Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Klasa ze snów – do 14 maja 2017r. trwa głosowanie na portalu Facebook

Ogólnopolski Konkurs Artystyczny „Klasa ze snów” wszedł w bardzo emocjonującą fazę! Trzydzieści filmów wybranych przez Komisję konkursową zostało poddanych pod głosowanie publiczności.

Głosować mogą wyłącznie ci użytkownicy Internetu, którzy są zarejestrowani na portalu społecznościowym Facebook. W tym celu muszą odwiedzić profil www.facebook.com/klasazesnow, zakładka FILMY i obejrzeć prace dodane 1 maja 2017. To z nich wybieramy pracę konkursową, na którą chcemy oddać głos.  Głosowanie odbywa się poprzez kliknięcie przycisku „Lubię to” i pozostawienie komentarza pod wybranym filmem o treści „Lubię to”. Jedna osoba może oddać tylko jeden ważny glos pod jednym filmem, więc nie ma sensu powtarzać tej czynności każdego dnia. Liczba kliknięć „Lubię to” powinna być równa liczbie komentarzy o tej treści – ponieważ oba te elementy składają się na ważny głos oddany na film. Głosowanie trwa do 14 maja 2017 do godz. 23.59. Zostało niewiele czasu!

Konkurs „Klasa ze snów” odbywa się pod honorowym patronatem Ministra Edukacji Narodowej, Ministerstwa Cyfryzacji oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Po raz kolejny mieliśmy okazję obejrzeć filmy, w które młodzi ludzie włożyli mnóstwo pracy. Widać w nich ogromne zaangażowanie i współpracę co już oznacza, że cele konkursu zostały zrealizowane. – mówi Marcin Stefanow, członek komisji konkursowej - Wśród bohaterów lektur, do których najczęściej odwoływali się autorzy jest Harry Potter, Pan Kleks oraz Mały Książe. Najwięcej szkół przystąpiło do konkursu z województwa śląskiego, mazowieckiego i wielkopolskiego”

Komisja konkursowa nie miała łatwego zadania. Na początek należało sprawdzić czy filmy spełniają regulaminowe wytyczne czyli - zaczynają się od dwusekundowej planszy z nazwą szkoły, trwają do 2 minut i spełniają kryterium rozdzielczości – 720p. Wykonane przez zespoły uczniów prace nie mogły zawierać znaków towarowych czy logotypów. Kolejna bardzo ważna sprawa to temat „Bohater mojej ulubionej lektury na lekcji w nowoczesnej klasie ze snów”. Prace, które spełniły regulaminowe kryteria zostały poddane ocenie Komisji konkursowej. Wybór był trudny, ale ostatecznie 1 maja 2017 na profil  www.facebook.com/klasazesnow trafiło 30 filmów ze szkół z 12 wojewódzwww.facebook.com/klasazesnow:

woj. dolnośląskie:
Chojnów - Gimnazjum nr 2 im. Mikołaja Kopernika
Międzybórz - Szkoła Podstawowa im. Jerzego Badury
Wrocław - Zespół Szkół nr 20

woj. lubelskie:
Biała Podlaska - IV Liceum Ogólnokształcące im. Stanisława Staszica
Biała Podlaska - Publiczne Gimnazjum nr 5 w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 2

woj. łódzkie:

Wąsosze - Szkoła Podstawowa im. Henryka Sienkiewicza
Żychlin – Gimnazjum im. Jana Pawła II
Żychlin - Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II

Patroni medialni Ogólnopolskiego Konkursu Artystycznego „Klasa ze snów” to „Dyrektor Szkoły”, „Forum Placówek Niepublicznych”, „Głos Pedagogiczny”, „TIK w edukacji”, MiastoDzieci.pl , „Monitor Dyrektora Szkoły”, „Nowe Horyzonty Edukacji”, "SYGNAŁ. Magazyn Wychowawcy", „Wspólnota”.

Organizatorem konkursu jest ViDiS SA – właściciel portalu www.MultimediawSzkole.pl

Bliższe informacje; na www.klasazesnów.pl oraz na oficjalnym funpage konkursu na Facebooku www.facebook.com/klasazesnow.

VIDIS