Firma » Praca

Jak zdobyć kwalifikacje do pracy w biurze?

Jakie kwalifikacje trzeba zdobyć, aby móc pracować w biurze i być wykwalifikowanym pracownikiem? Jaką szkołę skończyć?

Gdyby ktoś Cię zapytał, co zrobić, żeby zostać pielęgniarką, albo mechanikiem samochodowym, nie miałbyś żadnych wątpliwości co do tego, jakie kwalifikacje są potrzebne i jaką szkołę należałoby skończyć.

Natomiast nawet ludzie z branży nie potrafią odpowiedzieć na pytanie: kto, gdzie i na jakich zasadach przygotowuje pracowników biurowych do zawodu. Żadne wyższe uczelnie nie prowadzą kierunku „biuralista" na studiach licencjackich, czy magisterskich. Co prawda przyszli pracownicy urzędów publicznych kształcą się na wydziałach administracji, ale co z sekretarkami, asystentami, czy zapomnianym z nazwy, ale aktualnym w wykazie stanowisk kancelistą?

Wśród wielu propozycji szkoleń aż roi się od ofert różnego rodzaju kursów sekretarskich. Są wśród nich „elitarne" (co zwykle oznacza bajońskie koszty udziału), ale i bezpłatne - prowadzone w ramach projektów Europejskiego Funduszu Społecznego - takie na których uczestnicy dostają obiad i bilet na dojazd na zajęcia. Jednak zadajmy pytanie, czy po skończeniu tych kursów otrzymuje się tylko świadectwo uczestnictwa, czy potwierdzone, uznawane w systemie kształcenia i na rynku pracy, kwalifikacje zawodowe?

Otóż tak naprawdę wykwalifikowany technik prac biurowych (bo taka jest oficjalna nazwa tego zawodu) to osoba legitymująca się dyplomem potwierdzającym kwalifikacja zawodowe wydanym przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną. Dyplom taki można uzyskać przystępując do „egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe". Egzamin ten jest dwustopniowy. Pierwsza, to część pisemna, czyli test jednokrotnego wyboru, na który składają się elementy ściśle związane z zawodem, oraz pytania z przedsiębiorczości i BHP. Drugi etap to egzamin praktyczny, w ramach którego trzeba opracować określony w wymaganiach projekt związany z przyszłym stanowiskiem pracy. Właśnie teraz (czyli w czerwcu) rozpocznie się cykl egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe w ośrodkach egzaminacyjnych OKE. Następny termin za rok.

Niestety, w obecnym systemie kształcenia nie można zdawać tych egzaminów eksternistycznie. Mogą do nich podejść jedynie absolwenci szkół kształcących danym zawodzie. W ramach poszukiwań szkoły odpowiedniej dla siebie masz wiele możliwości: możesz uczyć się w systemie dziennym, wieczorowym lub zaocznym. Możesz płacić czesne, lub znaleźć bezpłatną szkołę państwową. Zanim jednak zdecydujesz się na podjęcie nauki zawodu, przyjrzyj się dokładnie ofercie.

Uwaga: Część szkół niepublicznych nie wydaje uznawanych świadectw. Choć mogą wśród nich znaleźć się wspaniałe ośrodki szkoleniowe, to z powodu braku certyfikatów może się okazać, że zapłacisz za zaświadczenie, którego przyszły pracodawca nie uzna.

Państwowe Studium Stenotypii i Języków Obcych – Zespół Szkół Policealnych