Kultura, sztuka » Kultura

Laureaci 15. odsłony konkursu Artystyczna Podróż Hestii

Znamy laureatów tegorocznego konkursu Artystyczna Podróż Hestii. Zwycięzcami 15. jubileuszowej edycji jest trzech młodych twórców z warszawskiej ASP – Piotr Urbaniec, Olga Kowalska oraz Hanna Dyrcz. Werdykt ogłoszono wieczorem 30 maja 2016 roku w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie.

Wernisaż wystawy finałowej konkursu Artystyczna Podróż Hestii połączony z ogłoszeniem nazwisk laureatów i rozdaniem nagród - to kulminacyjny punkt inicjatywy, której organizatorem jest Fundacja Artystyczna Podróż Hestii. Piętnasta już odsłona konkursu odbyła się pod honorowym patronatem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Narodowego Centrum Kultury.

Pierwszym laureatem tegorocznej edycji konkursu został Piotr Urbaniec, student Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie, który odbędzie miesięczną podróż artystyczną do światowej stolicy sztuki nowoczesnej – Nowego Jorku. W ramach nagrody otrzymuje też możliwość wystawy porezydencyjnej w Warszawie. W uzasadnieniu tego wyboru, członkowie Jury napisali: „Nagroda przyznana za działania z rzeczywistością i na rzeczywistości, za niewymuszony humor, którego sztuka w naszych czasach bardzo potrzebuje, za interwencje w przestrzeni publicznej i jej zakłócenia, kreujące tymczasowe przyczółki wolności i autonomii, za godne wpisanie się i przepisanie tradycji sztuki instrukcji, za czerpanie garściami z tradycji konceptualnej i performansu, jak również z zasobów YouTube”.

Drugą laureatką została Olga Kowalska, również studentka Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. Wraz z możliwością wystawy porezydencyjnej w Warszawie artystka spędzi inspirujący miesiąc w Walencji. Przyznanie tej nagrody, jury uzasadniło słowami: „Nagradzamy za pracę opowiadającą o skomplikowanych relacjach pomiędzy ciałem a prywatną przestrzenią, która staje się polem walki o tożsamość, seksualność i niezależność. Jury doceniło intelektualne i formalne walory filmu, który konfrontuje widza z fundamentalnymi kwestiami związanymi z cielesnością, jak i pamięcią przedmiotów pamiętających za nas i w naszym imieniu”.

Prezes Sopockiego Towarzystwa Ubezpieczeń ERGO Hestia, Piotr M. Śliwicki, przyznał też Nagrodę Specjalną – jej laureatką została Hanna Dyrcz z Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. Nagroda obejmuje komercyjne zlecenie na artystyczną koncepcję raportu rocznego z działalności Grupy ERGO Hestia, dla której tegoroczna 15. edycja konkursu zbiega się z jubileuszem 25-lecia istnienia na polskim rynku ubezpieczeń.

- Konkurs Artystyczna Podróż Hestii to dla uczestników rodzaj startu w twórczą dorosłość. Rozwijamy konkurs, stawiając na otwartość, wolność i różnorodność postaw artystycznych. Inicjatywa pozwala widzom i entuzjastom młodej sztuki przyglądać się temu, co się rodzi w pracowniach artystów będących jeszcze w murach ich macierzystych uczelni. Co więcej, dla poszukujących, mówiących o innowacjach, Artystyczna Podróż Hestii jest bardzo dobrym źródłem inspiracji. To jedyny w swoim rodzaju przegląd nowych artystycznych propozycji, którego dokonujemy regularnie, co roku, już od piętnastu lat. W jubileuszowej edycji padł rekord: ponad 400 zgłoszeń. Tylu młodych ludzi znalazło w sobie odpowiednio dużo determinacji i przekonania o sile własnego kreatywnego głosu, by dać mu wybrzmieć publicznie. Fundacja Artystyczna Podróż Hestii mocno wrosła w tkankę naszej firmy, w życie firmy i ludzi z nią związanych. Wykształciła się marka, która czerpie pełnymi garściami ze świata kultury i sztuki – powiedział Piotr M. Śliwicki, prezes Sopockiego Towarzystwa Ubezpieczeń ERGO Hestia podczas gali finałowej w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie.

- Nasz konkurs jest przedsięwzięciem na wskroś wyjątkowym – nie tylko dlatego, że to artystyczna podróż trwająca już piętnaście lat. Młodych twórców wysyłamy w świat. Ich prace również są w podróży - prezentujemy je w galeriach w całym kraju, gdzie pokazywane są szerokiej publiczności - dodała Magdalena Kąkolewska, prezes Fundacji Artystyczna Podróż Hestii.

Wystawa prezentująca prace dwudziestu finalistów tegorocznej edycji konkursu Artystyczna Podróż Hestii, w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie potrwa do 12 czerwca. Wystawę można obejrzeć w budynku przy ul. Pańskiej 3. Przy okazji zwiedzający mogą zobaczyć również efekt współpracy zeszłorocznej laureatki, Katarzyny Kimak, z mecenasem konkursu - to artystyczna koncepcję raportu rocznego Grupy ERGO Hestia, która powstała na podstawie wywiadów przeprowadzonych z pracownikami firmy i która przyjęła formę neonowej instalacji.

Organizowany cyklicznie od roku 2002 konkurs Artystyczna Podróż Hestii to wyjątkowy w skali kraju program promocji polskiej młodej sztuki i edukacji artystycznej, angażujący nie tylko środowisko artystyczne, ale również biznesowe. W tegorocznej edycji konkursu startowała rekordowa liczba uczestników – zgłosiło się bowiem aż 414 młodych twórców z całej Polski. Filarem inicjatywy jest właśnie konkurs, adresowany do studentów ostatnich trzech lat wszystkich wydziałów i uczelni artystycznych w całej Polsce.

Fundacja Artystyczna Podróż Hestii