Gospodarka » Żywność

Letni smakołyk o każdej porze roku

Gofry są najlepsze na wakacjach oraz… zaraz po usmażeniu. Puszyste, chrupkie i lekko biszkoptowe. Ich konsystencja i smak to zasługa dobrych proporcji składników. Smakują z cukrem pudrem, owocami, nugatem oraz sosem owocowym. Zawsze i wszędzie.

Gofry idealne

Gofry domowe w proszku Emix są idealnym rozwiązaniem dla wszystkich łasuchów, którzy uwielbiają ten wakacyjny, słodki przysmak. Sekretem wspaniałego smaku gofrów Emix jest ich nowa, ulepszona receptura. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom mieszanki uzyskujemy idealne ciasto na gofry. Masa przygotowana została według domowej formuły, która sprawia, że wafle będą zawsze znakomicie wypieczone – puszyste, a za razem chrupiące.

Opakowanie gofrów domowych marki Emix zawiera 500 gram gotowego ciasta. Jedno opakowanie wystarczy na przyrządzenie 10 do 12 wafli – w zależności od tego, jaką gofrownicę posiadamy. Na opakowaniu producent zamieścił najważniejsze informacje dotyczące sposobu przygotowania deseru, a także składu mieszanki.

Wafle najlepiej smakują w towarzystwie dodatków. Zgodnie z upodobaniami upieczone gofry oprószyć możemy cukrem pudrem, podać z bitą śmietaną, dżemem, bakaliami, owocami czy polewą. Znakomitym uzupełnieniem gofrów domowych Emix będzie „Śnieżka” – bita śmietanka do przyrządzenia na mleku, a także polewy, posypki i bakalie marki Emix.

Gofrów historia ciekawa

Pierwsze gofry pamiętają czasy średniowiecza. Wtedy to z połączenia mąki owsianej i jęczmiennej wypiekano gładkie placki pomiędzy dwoma żeliwnymi płatami zamieszczonymi nad paleniskiem. Początkowo sprzedawane były głównie podczas uroczystości religijnych, z czasem zaczęły być dostępne dla ogółu społeczeństwa. Pierwszą gofrownicę opatentowano w roku 1869 w Stanach Zjednoczonych. Pięćdziesiąt lat później firma General Electric wprowadziła na rynek urządzenie, które mechanizmem podobne było do gofrownic, które znamy dziś.

Gofry są najpopularniejszym przysmakiem nie tylko w naszych nadmorskich kurortach. Swoje tryumfy jako deser święcą na całym świecie. Dowodem na to jest fakt, że gofry doczekały się nawet kilku swoich świąt. W USA 24 sierpnia obchodzi się Narodowy Dzień Gofrów (National Waffle Day), a drugi tydzień września to Narodowy Tydzień Gofrów (National Waffle Week). Na całym świecie natomiast 25 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofrów (International Waffle Day).

Cena:
Emix, Gofry domowe w proszku (500g) – ok. 4,50 zł

Zapraszamy na stronę producenta:
www.emix.com.pl

SUPERB PR