Społeczeństwo » Społeczeństwo

Medycy z Fundacji Wsparcia Ratownictwa RK trenowali w Skylinerze

W czerwcu w Skylinerze odbyło się szkolenie Fundacji Wsparcia Ratownictwa RK, skoncentrowane na technikach transportu pacjenta po klatce schodowej z wykorzystaniem zaawansowanych technik linowych.

Celem tych zajęć było doskonalenie umiejętności ratowników oraz porównanie różnych wariantów transportu w trakcie ewakuacji. Biurowiec należący do Karimpol Polska, jako jeden z najwyższych budynków w Polsce, idealnie sprawdził się jako miejsce takiego treningu.

W ramach szkolenia pacjent w pozycji leżącej, z przypiętym monitorowaniem, został bezpiecznie opuszczony z 43. piętra Skylinera na dół, zachowując stałą pozycję horyzontalną. Było to nie lada wyzwanie, bo różnica wysokości między podłogą na poziomie -5 a podłogą na poziomie +43 w biurowcu przy Rondzie Daszyńskiego wynosi około 180 metrów. Dzięki zastosowaniu specjalistycznych technik linowych, transport przebiegał płynnie i stabilnie, minimalizując wysiłek fizyczny ratowników oraz eliminując ryzyko kontuzji.

W ćwiczeniach wzięło udział siedmiu doświadczonych ratowników oraz dwóch pozorantów, którzy odgrywali rolę pacjenta. Przećwiczono dwa warianty transportu - na całej długości klatki schodowej z jednego stanowiska oraz z przekazywaniem pacjenta na stanowiska pośrednie. Ćwiczenia dotyczyły sytuacji, w których ewakuacja pacjenta z budynku odbywa się wyłącznie za pomocą klatek schodowych. Nie uwzględniały one zagrożeń pożarowych, a skoncentrowały się na przypadkach urazów lub nagłych zachorowań, przy których zastosowanie prostszych metod transportu jest niemożliwe. Istnieją sytuacje chorobowe, w których  stan pacjenta nie pozwala na ustawienie noszy pod kątem, a bez tego nie mieszczą się one w ciągu schodów lub na przewiezienie go na specjalnym krześle kardiologicznym ze względu na ryzyko spadku ciśnienia krwi. W takich przypadkach konieczne jest utrzymanie pacjenta w pozycji horyzontalnej podczas transportu. Przeniesienie pacjenta po schodach siłami ludzkimi wiąże się z ogromnym wysiłkiem, ponieważ niezbędne jest utrzymanie jego pozycji w poziomie przez kilku ratowników. Dodatkowo, należy wziąć pod uwagę wagę pacjenta, nosze, monitorowanie oraz inne czynniki. Problematyczne może być również przejście przez zbyt wąską lub stromą klatkę schodową, choć to nie stanowiło problemu w przypadku ćwiczeń w Skylinerze.

- Transport pacjenta po klatce schodowej, zwłaszcza z dużej wysokości, jest ogromnym wysiłkiem. Dzięki zastosowaniu technik linowych, mały zespół ratowników może wykonać to zadanie sprawnie i niezależnie od wagi pacjenta. W ćwiczeniach wzięli udział czynni zawodowo ratownicy medyczni, strażacy i ratownicy jaskiniowi. To cenne doświadczenie z pewnością przełoży się na jakość ich praktyki zawodowej – mówi Michał Janas, prezes Fundacji Wsparcia Ratownictwa RK.

Fundacja Wsparcia Ratownictwa RK regularnie organizuje zajęcia doskonalące i zgrywające, które odbywają się kilka razy w roku zarówno w hali, jak i w terenie górskim. W biurowcu w centrum Warszawy takie szkolenie odbyło się jednak pierwszy raz.

- Cieszymy się, że mogliśmy udostępnić Fundacji nasz budynek do doskonalenia ratowników w ćwiczeniach ratujących zdrowie i życie ludzkie . Jesteśmy przekonani, że zdobyte doświadczenia i umiejętności przyczynią się do poprawy efektywności i bezpieczeństwa transportu pacjenta po klatce schodowej w sytuacjach, gdy inne metody nie są dostępne lub są nieodpowiednie. Takie ćwiczenia są też ważne z naszego punktu widzenia. Szkolimy się w wielu obszarach, bo chcemy, by nasi najemcy czuli się w Skylinerze bezpiecznie – mówi Szymon Zduńczyk, Executive Director w Karimpol Polska.

Szkolenie z transportu pacjenta po klatce schodowej to nie pierwsze wspólne działania Fundacji Wsparcia Ratownictwa RK i właściciela biurowca przy Rondzie Daszyńskiego. W kwietniu tego roku odbył się tu charytatywny bieg po schodach – Skyliner Everest Run.

KasiaBeyond