Technologie » Komputery

Lenovo przedstawia ThinkPad Helix o konstrukcji „Rip and Flip”

Lenovo poszerza ofertę komputerów rozkładanych, zwiększając możliwości mobilnych użytkowników

W trakcie trwających targów CES 2013 firma Lenovo zapowiedziała dziś poszerzenie oferty rozkładanych notebooków-tabletów o dwa nowe modele: ThinkPad Helix — wysokiej klasy rozkładany notebook biznesowy o przyszłościowej konstrukcji „rip and flip” (oderwij i obróć), a także wydajniejszy IdeaPad Yoga 11S — pierwszy działający w wielu trybach mini-Ultrabook™ z mocnym procesorem Intel
i systemem Windows 8.

„W naszej ofercie rozkładanych notebooków znajdą coś dla siebie wszyscy użytkownicy, zarówno z segmentu konsumenckiego jak i biznesowego” — powiedział Andrzej Sowiński, Dyrektor Generalny Lenovo Polska. „Biznesowy ThinkPad Helix to dwa urządzenia o jednej niezwykłej konstrukcji. Jest to wydajny, płaski i lekki Ultrabook z odłączanym tabletem z systemem Windows 8. Zwiększyliśmy także moc obliczeniową i funkcjonalność nowego mini-Ultrabooka dla konsumentów IdeaPad Yoga 11S, który poradzi sobie z każdym zadaniem w warunkach pracy poza domem”.

ThinkPad Helix z odłączanym i obracanym ekranem

Sprzęt łączy w sobie możliwości notebooka, tabletu i innych urządzeń.Helix — wysokiej klasy rozkładany notebook marki ThinkPad — wyznacza nowy kierunek rozwoju mobilnych komputerów, wprowadzając przełomową konstrukcję „rip and flip” (oderwij i obróć). Zapewnia ona użytkownikom pełną swobodę mobilnej pracy na cztery sposoby.

ThinkPad Helix jest przede wszystkim wysokowydajnym Ultrabookiem. Od jego podstawy można odłączyć ekran o przekątnej 11,6 cala, który stanowi najcieńszy, w pełni funkcjonalny tablet z procesorem Intel® Core™ z technologią vPro. Na mobilność tego tabletu wpływa korzystnie także jego waga
— zaledwie 835 g, dzięki czemu jest on także najlżejszy w swojej klasie1. Od pozostałych notebooków rozkładanych różni się innowacyjną konstrukcją „rip and flip”, która umożliwia obrócenie tabletu o 180°
i ponowne połączenie go z bazą. Układ ten, zwany trybem podstawki, przydaje się do oglądania filmów lub wyświetlania prezentacji biznesowych. Ekran można następnie opuścić — wraz z połączoną bazą działa on wtedy jako tablet z pełną gamą gniazd i opcji łączności.

ThinkPad Helix wyróżnia się nie tylko przełomową konstrukcją, ale i funkcjami ułatwiającymi pracę,
które podnoszą poprzeczkę dla urządzeń tego typu. Jako najwyższej klasy Ultrabook™ ThinkPad Helix działa do 10 godzin po jednym naładowaniu, umożliwiając całodzienną pracę i rozrywkę. Nawigację
i interakcję ułatwia precyzyjne pióro cyfrowe, pełnowymiarowa klawiatura oraz nowy, pięcioprzyciskowy clickpad o powierzchni większej o 20% w porównaniu z tradycyjnymi clickpadami w ThinkPadach. Helix ma najjaśniejszy ekran z całej oferty komputerów ThinkPad. Wyświetlacz IPS o wysokiej rozdzielczości 1080p i przekątnej 11,6 cala umożliwia optymalną prezentację wyraźnych obrazów o żywych kolorach
w niemal każdym otoczeniu.

ThinkPad Helix może nawiązać łączność niemal wszędzie przy użyciu opcjonalnego modułu szybkiej komunikacji bezprzewodowej LTE2. Jako jeden z pierwszych komputerów przenośnych zawiera także technologię Near Field Communication (NFC), która umożliwia wymianę danych między urządzeniami powiązanymi przez zwykłe dotknięcie. Helix oferuje charakterystyczne dla marki ThinkPad i wymagane przez firmy zalety, takie jak niezawodność, większe bezpieczeństwo i łatwość zarządzania. Umożliwia
to między innymi technologia Intel® vPro. Helix wyznacza nowe trendy w dziedzinie mobilnej pracy
z komputerem. Oferuje on innowacyjne rozwiązania technologiczne i konstrukcyjne, a także eliminuje potrzebę noszenia notebooka i tabletu.

IdeaPad Yoga 11S — Ultrabook niewielki, ale wydajny

Zwolennicy przełomowych, rozkładanych notebooków Lenovo Idea Pad Yoga z zawiasami umożliwiającymi obrót o 360° mają do wyboru kolejny model. Nowy Yoga 11S działa z najnowszymi, niskonapięciowymi procesorami Intel do poziomu Intel® Core™ i5 trzeciej generacji oraz z systemem Windows 8. Dzięki temu w niewielkiej obudowie o grubości zaledwie 0,68 cm mieści się komputer umożliwiający wielozadaniowość i obsługę aplikacji pakietu Office. Podobnie jak jego poprzednik Yoga 11S może działać jako notebook lub — po obróceniu ekranu — jako tablet o wymiarach umożliwiających wygodną pracę. Model Yoga 11S można także ustawić w trybie podstawki lub namiotu — pozwala to zaoszczędzić miejsce i komfortowo oglądać filmy dzięki wbudowanemu układowi płynnie odtwarzanej grafiki HD firmy Intel oraz technologii dźwięku Dolby Home Theatre.

IdeaPad Yoga 11S zawiera wyświetlacz IPS HD+ o przekątnej 11,6 cala z funkcją 10-punktowej obsługi dotykowej. Oferuje także funkcje dostępne poprzednio wyłącznie w modelu Yoga 13: Motion Control umożliwia przeglądanie zdjęć, wideo i innych dokumentów gestami dłoni przed kamerą internetową,
a dzięki funkcji Lenovo Transition można automatycznie otwierać takie aplikacje jak PowerPoint na pełnym ekranie, gdy Yoga jest w trybie namiotu, podstawki lub tabletu.

Podobnie jak IdeaPad Yoga 13 model IdeaPad Yoga 11S jest pokryty atrakcyjnym, gumowanym, przyjemnym w dotyku lakierem i będzie dostępny w kolorze szarosrebrnym oraz klementynkowym.

Lenovo oferuje użytkownikom komputerów rozkładanych pełny pakiet usług, w tym rozszerzenie gwarancji z naprawą w domu lub w firmie właściciela, a także ochronę przed przypadkowymi uszkodzeniami. Objęte nią wybrane produkty są zabezpieczone przed skutkami przypadkowych upuszczeń lub rozlań. Użytkownicy korzystający z pomocy technicznej Lenovo Premium Support mogą zwrócić się w razie potrzeby o pomoc zdalną lub telefoniczną do specjalistów. Użytkownicy modelu ThinkPad Helix mogą także korzystać z pełnego zestawu usług Lenovo Services for Small Business.
Do wyboru są różne rozszerzenia gwarancji, Ochrona przed przypadkowymi uszkodzeniami, usługa Keep Your Drive (zachowanie dysku twardego w razie awarii) oraz inne usługi ochronne zapewniające korzyści współczesnym małym firmom.

Ceny i dostępność

Komputery rozkładane ThinkPad Helix i IdeaPad Yoga 11S będą dostępne odpowiednio od drugiej połowy lutego i od czerwca w sklepach detalicznych, u partnerów biznesowych i w witrynie internetowej www.lenovo.com. Ceny modeli będą zaczynać się odpowiednio od około 1499 USD i 799 USD.

agencja21