Firma » Finanse

Licencje ułatwiają współpracę na polu sekurtyzacji

Windykacja pod nadzorem KNF.

W polskim systemie prawnym działalność windykacyjna nie wymaga posiadania specjalnych zezwoleń czy licencji. Istnieje jednakże możliwość, dzięki której firmy zajmujące się dochodzeniem należności mogą stać się częścią rynku nadzorowanego przez Komisję Nadzoru Finansowego, zwiększając tym samym swoją przejrzystość i wiarygodność na rynku. Chcąc zarządzać wierzytelnościami funduszy sekurytyzacyjnych, muszą uzyskać zgodę KNF na taką działalność.

W pierwszych dniach grudnia Komisja Nadzoru Finansowego wydała decyzję, na mocy której EGB Investments S.A. otrzymała zezwolenie na zarządzanie sekurytyzowanymi wierzytelnościami. Poprzednie, uzyskane w 2007 roku, dotyczyło zawarcia umowy o obsługę sekurytyzowanych wierzytelności z EGB Podstawowym Niestandardowym Sekurytyzacyjnym Funduszem Inwestycyjnym Zamkniętym reprezentowanym przez Skarbiec TFI z siedzibą w Warszawie. Obecnie Spółka ma prawo do podjęcia współpracy i zarządzania aktywami dowolnego funduszu sekurytyzacyjnego.

- Występując o przyznanie licencji, poddaliśmy EGB Investments S.A. nadzorowi KNF, już nie tylko jako spółkę notowaną na NewConnect, ale także jako firmę zajmującą się dochodzeniem należności. - tłumaczy Krzysztof Matela, prezes zarządu EGB Investments S.A. - Biorąc pod uwagę fakt, iż naszą ofertę kierujemy głównie do banków i korporacji finansowych, które kładą nacisk na przejrzystość kontrahentów oraz przyjęte przez nich standardy działania, to ważna przewaga konkurencyjna. Otwiera bowiem możliwości współpracy z najbardziej wymagającymi Klientami.

Procedura weryfikacyjna jest prowadzona przez KNF bardzo skrupulatnie, a podmiot ubiegający się o zezwolenie musi spełnić ściśle określone warunki. Należą do nich: zapewnienie bezpieczeństwa przetwarzania danych i archiwizowania dokumentacji, zagwarantowanie kompetentnej i wiarygodnej kadry zaangażowanej w obsługę portfeli, sprostanie wymogom technicznym i organizacyjnym. Decyzja KNF jest potwierdzeniem wiarygodności Spółki. Jednocześnie stanowi świadectwo posiadania zweryfikowanych, zgodnych z regulacjami prawnymi oraz zasadami etyki procedur windykacyjnych.

Dotychczas licencje na zarządzanie wierzytelnościami sekurytyzowanymi, m.in. Best, Kruk i Koksztys.

EGB Investments SA