Kultura, sztuka » Kultura

Kanał religia.tv dostępny w coraz większej liczbie domów

Produkowany przez ITI Neovision kanał religia.tv istnieje od 15 października 2007 roku.

Początkowo kanał ten dostępny był wyłącznie w ramach oferty telewizji nowej generacji n, jednak od niedawna sygnał stacji pojawił się w wielu polskich sieciach kablowych – takich jak warszawski Aster, ponad dwudziestu innych operatorów kablowych na terenie całego kraju.Religia.tv dostępna jest też dla wszystkich użytkowników dekodera telewizji na kartę.

W październiku 2008 roku stacja ponownie poszerzyła swój zasięg techniczny pojawiające się ofercie największej polskiej telewizji kablowej – UPC PolskaW ofercie tego operatora kanał religia.tv dostępny jest na kanale 363.

Z dniem 15 października dystrybucję kanału religia.tv rozpoczyna Cyfra Plus. Abonenci tej platformy satelitarnej znajdą programu na pozycji 77.  Religia.tv dostępna będzie dla wszystkich klientów Cyfry Plus niezależnie od rodzaju wykupionego abonamentu i aktywowanych pakietów.

Kanał religia.tv powstał z myślą o tych, którzy pragną mieć ciągły dostęp do telewizji prezentującej zagadnienia z obszaru szeroko pojętej wiary i religii.

religia.tv obfituje w programy o bardzo zróżnicowanej formule: od autorskich programów dokumentalnych (Szaleńcy Pana Boga, Nieznani – Zapomniani), przez formaty poradnikowe (Akademia rodzinna), talk-shows (Między sklepami), programy kulturalne (Kruchta kulturalna), czy propozycje kulinarne (Anielska kuchnia) a nawet program interaktywny z udziałem widzów.  Ewenementem na skalę światową jest też ekskluzywny magazyn informacyjno- publicystyczny „Raport z Rzymu” analizujący najważniejsze wydarzenia widziane przez pryzmat działalności Kościoła katolickiego.

Wśród zagranicznych propozycji programowych znajdują się m.in. programy dokumentalne prezentujące religie świata, najbardziej popularne miejsca pielgrzymek i życie katolików w różnych krajach. Stacja prezentuje także najciekawsze filmy fabularne zarówno te podejmujące tematykę religijną i moralną. Wśród prezentowanych filmów znajdziemy zarówno dzieła takich twórców jak Passolini, Tarkowski, Bergman, Antonioni czy Zanussi, jak i  „2001 – Kosmiczną Odyseję” Stanleya Kubrica

Kanał skierowany jest do osób w każdym wieku otwartych na tematy wiary i pragnących poszerzać swój światopogląd.

Kanał religia.tv kierowany jest przez ks. Kazimierza Sowę a jego dyrektorem programowym jest znany publicysta chrześcijański Szymon Hołownia.

Neodruk - wizytówki,reklama