Technologie » Komputery

Małgorzata Wiśniewska objęła stanowisko dyrektora Działu Konsultingu w SAP Polska

W zakresie konsultingu SAP Polska stawia na innowacyjność, pakiety SAP Rapid Deployment Solutions i wspieranie rynku partnerskich usług wdrożeniowych

Warszawa, 8 stycznia 2012 r. — od stycznia br. Małgorzata Wiśniewska objęła stanowisko dyrektora Działu Konsultingu w firmie SAP Polska. Będzie kierowała kilkudziesięcioosobowym działem, do którego zadań należy świadczenie usług wdrożeniowych ze szczególnym uwzględnieniem najnowszych, wchodzących dopiero na rynek technologii SAP. Przez poprzednie siedem lat Małgorzata Wiśniewska była dyrektorem sprzedaży usług konsultingowych i pracowała dla największych klientów SAP w Polsce, m.in. z branży użyteczności publicznej, transportu, farmacji czy przemysłu spożywczego. Ma kilkunastoletnie doświadczenie w zakresie rozwiązań SAP, które zdobywała wcześniej na stanowiskach architekta rozwiązań biznesowych i konsultanta wdrożeniowego.

„SAP rozwija własne kompetencje usługowe w kierunku obszarów innowacyjnych i niszowych na tle polskiego rynku, jak również unikalnych projektów o niskiej powtarzalności” – mówi Małgorzata Wiśniewska, nowa dyrektor Działu konsultingu SAP Polska. „Wysiłek edukacyjnych naszych konsultantów kierujemy szczególnie na obszary takich innowacji, jak SAP HANA, rozwiązania mobilne, SAP CRM czy zaawansowane rozwiązania logistyczne SAP Advanced Planning and Optimization. Stawiamy też na pakiety usługowe SAP Rapid Deployment, które pozwalają w pełni wdrożyć wybrane obszary funkcjonalne nawet w 8 tygodni.”

Polski rynek aplikacji biznesowych jest rynkiem dojrzałym pod względem rozpowszechnienia aplikacji klasy ERP, stąd funkcjonuje na nim duża grupa bardzo doświadczonych konsultantów SAP ERP. Pracują oni pracują zarówno pod szyldem firm konsultingowych i partnerskich SAP, jak również w formule „freelance”. Firma SAP Polska, jako reprezentant dostawcy technologii SAP, jest żywo zainteresowana wspieraniem rynku partnerskich usług konsultingowych SAP w Polsce, przy jednoczesnym profilowaniu własnej oferty wdrożeniowej pod kątem najnowszych i nierozpowszechnionych jeszcze na polskim rynku technologii SAP.

Ivo Kramolis, dyrektor ds. usług SAP na Europę Środkowo-Wschodnią i przełożony Małgorzaty Wiśniewskiej zaznacza szczególną misję Działu Konsultingu SAP w Polsce: „Nasi konsultanci, obok wdrażania rozwiązań innowacyjnych i niszowych, mogą odegrać ważną rolę w zakresie zapewnienia jakości projektów realizowanych przez partnerów. Szerokie portfolio produktów SAP, jak również duża dynamika rozwoju naszych aplikacji powoduje, iż w wielu przypadkach doświadczenie i wiedza na temat najnowszych rozwiązań SAP nie jest jeszcze wystarczająca do sprawnego i zgodnego z kierunkami rozwoju technologii SAP przeprowadzenia projektu. W takich sytuacjach wartość usług konsultingowych SAP Polska będzie dla naszych klientów nieoceniona.”

Małgorzata Wiśniewska podkreśla w szczególny sposób znaczenie oferty usługowej SAP w zakresie rozwiązań prekonfigurowanych: „Model usługowy SAP Rapid Deployment pozwala znacząco obniżyć ryzyko projektowe oraz oczekiwać pierwszych efektów z wdrożenia aplikacji biznesowych SAP już po kilku czy kilkunastu tygodniach od rozpoczęcia prac. Jestem przekonana, iż w czasach niepewności, w jakich aktualnie przychodzi nam funkcjonować w biznesie, pakietowane rozwiązania SAP Rapid Deployment pozwalają szybko i skutecznie wdrażań nowe funkcjonalności i prowadzić projekty optymalizacyjne, których realizacja nie pociąga za sobą ryzyka finansowego.”

Małgorzata Wiśniewska jest absolwentką Wydziału Ekonomicznego Uniwersytetu Gdańskiego, ma nastoletniego syna.

jdunin-keplicz@solskibm.pl