Technologie » Komputery

Kaspersky Lab doceniony w Magic Quadrant Gartnera

Kaspersky Lab, czołowy producent rozwiązań bezpieczeństwa, już drugi rok z rzędu uplasował się w grupie „Liderów” w raporcie Gartner Magic Quadrant for Endpoint Protection Platforms*.

Kaspersky Lab umocnił swój status dostawcy platform do ochrony punktów końcowych, osiągając rewelacyjne wyniki zarówno w kategorii „kompletność wizji”, jak i „zdolność realizacji”.

Gartner Magic Quadrant stanowi istotny wyznacznik dla firm, które chcą ocenić producentów i produkty z branży bezpieczeństwa IT, ze względu na złożoną analizę szerokiego wachlarza platform do ochrony punktów końcowych. Przedsiębiorstwa na całym świecie zwracają dużą uwagę na wyniki tego raportu podczas podejmowania decyzji o zakupie. Raport Gartnera opiera się na kryteriach z dwóch kategorii: kompletność wizji i zdolność do działania. Kompletność wizji odzwierciedla stosunek producenta wobec innowacji oraz to, czy producent wyznacza kierunek na rynku ochrony punktów końcowych, czy podąża za nim. Zdolność do działania stanowi podsumowanie takich czynników jak kondycja finansowa producenta, chłonność rynkowa, rozwój produktu, kanały sprzedaży oraz baza klientów w segmencie ochrony punktów końcowych.

Główne zalety rozwiązania Kaspersky Endpoint Security, potwierdzone przez liderów w branży i analityków, to niezwykle szybkie i dokładne wykrywanie szkodliwego oprogramowania oraz zaawansowane funkcje niespotykane u konkurencji. Atrakcyjność oferty firmy zwiększa łatwość zarządzania produktem – dzięki wszechstronnej konsoli administracyjnej Kaspersky Security Center.

Kaspersky Lab zapewnia ochronę ponad 300 milionom osób i około 250 000 firm na całym świecie, od małych i średnich przedsiębiorstw po duże organizacje komercyjne i rządowe. Wachlarz produktów firmy spełnia wszystkie kluczowe wymagania stawiane wobec systemów bezpieczeństwa informacyjnego dla firm oraz organizacji państwowych. Więcej informacji na temat korporacyjnych rozwiązań bezpieczeństwa IT firmy Kaspersky Lab można znaleźć na stronie http://kaspersky.pl/beready. Witryna ta została przygotowana specjalnie z myślą o firmach, których przedstawiciele chcą dowiedzieć się więcej o zagrożeniach dla biznesu i metodach walki z nimi.

Komentując najnowszy raport Gartnera, Jewgienij Kasperski, dyrektor generalny i założyciel Kaspersky Lab, powiedział: „Bardzo cieszymy się, że już drugi rok z rzędu znaleźliśmy się wśród „Liderów” w raporcie Magic Quadrant firmy Gartner. Uzyskanie tak pozytywnej oceny od czołowej firmy badawczej na rynku IT jest dla nas niezwykle istotne. Uważam, że nasza pozycja w raporcie Magic Quadrant potwierdza wysoką jakość produktów i rozwiązań, jakie dostarczamy naszym klientom korporacyjnym na całym świecie. Nieustannie udoskonalamy nasze rozwiązania dla biznesu, dążąc do uzyskania coraz lepszych wyników w zakresie współczynników wykrywania szkodliwego oprogramowania, szybkości działania produktu i łatwości zarządzania nim, dotrzymując kroku szybko zmieniającym się środowiskom korporacyjnym. Obecnie firmy muszą identyfikować, zabezpieczać oraz zarządzać urządzeniami mobilnymi i wirtualnymi, które zawierają dane korporacyjne. Naszym celem jest dostarczanie im najlepszych w swojej klasie rozwiązań, które pozwolą zrealizować te działania w możliwie najefektywniejszy sposób”.

Informacje o Gartner Magic Quadrant

Gartner nie popiera jakichkolwiek producentów, produktów czy usług przedstawionych w swoich publikacjach badawczych ani nie doradza użytkownikom, aby wybierali technologie tylko tych producentów, którzy otrzymali najwyższe oceny. Publikacje badawcze przedstawiają opinie organizacji badawczej Gartnera i nie należy ich interpretować jako stwierdzeń stanu faktycznego. Gartner nie udziela żadnych gwarancji, wyraźnych ani dorozumianych, odnośnie tego badania, w tym gwarancji przydatności handlowej lub użyteczności do określonego celu. Pełny raport Gartner Magic Quadrant jest dostępny na stronie http://www.gartner.com/technology/reprints.do?id=1-1DFOK6K&ct=130103&st=sb.

Informację można wykorzystać dowolnie z zastrzeżeniem podania firmy Kaspersky Lab jako źródła.

*Gartner, Magic Quadrant for Endpoint Protection Platforms, Peter Firstbrook, John Girard, Neil MacDonald, 2 stycznia 2013 r.

Kaspersky Lab Polska Sp. z o.o.