Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Japońska wiosna w Galerii Krakowskiej

Jak wygląda ceremonia parzenia herbaty? Skąd się wzięły gejsze? Dlaczego zapala się latarnie z okazji święta O–bon? Na te i wiele innych pytań odpowie „Japońska wiosna” – wystawa inspirowana kulturą Kraju Kwitnącej Wiśni.

Wystawa przygotowana jest z myślą o klientach odwiedzających Galerię Krakowską w dniach 26.02 – 13.03 2011 roku. Towarzyszyć jej będą warsztaty sushi, pokazy sztuk walki, zajęcia plastyczne dla dzieci oraz konkursy wiedzy o Japonii.

Galeria Krakowska postanowiła stworzyć niepowtarzalną okazję i przybliżyć mieszkańcom Krakowa ojczyznę origami, kimona i walecznych samurajów. Wystawa „Japońska wiosna” składać się będzie z dziesięciu stanowisk, każde z nich poświęcone innemu elementowi kultury japońskiej. Wyczerpujące informacje wystawy wprowadzą każdego - kto odwiedzi Galerię Krakowskiej - w bogaty świat kultury Dalekiego Wschodu.

Krakowianie będą mieli szansę poznać Kraj Kwitnącej Wiśni przez pryzmat malowniczych, kolorowych japońskich świąt i festiwali zwanych matsuri, bardzo ważnych w kulturze Japonii. Na stanowiskach w galerii zaprezentowane zostaną najważniejsze z nich m.in.: święto latarni, lalek i gwiazd, powiązanych z historią konkretnego japońskiego miasta lub regionu – mówi Ryszard Wysokiński, Dyrektor Galerii Krakowskiej.

Wystawa pozwoli poznać również japońską codzienność z jej charakterystycznymi i intrygującymi elementami oraz przybliży japońskie symbole. Każdy z klientów Galerii Krakowskiej będzie mógł przejść tunelem Torii i przyjrzeć się prawdziwym strażniczkom wdzięku i tradycji, jakimi są gejsze. W pasażu galerii zostanie zaaranżowany japoński ogród z pawilonem herbacianym dla którego tłem będzie kilka tysięcy kwiatów. Oryginalne kimona i laleczki na święto HINA zostały pozyskane z Manggha - Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej, które objęło patronat nad wystawą.

Japońską wystawę urozmaicą warsztaty sushi, które odbywać się będą od poniedziałku do piątku w godzinach 18.00 – 20.00, a w weekendy od 14.00 do 20.00. Uczestnicy warszatów otrzymają niezbędne produkty i pod okiem profesjonalnego kucharza wykonają trzy rodzaje sushi: hosomaki, futomaki i uramaki. Na koniec będą mogli skosztować przygotowanych przysmaków, popijając ciepłą sake, a każdy z nich na pamiątkę otrzyma drobny upominek. W weekend odbędzie się również godzinny „sushi show” w trakcie którego zostanie przedstawiona historia, podstawowe produkty i sposób  przygotowania tradycyjnego japońskiego posiłku.

Dla zainteresowanych tradycyjnymi japońskimi sztukami walki odbędą się pokazy aikido i kendo. Dodatkowo będzie można podziwiać pokaz tradycyjnej sztuki pisania – SHODO, która jest umiejętnością doskonalenia własnego charakteru.

Również dla najmłodszych krakowian galeria przygotowała specjalne atrakcje. Dzieci w wieku 6-12 lat będą mogły wziąć udział w warsztatach plastycznych ORIBANA
i samodzielnie stworzą kompozycje z papierowych kwiatów oraz poznają tradycyjną sztukę ich układania zwaną Ikebana. Dziewczynki, dzięki specjalnemu makijażowi, będą miały okazję zamienić się na chwilę w prawdziwe małe Japonki.

Organizatorzy wystawy przewidzieli również konkursy z wiedzy o Japonii, przygotowane we współpracy z muzeum Manggha, w których będą mogli brać udział zarówno znawcy Kraju Kwitnącej Wiśni jak i laicy. Nagrodami będą kupony do restauracji Miyako, bilety do Manggha - Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej , wejściówki na warsztaty oraz zestawy sushi.

PR Inspiration