Gospodarka » Żywność
Kulinarne inspiracje Jogurtem Milandia
Zobacz więcej zdjęć » |
Zdobywający coraz większą popularność Jogurt Piątnicy to doskonały wybór, gdy chcemy przygotować lżejsze i zdrowsze sosy, smaczne desery, dania główne czy też pożywne przekąski. Gęsta konsystencja, śmietankowy smak charakterystyczny dla sera mascarpone, który stanowi aż 17,5% produktu, oraz odpowiednia zawartość tłuszczu sprawiają, że z powodzeniem możemy zastąpić jogurtem śmietanę, majonez czy serki homogenizowane we wszystkich przepisach, które wymagają ich zastosowania.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Puszysty sernik na zimno według sprawdzonego przepisu Piątnicy to idealna propozycja na lekki deser, szczególnie latem, kiedy mamy szeroki wybór świeżych owoców. Dodatkową zaletą ciasta jest to, że jest proste i szybkie w wykonaniu. Powszechnie stosowane serki homogenizowane zostały w nim zastąpione Jogurtem Milandia, dzięki czemu ciasto ma wyjątkowo puszystą konsystencję i orzeźwiający smak.
Składniki:
4 opakowania po 250 g Jogurtu Milandia z mascarpone Piątnica
3 galaretki np. malinowe
2 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 paczka okrągłych biszkoptów
świeże owoce np. maliny
Przygotowanie:
I warstwa: w pierwszej kolejności rozpuszczamy 2 galaretki w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonych galaretek dodajemy dwa Jogurty Milandia z mascarpone, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy, aby masa lekko stężała.
II warstwa: 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w ½ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej wody z żelatyną dodajemy 2 Jogurty Milandia z mascarpone oraz cukier puder, wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy, aby masa lekko stężała.
III warstwa: na trzecią warstwę przygotowujemy galaretkę − według przepisu na opakowaniu oraz świeże owoce.
Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm układamy biszkopty, następnie wylewamy lekko tężejącą I warstwę i wstawiamy do lodówki. Na stężałą warstwę I, wylewamy lekko tężejącą II warstwę i również wstawiamy do lodówki. Na stężałą II warstwę układamy owoce i zalewamy lekko tężejącą galaretką (III warstwa). Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Porada kulinarna: Najlepsze ciasto wychodzi, jeśli użyjemy zwykłych galaretek, nie szybko tężejących.
OSM Piątnica poleca także wypróbowany przepis na puszyste naleśniki z nadzieniem jogurtowym:
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
5 jaj
½ szklanki Kefiru 2% Piątnica
1 szklanka Mleka 3,2% Piątnica
½ szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
Nadzienie:
1 Jogurt Milandia z mascarpone 250 g Piątnica
1 cukier waniliowy
2-3 łyżki cukru pudru
można dodać łyżeczkę soku z cytryny
Przygotowanie:
Naleśniki: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka, kefir, mleko, mąkę, olej, sól łączymy na jednolitą masę. Do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Nadzienie: Wszystkie składniki nadzienia łączymy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Na usmażone wcześniej naleśniki nakładamy łyżkę nadzienia i składamy w kopertę. Obsmażamy delikatnie na maśle. Podajemy z ubitą 30% Śmietanką oraz sosem owocowym lub sosem przygotowanym z Jogurtu Milandia 250 g i łyżki cukru pudru. Smacznego!
Jogurt Milandia z mascarpone sprawdzi się nie tylko w daniach na słodko, ale także w daniach obiadowych czy też sosach, typowych zarówno dla kuchni polskiej, jak i śródziemnomorskiej. Polecany jest zwłaszcza do greckiego sosu tzatziki, popularnych włoskich sosów do makaronu, lekkich sosów do sałatek, naleśników czy francuskich tostów, kremowych zup oraz jogurtowych marynat do mięsa. Dodatkową zaletą produktu jest to, że nie rozwarstwia się pod wpływem wysokich temperatur. Z powodzeniem możemy zastąpić nim ser twarogowy w tradycyjnym serniku lub dodać do sosów przygotowywanych na ciepło. Dzięki specjalnej technologii produkcji, Jogurt Milandia po wymieszaniu z innymi składnikami nie „rozpływa się”, co gwarantuje odpowiedni smak i wygląd potrawy.
Milandia naturalny jogurt z mascarpone Piątnica dostępny jest w cenie ok. 1,95 zł/250 g w poręcznym kubeczku o nowoczesnej szacie graficznej.
Więcej informacji można znaleźć na www.piatnica.com.pl. Zachęcamy do odwiedzenia strony i wypróbowania przepisów polecanych przez Piątnicę.
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)