Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Kujawsko-pomorska ochrona zdrowia: wyzwań nie brakuje

Samorząd woj. kujawsko-pomorskiego nie ma narzędzi do kreowania polityki zdrowotnej w regionie. Priorytetem oddziału NFZ w tym województwie jest m.in. rehabilitacja neurologiczna i kardiologiczna – mówiono w czwartek, 5 grudnia, podczas Regionalnego Spotkania Menedżerów Ochrony Zdrowia w Bydgoszczy.

Edward Hartwich, wicemarszałek województwa kujawsko-pomorskiego przypomniał, że samorząd tego województwa dysponuje siedmioma szpitalami z 3155 łóżkami, a ich udział w budżecie wojewódzkiego NFZ sięga 20 proc.

– Jesteśmy więc znaczącym partnerem dla Funduszu w regionie. Przy ogólnym poziomie niedoborów środków finansowych nasze szpitale radzą sobie poprawnie. Za 10 miesięcy br. wygenerowały tylko 10 mln zł strat. To co już dzisiaj niepokoi, to wzrost zobowiązań wobec kontrahentów placówek – mówił na konferencji marszałek Hartwich.

– Nasza aktywność dotycząca polityki zdrowotnej ze względu na brak narzędzi prawnych jest niska – przyznał. – Jedynym kreatorem polityki zdrowotnej pozostaje NFZ, bo ma plan i środki. Na ma dzisiaj przesłanek, aby za wszelką cenę przekształcać nasze szpitale w spółki. Widzimy natomiast potrzebę konsolidacji placówek, ale to w dalszej perspektywie – powiedział Edward Hartwich.

Elżbieta Kasprowicz, zastępca dyrektora ds. medycznych Kujawsko-Pomorskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ zaznaczyła, że plan finansowy na 2014 rok jest niemal identyczny jak tegoroczny. Budżet oddziału NFZ na 2014 rok to 3 mld 413 mln zł – wzrost nastąpił jedynie w opiece psychiatrycznej i leczeniu uzależnień. Nieco więcej pieniędzy (o 10 mln zł) przeznaczonych zostanie także na leczenie szpitalne.

– Jak wygląda stan aneksowania umów z NFZ? Np. w nocnej i świątecznej opiece zdrowotnej mamy już 100 proc. zawartych kontraktów, w ambulatoryjnej opiece specjalistycznej – 92 proc., w leczeniu szpitalnym – 98 proc. (jeden szpital nie podpisał jeszcze aneksu), leczenie psychiatryczne – 95 proc. – wyliczała dyrektor Kasprowicz.

Zwróciła uwagę, że Fundusz przede wszystkim kieruje się zrównoważeniem dostępności do wszystkich rodzajów świadczeń: – Wydaje się, że chemioterapia i rehabilitacja są wystarczająco zabezpieczone. Przesuniemy nieco więcej środków na rehabilitację neurologiczną i kardiologiczną, bo np. odległe skutki leczenia zawałów są niezadowalające – wskazała Elżbieta Kasprowicz.

Dodała, że do regionalnych priorytetów zdrowotnych należą: program leczenia przewlekłej białaczki szpikowej oraz właśnie rehabilitacja neurologiczna i kardiologiczna: – Poziom finansowania świadczeń w województwie kujawsko-pomorskim na tle kraju wygląda naprawdę nieźle – stwierdziła. – Średnia na głowę mieszkańca jest u nas wyższa niż ogólnopolska przeciętna.

Zbigniew Pawłowicz, dyrektor Centrum Onkologii w Bydgoszczy wskazywał, że problemem nie jest finansowanie świadczeń onkologicznych w regionie, ale migrujący pacjenci spoza województwa.

– Jesteśmy w sporze sądowym z NFZ o kwotę 56 mln zł za świadczenia dla migrujących pacjentów. Nadwykonania zamykają się kwotą w wysokości 90 mln zł, a przecież na mocy przepisów prawa prezes Narodowego Funduszu Zdrowia tworzy rezerwę migracyjną w wysokości kilkuset mln zł – przypominał dyrektor Pawłowicz.

– Niestety, zgodnie z danymi epidemiologicznymi jesteśmy województwem, które jest w czołówce w kraju, jeśli chodzi o zgony z przyczyn onkologicznych – dodał dyrektor bydgoskiego Centrum Onkologii.

***www.rynekzdrowia.pl

Informacje o Grupie PTWP SA:

Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości powstało w Katowicach w 1995r. Specjalizuje się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji obejmujących wydawanie magazynów prasowych i specjalistycznych publikacji, budowę i zarządzanie portalami internetowymi, a także organizację kongresów, konferencji, seminariów i wydarzeń specjalnych oraz szkoleń, na czele z Europejskim Kongresem Gospodarczym – European Economic Congress (EEC) – jedną z najbardziej prestiżowych imprez odbywających się w Europie Centralnej.

Grupa PTWP SA jest wydawcą m.in.: Miesięcznika Gospodarczego Nowy Przemysł, czasopisma Rynek Spożywczy, miesięcznika Rynek Zdrowia i miesięcznika Farmer, a także tytułów z grupy Publikator, m.in.: Dobrze Mieszkaj, Świat Łazienek i Kuchni, 100% Wnętrza, Meble Plus, Łazienka. Grupa PTWP SA posiada 70 proc. udziałów  w PTWP-ONLINE Sp. z o.o., do której należą branżowe portale m.in.: wnp.pl, propertynews.pl, rynekzdrowia.pl, portalspozywczy.pl, dlahandlu.pl, rynekaptek.pl, portalsamorzadowy.pl, infodent.pl, pulsHR.pl, promocjada.pl, farmer.pl, serwis gieldarolna.pl oraz dobrzemieszkaj.pl.

W kwietniu br. Grupa PTWP zadebiutowała na rynku NewConnect. Zapraszamy na stronę www.ptwp.pl.

Grupa PTWP SA