Technologie » Komputery

KPN optymalizuje procesy zarządzania klientami korporacyjnymi za pomocą rozwiązania Comarch

Comarch dostarczył do KPN kompletny zestaw komponentów BSS, obniżających koszty operacyjne, poprawiające satysfakcję klienta oraz usprawniające wypuszczanie na rynek nowych usług.

KPN odkrył niszę na rynku związaną z zarządzaniem usługami mobilnymi i rozpoczął dostarczanie elementów związanych z komunikacją mobilną do firm działających na terenie niemal całej Europy.

W rezultacie końcowi klienci skorzystali poprzez osiągnięcie znaczącej redukcji całkowitych kosztów komunikacji mobilnej w firmie. Zamiast opcji posiadania wielu dostawców w poszczególnych krajach, KPN dostarcza jedną umowę na ujednoliconą usługę w każdym państwie. W skład pakietu wchodzą również zaawansowane funkcjonalności związane z samoobsługą oraz raportami dotyczącymi poniesionych kosztów na rozmowy telefoniczne.

- Współpracę z Comarch rozpoczęliśmy ze względu na  przewagę konkurencyjną oferowanego przez polską spółkę rozwiązania. Komponenty poprzedniego systemu BSS, jaki posiadał KPN wymagały bardzo dużej ilości pracy ręcznej wykonywanej przez jego użytkowników, a czas niezbędny do wprowadzenia udoskonaleń był zbyt duży. Koszty utrzymania ciągle wzrastały. Dlatego też docelowo zdecydowaliśmy się zakupić nowe, zintegrowane rozwiązanie i oferta Comarch doskonale spełniła nasze wymagania. Ponadto Comarch udowodnił swoją elastyczność oraz chęć współpracy przy wdrażania wymagań - mówi Cees Versteeg, dyrektor operacyjny oraz IT, KPN Managed Mobile Solutions.

Przewagą konkurencyjną rozwiązania, decydującą o dokonanym przez KPN wyborze, był optymalny stosunek jakości do jego ceny. Biorąc pod uwagę ofertę innych dostawców z finalnej listy podczas przetargu, dostarczone przez Comarch moduły były doskonale zintegrowane i najbardziej elastyczne. Funkcjonalności związane z samoobsługą oraz zarządzaniem dostępnym portfolio również zostały bardzo pozytywnie ocenione. Kolejne ważne czynniki, które wpłynęły na decyzję KPN, to bliskość oddziałów Comarch (w Belgii oraz w Polsce), a także możliwość outsourcingu elementów związanych z utrzymaniem i zarządzaniem aplikacjami do Comarch Data Center.

- Dzięki rozwiązaniu Comarch, KPN obniży koszty operacyjne w perspektywie długoterminowej, a także podniesie satysfakcję klienta dzięki funkcjonalnościom związanym z zapobieganiem błędom oraz samoobsługą. Dodatkowo, rozwiązanie ma prowadzić do zmniejszenia czasu potrzebnego do wypuszczenia na rynek nowych elementów portfolio i znaczącej poprawy wydajności – tłumaczy Paweł Lamik, CRM & Self Care product manager, Comarch SA.

Następujące moduły Comarch BSS Suite zostały wdrożone w KPN: Comarch Convergent Billing, Comarch Customer Management, Comarch Billing Mediation, Comarch Corporate Self Care, Comarch Data Analysis and Reporting oraz Enterprise Service Bus. Poza wdrożeniem Comarch BSS Suite, umowa obejmuje również takie usługi jak analiza biznesowa, migracja danych i integracja, a także wsparcie operacyjne. Całe rozwiązanie jest utrzymywane w Comarch Data Center i jest dostarczone w modelu „managed service”.

O KPN
KPN jest wiodącym dostawcą usług telekomunikacyjnych w Holandii i ma w swojej ofercie stacjonarną oraz bezprzewodową telefonię, Internet oraz TV, a także końcowe usługi telekomunikacyjne i ICT dla swoich klientów. Oddział KPN, Getronics, jest globalną firmą, dostarczającą usługi ICT, z pozycją lidera w krajach Benelux, natomiast jego głównym obszarem działania jest dostarczanie kompletnych usług w zakresie infrastruktury i obszarów IT związanych z siecią. W Niemczech i Belgii, KPN prowadzi strategię wielobranżową w zakresie operacji mobilnych, jest na trzeciej pozycji na rynku głównie poprzez marki takie jak E-Plus oraz BASE. KPN dostarcza również usługi do sieci wholesale dla firm trzecich oraz zarządza wydajną infrastrukturą opartą na sieci IP w skali globalnej poprzez iBasis.

O Comarch
Comarch jest wiodącym dostawcą oprogramowania i usług dla firm z branży telekomunikacyjnej, w tym takich produktów jak biling konwergentny oraz do rozliczeń między operatorami, biling w modelu SaaS, CRM, self care, rozwiązań do zarządzania zasobami sieciowymi, konfiguracji sieci, planowania, assurance, do zarządzania jakością usług sieciowych, jak również oprogramowania i usług mobilnych. 17 lat doświadczenia sprawia, że Comarch jest ekspertem w zakresie projektowania, wdrażania i integracji systemów informatycznych i usług. Comarch współpracuje z klientami na czterech kontynentach, w tym z największymi firmami na rynku takimi jak Polkomtel, PTC (Era), T-Mobile International, Vodafone Niemcy, Telefónica O2 Niemcy, jak również z operatorami wirtualnymi np. Auchan Telecom we Francji. Oferta Comarch dla telekomunikacji  jest kierowana do operatorów komórkowych, tradycyjnych, departamentów wholesale, operatorów wirtualnych (MVNO/E), dostawców Internetu i usług VoIP, dostawców kontentu i telewizji IP.

Więcej informacji na: www.comarch.pl/telekomunikacja.

pawel.kozyra@comarch.pl