni, ale na tyle, aby finalny budynek spełniał potrzeby rodziny, która ma w nim zamieszkać.

Im prostsza bryłą budynku, oparta na planie prostokąta, tym mniej kosztowna będzie budowa, a przy tym ogrzewanie domu będzie tańsze.

Należy dobrze przemyśleć to, czy dom ma być podpiwniczony i mieć balkon lub balkony. Podpiwniczenie domu kosztuje według szacunków serwisu Oferteo, nawet 150 tys. zł. Jeśli dom ma być ogrzewany w sposób tradycyjny, piwnica na pewno się przyda. W przeciwnym wypadku być może lepiej będzie z niej zrezygnować i dobudować sobie pomieszczenie gospodarcze w bryle budynku.

Jeden balkon to koszt od 6 do nawet 14 tys. zł. Warto go wykonać, jeśli np. będzie z niego roztaczał się przepiękny widok na las czy jezioro. Gdy ma być skierowany na sąsiedni budynek, nie będzie najlepszym pomysłem.

Sposobem na oszczędność jest również wybór gotowego projektu budynku, który jest nawet o kilka tysięcy złotych tańszy od projektu architektonicznego wykonanego na indywidualne zamówienie klienta.

Tania eksploatacja budynku

Nie tylko koszty budowy powinniśmy brać pod uwagę, chcąc wybudować tanio dom. Także wydatki na jego przyszłą eksploatację będą istotne. Warto zaplanować odpowiednie ogrzewanie, ale wcześniej trzeba solidnie ocieplić dom. Stosując dobre materiały budowlane można nawet o 75 proc. zmniejszyć średnie zapotrzebowanie na ciepło w domu.

Rodzaj ogrzewania też ma znaczenie - najtańsze będą piece na węgiel, które kupimy już za 3 tys. zł, a znacznie droższe piece do ogrzewania gazowego - nawet 5 razy tyle. Drogie są systemy pasywne, z pompami ciepła, ale te pozwalają na stworzenie systemu oszczędnego ogrzewania i zadbanie o środowisko naturalne.

zypolek