Kultura, sztuka » Kultura

Kolekcja designerskich koktajli

Co łączy trzech światowej klasy designerów – Karima Rashida, Toma Dixona i Marcela Wandersa? Marka wyjątkowego ginu Bombay Sapphire, talent i zamiłowanie do projektowania. Designerzy zainspirowani Szafirem Bombaju stworzyli na jego bazie niepowtarzalne koktajle. Spróbuj sam.

Trzech laureatów Bombay Sapphire Prize postanowiło zaprojektować oryginalne i niepowtarzalne koktajle. Sukces drinków opiera się nie tylko na talencie światowej klasy ich twórców, ale również na doskonałeji niepowtarzalnej smakowo bazie, jaką jest gin Bombay Sapphire.

Interesuje Cię wielki świat najmodniejszych designerów i ich luksusowych produktów? Chcesz poczuć się wyjątkowo i luksusowo? Trzech słynnych designerów zdradza receptury zaprojektowanych przez siebie drinków. Idealne proporcje między alkoholami, niebanalne składniki i naturalne ozdobniki oczarują smakowo i wizualnie.

Koktajl Kartini Sapphire Karima Rashida

Koktajl Kartini Sapphire, którego nazwa pochodzi od imienia twórcy, serwowany jest w specjalnie zaprojektowanym kieliszku inspirowanym ginem Bombay Sapphire. „Zaczerpnąłem inspirację od idei lejącego się szkła na cienkiej chromowej podstawce, aby stworzyć elegancki kieliszek koktajlowy. Przy jego pomocy można przebić oliwkę albo inny owoc”, mówi Karim Rashid.

KARTINI SAPPHIRE

25 ml Bombay Sapphire

20 ml Martini Bitters

20 ml Martini Dry

10 ml Crème de Cassis

Należy napełnić shaker w ¾ kruszonym lodem, następnie dodać wszystkie składniki i odstawićna 60 sekund, a potem dokładnie wymieszać. Płyn trzeba przelać do dobrze schłodzonych kieliszków. Drink ma piękną, głęboką czerwoną barwę. Możemy nadać mu zmysłowości poprzez udekorowanie go malinąi plasterkiem arbuza. Nada mu to niepowtarzalny wygląd. Owoce podkreślają słodycz i świeżość drinka oraz świetnie harmonizują z jego smakiem.

Koktajl Sapphire Wanders Marcela Wandersa

Koktajl Sapphire Wanders jest serwowany w unikalnym kieliszku projektu Marcela Wandersa.  Kieliszek na pierwszy rzut oka wygląda jak szklanka obracająca się wokół centralnego punktu, ale patrząc z drugiej strony wydaje się być klasycznym kieliszkiem w kształcie stożka.

SAPPHIRE WANDERS

45 ml Rosemary infused Bombay Sapphire

22 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

15 ml syropu cukrowego

15 ml likieru malinowego

6 – 8 malin

Należy rozgnieść maliny za pomocą muddlera, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Następnie trzeba przelać płyn do schłodzonego kieliszka i przyozdobić maliną, która uzupełni słodycz koktajlu. Można też użyć liści rozmarynu. Drink ma piękną, malinową barwę. Świetnie więc komponuje się z owocem maliny, który wydobywa jego charakter. Koktajl jest elegancki i wytworny mimo prostej z pozoru formy. Dzięki niemu możemy poznać smak prawdziwej słodyczy.

Koktajl Sapphire Tomtini Toma Dixona

Koktajl jest serwowany w klasycznym stylu Toma Dixona, w kieliszku w kształcie stożka z minimalnymi, geometrycznymi liniami. Sapphire Tomtini jest pyszny i orzeźwiający, dzięki kompozycji soku jabłkowego i zielonej herbaty oraz syropu imbirowego.

SAPPHIRE TOMTINI

35 ml Bombay Sapphire

50 ml soku jabłkowego

10 ml zielonej herbaty

10 ml syropu imbirowego

Należy dodać wszystkie składniki do shakera wypełnionego lodem i dobrze wymieszać. Nalewać trzeba prosto do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Jako przybranie można użyć świeżych listków mięty, które podkreślą jego orzeźwiający charakter, który widoczny jest również w jasnożółtej barwie. Drink jest wesoły i sprzyja dobrej zabawie.

Koktajle zaprojektowane przez trzech znanych designerów na bazie ginu Bombay Sapphire są wyznacznikiem światowych trendów. Sukces drinków opiera się na talencie światowej klasy projektantów, a także na niepowtarzalnej smakowo bazie, jaką jest gin Bombay Sapphire.

Dossier

Bombay Sapphire to najwyższej jakości gin, którego butelka charakteryzuje się wyjątkową szafirową barwą. Jest produkowany w oparciu o oryginalna recepturę z 1761 roku. Unikalna kompozycja spirytusu zbożowego i dziesięciu starannie wyselekcjonowanych ziół i korzeni, tworzy niepowtarzalny smak i aromat tego trunku. Korzeń dzięgla nadaje piżmowy, ale zarazem bardzo delikatny aromat. Kora kasji tworzy nutę cynamonową, jagody kubeby – korzenny, lekko pieprzowy zapach z nutą cytryny i sosny, a rajskie zioła nadają całości wyrazistości i unikalnego smaku.

Wyłącznym dystrybutorem ginu Bombay Sapphire w Polsce jest Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.

Kontakt prasowy:

Beata Grzybek, Magda Knefel, Pegasus Public Relations, ul. Zgrupowania „Żmija” 12, 01-875 Warszawa, tel. (22) 877 22 18, e-mail: b.grzybek@pegasus.pl, m.knefel@pegasus.pl.

Pegasus PR