Technologie » Komputery

Lenovo wprowadza ekologiczne monitory ThinkVision

RESEARCH TRIANGLE PARK, Karolina Północna, USA — Firma Lenovo (HKSE: 0992) zaprezentowała pięć nowych monitorów ThinkVision o ekologicznej konstrukcji i działaniu, zapewniających jednocześnie niezrównane wrażenia wizualne.

Nowa seria obejmuje sztandarowy monitor Lenovo ThinkVision L2251x Wide — najbardziej proekologiczny monitor z oferty Lenovo, wykonany z tworzyw z odzysku, zużywający mało energii i — jako pierwszy monitor komputerowy — wyróżniony certyfikatem TCO Certified Edge. Jako najbardziej ekologiczne monitory Lenovo w historii nowe modele ThinkVision L1711p, L1951p Wide, L2250p Wide, L2251p Wide i L2251x Wide stanowią efekt dążeń firmy do produkcji urządzeń przyjaznych środowisku pod hasłem „Reduce. Reuse. Recycle.” (Redukcja. Ponowne wykorzystanie. Recykling.).

Wszystkie te nowe monitory mają certyfikaty TCO Certified i EPEAT Gold Rated1 i są o 50% bardziej energowydajne od poprzednich modeli, przewyższając kryteria Energy Star 5.0.2

„Ustanawiając wysokie standardy ekologicznej odpowiedzialności i użyteczności w odniesieniu do monitorów komputerowych, TCO Certified Edge pomaga skłaniać producentów do wytwarzania, a konsumentów do używania technologii bardziej przyjaznych środowisku” — powiedział Tom Shell, wiceprezes działu Visuals Business Unit firmy Lenovo.

„Produkty z certyfikatem TCO Certified Edge, takie jak monitor ThinkVision L2251x Wide, to przykład na to, jak projektowanie pod kątem oszczędności energii i materiałów pomaga środowisku i budżetom klientów”. „Jako pierwsza firma komputerowa, która uzyskała certyfikat TCO Certified Edge dla monitora (modelu L2251x Wide), Lenovo jest liderem branży w kilku dziedzinach, m.in. redukcji emisji elektromagnetycznych oraz niskiego poziomu wykorzystania materiałów szkodliwych dla środowiska” — powiedział Sören Enholm, prezes TCO Development.

„Firma Lenovo dodatkowo postarała się o certyfikaty TCO Display 5.0 dla wszystkich nowych monitorów, co świadczy o zaangażowaniu w oferowanie klientom większego wyboru innowacyjnych technologii ekologicznych, które zapewniają jednocześnie wydajność, jakość wizualną i łatwość obsługi”.

Redukcja.

Jako pierwszy monitor z certyfikatem TCO Certified Edge ThinkVision L2251x Wide spełnia najsurowsze kryteria ergonomiczne, bezpieczeństwa i ekologiczne. Podczas pracy zużywa on na przykład zaledwie 21 watów, czyli znacznie mniej niż średni pobór mocy monitorów tej klasy3 wynoszący 49 watów. ThinkVision L2251x Wide ma czujnik światła i zbliżeniowy, który umożliwia większą oszczędność energii w połączeniu z niskonapięciowym wyświetlaczem z białych diod LED we wszystkich nowych modelach. Gdyby branża producentów monitorów standardowo stosowała technologię białych diod LED, do roku 20134 można by uniknąć emisji niemal 30 milionów ton CO2. Aby zaoszczędzić jeszcze więcej energii, czujniki zbliżeniowe w monitorze L2251x Wide wyłączają ekran, kiedy użytkownik od niego odejdzie, co pomaga zredukować zużycie energii o dodatkowe 10% rocznie.5W monitorze ThinkVision L2251x Wide zmniejszono wykorzystanie materiałów szkodliwych dla środowiska, stosując panel bezrtęciowy oraz komponenty o niskiej zawartości halogenków.6 W przypadku niektórych modeli7 firma Lenovo zmniejszyła także zużycie materiałów opakowaniowych do 44%.

Ponowne wykorzystanie.

Monitor L2251x Wide jest w 65% zbudowany z tworzyw z recyklingu, bez żadnych nowych tworzyw w ramie montażowej. Dzięki temu monitor ten ma największą ilość tworzyw z recyklingu wśród monitorów w rejestrze EPEAT9. Monitor ten jest sprzedawany w opakowaniu w 90% wykonanym z materiałów z odzysku, a ponadto po raz pierwszy Lenovo dodaje do monitora torbę ochronną wielokrotnego użytku, aby bardziej zredukować wykorzystanie tworzyw sztucznych.

Recykling.

Lenovo oferuje różne możliwości recyklingu komputerów. Lenovo oferuje także klientom biznesowym usługi Asset Recovery obejmujące odbiór komputerów, niszczenie danych, renowację i recykling. Dodatkowe usługi Asset Recovery to inwentaryzacja, wycena, dezinstalacja na miejscu i szyfrowanie danych.

Parametry wizualne

Nowe monitory szybko wyświetlają jasne obrazy przy rozdzielczości ekranu 1680x1050, współczynniku kontrastu 1000:1 oraz 5 milisekundach czasu reakcji. Dzięki złączu DisplayPort (w niektórych modelach9) użytkownicy mogą łatwo podłączyć monitor do notebooka i komputera stacjonarnego. ThinkVision 2551x Wide ma wbudowaną kamerę internetową do wideokonferencji oraz maksymalnie cztery porty high-speed USB, co zwiększa jego uniwersalność i możliwości konfiguracji.

Ceny i dostępność10

Monitory Lenovo ThinkVision L1711p Wide, L1951p Wide i L2250p Wide będą dostępne od listopada w cenach odpowiednio 489 PLN, 539 PLN i 699 PLN, a monitory ThinkVision L2251p Wide, L2251x Wide będą dostępne od grudnia w cenach odpowiednio 729 PLN i  879 PLN. Monitory będą dostępne za pośrednictwem partnerów biznesowych Lenovo oraz witryny www.lenovo.com.

O firmie Lenovo

Firma Lenovo (HKSE: 0992) (ADR: LNVGY) stawia sobie za cel tworzenie komputerów osobistych o wyjątkowych zaletach technicznych. Model biznesowy Lenovo opiera się na innowacyjności, skuteczności operacyjnej oraz zadowoleniu klientów, a także na inwestycjach na rynkach wschodzących. Od czasu przejęcia przez Grupę Lenovo działu komputerów osobistych IBM firma opracowuje, produkuje i sprzedaje niezawodne, wysokiej jakości, bezpieczne i łatwe w użyciu produkty techniczne i usługi na całym świecie. Lenovo ma duże ośrodki badawcze w Yamato w Japonii, Pekinie, Szanghaju i Shenzen w Chinach oraz w Raleigh w Południowej Karolinie (USA). Więcej informacji można uzyskać pod adresem www.lenovo.com.

Dodatkowe informacje dla mediów:

Zdjęcia do ściągnięcia: http://picasaweb.google.com/lenovocomms

Monika Konieczna

Agencja 21

monika.konieczna@agencja21.pl

tel. 22 511 13 8 0kom. 0 601 930 488

ul. Brukselska 44a/4 03-973 Warszawa

www.agencja21.pl

1W krajach, w których dokonano rejestracji. Informacje dotyczące rejestracji można uzyskać pod adresem www.epeat.net.

2Nowy monitor ThinkVision L1951p wide jest o 33% bardziej energooszczędny od poprzednich 19-calowych modeli panoramicznych Lenovo, w których zastosowano cztery lampy podświetlające CCFL. Monitory L2250p, L2251p i L2251x Wide są o 53% bardziej energooszczędne od poprzednich modeli, w których zastosowano cztery lampy podświetlające CCFL.

3 „Reduce. Reuse. Recycle” raport Meko, wrzesień 2009. http://www.meko.co.uk/ Na podstawie średniego zużycia energii podawanego przez producentów 372 różnych panoramicznych monitorów LCD o przekątnej ekranu 22” w bazie danych Meko. Zużycie energii najczęściej wynosiło 45 W (wśród 90 modeli). Równoważny model Lenovo z lampami CCFL ma również znamionowy pobór energii 45 W.

4 „Reduce. Reuse. Recycle” raport Meko, wrzesień 2009. http://www.meko.co.uk/ Przy założeniu, że pięć procent monitorów zostałoby wyprodukowanych z użyciem tej nowej technologii LCD, z czego 30% w roku 2010, 50% w roku 2011, 70% w roku 2012 i 100 w roku 2013. Na podstawie prognoz DisplaySearch firma Lenovo obliczyła, że łączne potencjalne oszczędności wyniosłyby 48,6 miliarda kWh energii do końca roku 2013. W odniesieniu do USA, przy założeniu że przy produkcji jednej kWh generuje się 0,6083 kg CO2, do roku 2013 można by uniknąć produkcji łącznie 30 milionów ton CO2.

5 „Reduce. Reuse. Recycle” raport Meko, wrzesień 2009. http://www.meko.co.uk/ Na podstawie badań wskazujących, że 22% czasu pracy spędza się z dala od komputera. Monitor L2251x Wide zużywa około 20 W energii podczas działania.

6W zależności od dostępności w poszczególnych regionach.

7Dotyczy monitora ThinkVision L2250p.

8Na podstawie danych www.epeat.net z 20.10.2009.

9Złącze DisplayPort posiadają monitory ThinkVision L2251x Wide i L2251p Wide.

10Ceny nie obejmują podatków ani kosztów wysyłki, mogą ulec zmianie bez powiadomienia i podlegają określonym warunkom. Ceny sprzedawców mogą się różnić. Cena nie obejmuje wszystkich reklamowanych funkcji. Wszystkie oferty są uzależnione od dostępności. Lenovo zastrzega sobie prawo do zmiany oferty i specyfikacji produktów w dowolnym czasie i bez powiadomienia.

agencja21