Gospodarka » Przemysł

Lotos rozszerza ofertę flotową o Litwę, Łotwę i Estonię

LOTOS Paliwa podpisały umowę z ESSO Deutschland/ExxonMobil w zakresie rozszerzenia współpracy flotowej w ramach programu międzynarodowych kart LOTOS/ESSO.

Dzięki zawartemu porozumieniu polska spółka od 1 września 2009 stanie się wyłącznym przedstawicielem ExxonMobil i zyska prawo do samodzielnego pozyskiwania i obsługi firm transportowych z Litwy, Łotwy i Estonii.

To z pewnością nie pierwsza, ani ostatnia nasza inwestycja w krajach bałtyckich - komentuje Maciej Szozda, wiceprezes i dyrektor ds. handlu Grupy LOTOS S.A. - Sprzedajemy tam z powodzeniem oleje silnikowe, nasz udział w tamtejszym rynku asfaltów wyniósł w ubiegłym roku 20 procent, a na samej Litwie sięgnął 35 procent. Poprzez litewską spółkę Petrobaltiku jesteśmy również zaangażowani w projekty poszukiwawczo-wydobywcze w tamtym regionie.

Negocjacje z ExxonMobil, dotyczące poszerzenia współpracy o republiki nadbałtyckie, rozpoczęto już w lipcu ubiegłego roku. Dotyczyły one wielu złożonych aspektów technicznych oraz ekonomicznych całego przedsięwzięcia. Dla LOTOS Paliw priorytetem było zapewnienie spółce odpowiedniego poziomu wpływów z prowizji agencyjnej, jak i utrzymanie bezpieczeństwa kredytowego przy współpracy z kontrahentami zza wschodniej granicy. Oba te cele udało się osiągnąć.

Oprócz poszerzenia dotychczasowej działalności agencyjnej o nowe kraje partnerzy z ExxonMobil zaproponowali nam przejęcie obsługi całości własnego portfela klientów z Litwy, Łotwy i Estonii. To około trzystu firm transportowych - podkreśla Hanka Krzyżańska, prezes LOTOS Paliw.

Z uwagi na dużą skalę całego przedsięwzięcia w pierwszym etapie dokonany zostanie transfer kilkudziesięciu klientów z republik nadbałtyckich, którzy od 1 września, po podpisaniu umów z LOTOS Paliwami, zostaną wyposażeni w karty co-brand LOTOS/ESSO.

LOTOS Paliwa już w 2008 r. aktywnie weszły na rynek litewski oraz częściowo łotewski oferując karty paliwowe LOTOS Biznes tamtejszym przewoźnikom, działającym w ruchu międzynarodowym i przejeżdżającym w tranzycie przez Polskę.

Mimo znaczących sukcesów i pozyskaniu wielu największych kontrahentów z tamtego regionu od początku towarzyszyło nam przekonanie, że obok oferty zakupu paliw w Polsce cenna byłaby możliwość scementowania współpracy o ofertę międzynarodową - mówi Mariusz Kordecki, kierownik działu klienta biznesowego LOTOS Paliw. - Teraz możemy się pochwalić w pełni kompleksową i nowoczesną międzynarodową ofertą flotową, która jest z pewnością konkurencyjna na rynku.

Warto przypomnieć, że LOTOS Paliwa od grudnia 2005 r. są przedstawicielem koncernu ExxonMobil w Polsce w zakresie pozyskiwania i obsługi działających w ruchu międzynarodowym polskich firm transportowym, dla wspólnie wydawanych kart flotowych LOTOS/ESSO. Karty te umożliwiają kierowcom realizowanie zakupów paliw i innych produktów oraz usług w sieci ESSO oraz dodatkowo na stacjach Shell w całej Europie. W sumie daje to możliwość korzystania z usług na preferencyjnych warunkach w sieci ok. 13 tys. stacji paliw.

Cztery lata owocnej współpracy pozwoliło na wypracowanie jednoznacznej opinii u naszego zachodniego partnera na temat kondycji LOTOS Paliw, jako prężnego i wiarygodnego kontrahenta, z którym warto rozszerzać współpracę o dodatkowe obszary - kończy prezes Krzyżańska.

Kierowcom używającym kart LOTOS/ESSO przysługuje zwrot zagranicznego podatku VAT. Mają oni również ułatwiony dostęp do płatności za tunele, promy, autostrady (w tym autostrady austriackie i niemieckie, gdzie przy rejestracji do systemu wcześniej towarzyszył ExxonMobil Poland, wystawiając gwarancje płatności do operatorów autostrad za swoich klientów), a także możliwość skorzystania z regularnie aktualizowanej informacji mailowej dotyczącej cen paliw na stacjach Esso w Europie Zachodniej, należących do European Truck Network.

W styczniu 2009 r. minęło trzynaście lat istnienia spółki LOTOS Paliwa, która odpowiada za rozwój i zarządzanie ogólnopolską siecią stacji paliw LOTOS. Aktualnie w sieci LOTOS funkcjonuje łącznie ok. 320 stacji dogodnie zlokalizowanych w miastach i przy trasach przelotowych. Te ostatnie, dzięki dużym parkingom, są także doskonałym miejscem do odpoczynku w czasie podróży. Spółka realizuje również inwestycje związane z budową stacji przy autostradach w ramach tzw. Miejsc Obsługi Podróżnych. LOTOS Paliwa posiadają również certyfikowany przez PCBC S.A. system zarządzania jakością w zakresie hurtowego obrotu i dostarczania do stacji paliw benzyn i olejów napędowych do pojazdów samochodowych oraz hurtowego obrotu lekkimi olejami opałowymi.

ap