Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Liczymy się z rakiem po raz trzeci!

Trwa trzecia edycja kampanii społecznej „Policzmy się”. Celem akcji jest zmiana wyobrażenia na temat choroby nowotworowej poprzez pokazywanie przykładów osób, które wygrały walkę z rakiem. Już po raz kolejny inicjatywę wspierają m.in. platforma handlowa Allegro oraz PayU SA.

W akcji  „Policzmy się" biorą udział osoby, które zwyciężyły chorobę i chcą podzielić się swoim doświadczeniem, by w ten sposób dać nadzieję wyleczenia innym chorym. Organizator - Fundacja Ludzie dla Ludzi - zachęca do „policzenia się z rakiem" także rodziny, przyjaciół i bliskich osób cierpiących na nowotwór.

Akcja potrwa do 21 maja. Wchodząc na stronę www.policzmysie.pl można kliknąć, by pokazać swoje wsparcie, a także zostawić osobisty wpis.

- Już od trzech lat aktywnie zachęcamy naszych pracowników i użytkowników do przyłączenia się do społeczności wspierającej wolę walki z nowotworem  -  mówi Marcin Jabłoński,  CEO PayU SA. - Dla osób dotkniętych tą chorobą każde dobre słowo czy zwykłe  „kliknięcie" to gest wsparcia, który dodaje siły do walki z nią - dodaje.

Klikanie w wirtualny licznik to nie jedyna forma wsparcia dla osób chorych na raka. Na platformie handlowej Allegro wystawione zostały aukcje charytatywne, z których całkowity dochód zostanie przekazany na rzecz fundacji Ludzie dla Ludzi. W tym roku do wylicytowania są srebrne bransoletki z limitowanej edycji przygotowanej przez Apart.

„Policzmy się" ma także swoją odsłonę na Facebooku. Dostępna jest aplikacja (https://apps.facebook.com/policzmysiezrakiem/), za pomocą której można zostać ambasadorem akcji i zachęcać znajomych do jej wsparcia. Autorzy najciekawszych komentarzy otrzymują każdego dnia bransoletki. W Polsce choroba nowotworowa ma opinię nieuleczalnej i 15 proc. pacjentów z taką diagnozą w ogóle nie podejmuje leczenia, dlatego tak ważne jest, by pokazać, ile osób po chorobie nowotworowej żyje oraz jak sobie z nią radziło w trudnych momentach. Rocznie z rakiem wygrywa około 40 tys. Polaków.

dotpr